Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου απέστειλε την Τρίτη (21/4) επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, για τις αδικίες που υφίστανται οι αγρότες της Ροδόπης, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, εξαιρέθηκαν από τις ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν για τις ζημιές του 2018 στις καλλιέργειες βάμβακος, καπνού και σιτηρών στην περιοχή της Θράκης, με συνέπεια μεγάλες απώλειες στα εισοδήματά τους.
Ακολουθεί η επιστολή του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου:
«Κύριε υπουργέ
Οι αγρότες της Ροδόπης με έκπληξη και οργή σας άκουσαν να μην τους συμπεριλαμβάνετε στις ενισχύσεις που πρόσφατα ανακοινώσατε για τις ζημιές που προκλήθηκαν το 2018 από έντονα καιρικά φαινόμενα, προσβολές και φυτοπαθολογικά αίτια και είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν κυρίως οι καλλιέργειες του βάμβακος, του καπνού και των σιτηρών στην περιοχή της Θράκης, με συνέπεια μεγάλες απώλειες στα εισοδήματά τους.
Όπως σας είναι γνωστό εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν το 2018 σε 356.188 στρέμματα βάμβακος στον Έβρο, 328.802 αντίστοιχα στη Ροδόπη, σε 55.000 στρέμματα καπνού και σε χιλιάδες στρέμματα σιτηρών, από εναλλασσόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα, με συνέπεια την εκδήλωση πρωτόγνωρων προσβολών από έντομα σε όλη την περιοχή της Θράκης. Οι εκτεταμένες αυτές ζημιές οδήγησαν την τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από δύο συνεχείς συσκέψεις στις 9/10/2018 και 21/01/2019 που προκλήθηκαν από τοπικούς φορείς της Ροδόπης και του Έβρου, να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, όπως στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος σε Ροδόπη και Έβρο ανεξαρτήτως ύψους παραγωγής, στην ενίσχυση μέσω των de minimis με 100 ευρώ ανά στρέμμα των καπνοπαραγωγών, καθώς και στην κατάθεση τεκμηριωμένου αιτήματος στην Ε.Ε. παρέκκλισης από τον κανονισμό (Ε.Ε.αριθμ1300/2013) με βάση τα στοιχεία που κατέθεσαν οι κατά τόπους ΔΑΟΚ Ροδόπης και Έβρου. Όπως επίσης κινήθηκαν οι διαδικασίες ώστε οι ζημιές να ενταχθούν στα προγράμματα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Έκτοτε κύριε υπουργέ, παρά τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις μας στη Βουλή, όπως και τις συναντήσεις σας με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κι ενώ είχε διαμορφωθεί το πλαίσιο δράσης από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, εσείς διαρκώς επιμένατε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να θεωρηθούν επιλέξιμες οι ζημιές του 2018 για τις καλλιέργειες βάμβακος, καπνού και σιτηρών σε Έβρο και Ροδόπη, επικαλούμενος, μάλιστα, την από 15/11/2019 απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ. Ενώ από το βήμα της Βουλής κάνατε λόγο ότι έπρεπε συνδυασμένα να συνυπάρχουν η μείωση της παραγωγής ως ελάχιστο σε ποσοστό 30%, να τεκμηριωθεί επιστημονικά από επιτροπή, να είναι αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών και βεβαίως να έχει ακολουθηθεί η σωστή καλλιεργητική τεχνική, ώστε να αποφευχθεί η ζημιά.
Αίφνης κύριε υπουργέ και με αφορμή τις επιπτώσεις του κορονοϊού και με σκοπό, όπως ισχυρίζεστε, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ανακοινώσατε την καταβολή ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων και για τις ζημιές της περιόδου του 2018 που προαναφέρθηκαν, αλλά δυστυχώς μόνο για τον Έβρο, εξαιρώντας από αυτές τους αγρότες της Ροδόπης. Ιδιαίτερα μάλιστα τους αγρότες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών που είχαν τις μεγαλύτερες, σχεδόν ολικές, ζημιές, ενώ αγνοήσατε για άλλη μια φορά τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης. Σημειωτέον ότι για τις δύο παραπάνω κατηγορίες αγροτών συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που εσείς ο ίδιος θέσατε από το βήμα της Βουλής.
Ως εκ τούτου, κύριε υπουργέ, γεννώνται εύλογα ερωτήματα αν πράγματι οι επιλογές σας ενίσχυσης για τις ζημιές του 2018 βασίζονται σε αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια και στηρίζονται στο υπάρχον νομικό πλαίσιο ή βασίζονται σε αδιαφανή και επιλεκτικά κριτήρια που οδηγούν σε εξαιρέσεις, όπως της Ροδόπης, προκαλώντας αδικίες και δικαιολογημένη αγανάκτηση.
Αν πράγματι στόχος των παρεμβάσεων σας είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, όπως ισχυρίζεστε, οφείλετε να εντάξετε σε αυτές και τους αγρότες της Ροδόπης για τις εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες του 2018. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιλεκτικές αυτές παρεμβάσεις μόνο ως πελατειακές πολιτικές μπορούν να χαρακτηριστούν με την ευκαιρία της πανδημίας του κορονοϊου».