Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 24 Μαΐου στην Κομοτηνή, όπου έλαβαν χώρα οι επίσημες εκδηλώσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, χωρίς την παρουσία πολιτών και με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκο ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου.
«Είναι μια ημερομηνία ορόσημο για το γένος μας. Μέσα από τη θυσία τους να εμπνεόμαστε από τους 353.000 Ποντίους αδελφούς μας οι οποίοι αδίκως σφαγιάστηκαν. Για εμάς, ένας Κομοτηναίος, ο Χρύσανθος υπηρέτησε και τη γη του Πόντου αλλά και με την προσωπικότητα του τα έφερε εις πέρας ούτως ώστε να είναι εκτός από καλός ποιμενάρχης και καλός διπλωμάτης που υπηρέτησε το γένος μας», δήλωσε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων.
«Είναι μια μέρα σημαντική που μας θυμίζει όλα εκείνα τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θανατώθηκαν και εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. Ο Ποντιακός Ελληνισμός κατόρθωσε να επιβιώσει, διατήρησε ζωντανή την ταυτότητα του και προσέφερε τα μέγιστα στην πατρίδα μας με την εργατικότητα και τον πλούτο των παραδόσεων του», τόνισε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.
Μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έστειλε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου.
«Ως λαός κρατούμε άσβεστη στη μνήμη και τιμούμε με σεβασμό την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, χωρίς όμως αισθήματα εχθρότητας και μισαλλοδοξίας. Κρατούμε ζωντανές στη μνήμη μας τις διώξεις και τα δεινά που υπέστησαν οι Πόντιοι αδερφοί μας, ως θύματα βέβαια του εθνικισμού και του μίσους.
Η ιστορία μας διδάσκει και η επέτειος αποτελεί μία διαρκής υπόμνηση να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον, να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Πράγμα όμως που προϋποθέτει από την πλευρά της γείτονας να σταματήσουν οι προκλήσεις, οι απειλές και οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», επεσήμανε ο Βουλευτής.
«Είναι μια μέρα ορόσημο για όλους τους Έλληνες καθώς τιμάμε την επέτειο της μνήμης των Ελλήνων του Πόντου . 101 χρόνια μετά η μνήμη παραμένει ζωντανή, είναι ένας διαρκής αγώνας για τη συγγνώμη, τη δικαίωση και την αναγνώριση διεθνώς», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης ο οποίος ερωτηθείς για την πρόταση ανέγερσης μνημείου για τη Γενοκτονία απάντηση ότι «οποιαδήποτε πρόταση υπάρξει, είμαστε πρόθυμοι να την εξετάσουμε τιμώντας την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου».
Η Μαρία Τζιάτζη, καθηγήτρια Βυζαντινής φιλολογίας, που εκπροσώπησε τον Πρύτανη του ΔΠΘ στην τελετή δήλωσε πως «πρέπει να μείνει ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει αυτή την ημέρα και πρέπει να θυμόμαστε το παρελθόν, να μη ξεχνούμε, να βλέπουμε μπροστά αλλά η σκέψη μας να είναι προσηλωμένη στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία».
Τέλος, η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» επεσήμανε ότι που χρειάζεται δεν είναι απλά να αναγνωριστεί η γενοκτονία αλλά να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον.
«Δεν αγωνιζόμαστε μόνο μία ημέρα, ο αγώνας είναι διαρκής. Γαλουχείται η νέα γενιά για να πάρει τη σκυτάλη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί πρεσβεύουμε τη ζωή. Άλλα θύματα γενοκτονίας να μη ζήσει η ανθρωπότητα. Αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί, αν δεν πιστέψουμε ότι είναι υπόθεση όλων δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που προσδοκάμε. Δεν είναι απλά να αναγνωριστεί η γενοκτονία διεθνώς, είναι να καταλάβουμε ότι αν δεν σταματήσει να σκέφτεται έτσι ο οποιοσδήποτε έχει τέτοια σχέδια, το μέλλον των παιδιών μας δεν θα είναι αυτό που θα θέλαμε, δηλαδή να ζουν ευτυχισμένα, με ειρήνη και χωρίς άλλα θύματα», σημείωσε η κ. Μαυρίδου.