Διάβημα κατόπιν εντολής του Υπουργού Νίκου Δένδια απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες στον Έβρο με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.
Στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.
Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.
Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.
Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριότητα σε περιοχή του Έβρου
Τούρκοι στρατοχωροφύλακες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες εμποδίζοντας τα οχυρωματικά έργα των ελληνικών δυνάμεων – Για «αρπαγή γης» μιλά η βρετανική «The Sun» ενώ την ίδια ώρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δηλώνει ότι «δεν θέλει εντάσεις για λίγες δεκάδες μέτρα»