Γράφει η Βούλα Ελευθεριάδου
Ειδικός Παθολόγος
Διανύουμε ήδη μερικούς μήνες μέσα στους οποίους ο νέος κορωνοϊός έχει μπει στην καθημερινότητά μας, έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο ζωής μας, έχει βάλει τον φόβο στην σκέψη μας.
Παρόλα αυτά καλούμαστε να ζήσουμε μ’ αυτόν και να καθορίσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας και εργασίας. Ήδη με σταδιακά βήματα επιχειρούμε την επιστροφή στην καθημερινότητα, όπου όμως χρειάζεται πολλή προσοχή.
Μέσα στα εργαλεία που έχουμε στην φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε τον ιό είναι και τα τεστ διάγνωσης. Τα τεστ αυτά θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο το επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι σημαντική τόσο για τον ασθενή όσο και για την πολιτική που πρέπει ν ακολουθηθεί.
Παρόλα αυτά κάθε τεστ δεν ενδείκνυται για όλες τις φάσεις της νόσου και δεν έχουν όλα την ίδια διαγνωστική ικανότητα.
Μπορούμε να τα διακρίνουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
1.Όσα ανιχνεύουν το R.N.A. του ιού, γίνονται με τη μέθοδο της P.C.R. που είναι μια γνώστη και δοκιμασμένη μέθοδος
2.Όσα ανιχνεύουν τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός έναντι στον ιό και βρίσκονται στο αίμα.
Όσον αφορά την πρώτη εξέταση, το R.N.A., δηλαδή το γενετικό υλικό του ιού, ανιχνεύεται στην φάση της νόσησης, δηλαδή όταν ο ασθενής έχει συμπτώματα. Το ανιχνεύουμε από τις πρώτες μέρες της νόσου και διαρκεί, δηλαδή είναι θετικό, για περίπου ένα μήνα από την αρχή της νόσου. Μετά δεν ανιχνεύεται ακόμα και αν έχουμε περάσει τη νόσο.
Υπάρχει βέβαια και η περίοδος του παράθυρου, όπως λέγεται, κατά την οποία, ο ασθενής έχει προσβληθεί από τον ιό αλλά το τεστ είναι αρνητικό.
Η περίοδος αυτή του παράθυρου διαρκεί τις πρώτες 5-6 μέρες της νόσου. Για το λόγο αυτό, αν υπάρχει ισχυρή υπόνοια της νόσου και το τεστ βγει αρνητικό το επαναλαμβάνουμε μετά από λίγες ημέρες.
Η ανίχνευση του ιού γίνεται με δείγμα από το φάρυγγα ή τη μύτη το οποίο λαμβάνουμε με μπατονέτα και αποστέλλεται με την κατάλληλη συντήρηση στο εργαστήριο.
Η μέθοδος είναι πολλή αξιόπιστη και δίνει σίγουρα αποτελέσματα, εφόσον δεχθούμε τους παραπάνω περιορισμούς.
Το τεστ αυτό όμως αρνητικοποιείται μετά από ένα μήνα περίπου από την έναρξη της νόσου και δεν μας δείχνει αν ο ασθενής έχει ανοσία ή έχει περάσει τη λοίμωξη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Είναι όμως το πρώτο που θετικοποιείται και είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση, την απομόνωση του ασθενούς και την αποφυγή διασποράς της νόσου.
Ενδείκνυται επομένως στους συμπτωματικούς ασθενείς, και όχι για έλεγχο γενικά του πληθυσμού.
2.Τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων
Κάθε λοιμογόνος παράγοντας, ιοί ή μικρόβια προκαλεί αντίδραση του οργανισμού με τη μορφή αντισωμάτων.
Τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες που προστατεύουν τον οργανισμό σε περίπτωση που έρθει ξανά σε επαφή με τον ιό ώστε να είναι ικανός ν αντιμετωπίσει την λοίμωξη χωρίς να ασθενήσει. Το ίδιο αποτέλεσμα επιθυμούμε να επιτύχουμε και με τον εμβολιασμό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαζόμαστε, βοηθούμε έτσι τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τις λοιμώξεις.
Τα αντισώματα γενικά είναι δύο ειδών τα IgG και τα ΙgM.
Tα IgG βρίσκονται στο αίμα περίπου την 5 με 6η μέρα και φανερώνουν οξεία λοίμωξη δηλαδή ότι είσαι τώρα ασθενής. Βέβαια δεν ανευρίσκονται τις πρώτες μέρες όπως το R.N.A. του ιού με την P.C.R.
Mετά από δύο εβδομάδες περίπου, αρχίζουν και ανεβαίνουν τα IgM αντισώματα τα οποία προσδίδουν και την ανοσία στον οργανισμό.
Ο έλεγχος των αντισωμάτων είναι πολύ σημαντικός για να διαπιστώσουμε αν ο ασθενής έχει έρθει σ επαφή με τον ιό και γι αυτό είναι πολύ χρήσιμος για τον έλεγχο μεγάλων ομάδων πληθυσμού και όχι μόνο όσων έχουν ή είχαν συμπτώματα.
Η παρουσία των αντισωμάτων δείχνει εκτός των άλλων ανοσία, δηλαδή δεν μεταδίδει αλλά και ότι δεν θα νοσήσει το ίδιο άτομο ξανά.
Ο έλεγχος αυτός, των αντισωμάτων, μπορεί να γίνει με λήψη αίματος και μια γρήγορη διαδικασία, το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 με 30 λεπτά.
Το θετικό αποτέλεσμα αξιολογείται με μεγάλη ευαισθησία.
Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε το κάθε τεστ έχει τη δική του θέση και τα βγάζει τα δικά του συμπεράσματα ως προς τη νόσο.
Είναι σαφές πως ο θεράπων ιατρός, αφού αξιολογήσει τα δεδομένα θα συστήσει αυτό το τεστ που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, ενίοτε δε συστήνεται και ο συνδυασμός, για μια πληρέστερη άποψη.
Μεγάλο ζητούμενο είναι το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία, που αφήνει η λοίμωξη από τον ιό SARS -COV-2 γιατί δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα.
Για τον λόγο αυτό, και το ενδεχόμενο μεταλλάξεων είναι δύσκολη και η παρασκευή εμβολίων, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε αν και για πόσο χρόνο θα έχουμε ανοσία.
Συμπερασματικά, σήμερα έχουμε περισσότερες γνώσεις και εφόδια για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, αυτό που χρειάζεται είναι προσοχή και εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που φροντίζουν την υγεία μας.
Η Βούλα Ελευθεριάδου είναι μία από τους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης που παρέχει πληροφορίες στους πολίτες για τον κορωνοϊό. Όποιος πολίτης επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της στα τηλέφωνα 2531072900 και 6944585072