Επιτόπιο ρεπορτάζ – ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δυτική Θράκη, αμφισβητούμενος χώρος: Οι Τούρκοι της βορειοανατολικής Ελλάδας», πραγματοποίησε πρόσφατα στην περιοχή μας ανταποκριτής του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού του Κατάρ Al Jazeera.
Ο συντάκτης του ρεπορτάζ ομογενοποιεί τη μειονότητα, εξαφανίζει τους Πομάκους (όπως επίσης και τους Ρομά) και γράφει αυθαίρετα για ύπαρξη 150.000 Τούρκων στη Δυτική Θράκη, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως την προπαγάνδα της Άγκυρας για την περιοχή.
Στο άρθρο μεταφέρονται μεταξύ άλλων δηλώσεις της προέδρου του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου, η οποία δηλώνει ότι «το κύριο πρόβλημα είναι η άρνηση της ταυτότητας μας. Προσδιορίζουμε τους εαυτούς μας ως Τούρκους, που αναμφίβολα είμαστε. Ωστόσο, η ελληνική Πολιτεία δεν το αποδέχεται. Μιλούν για Έλληνες μουσουλμάνους, έναν ορισμό που ποτέ δεν θα αποδεχτούμε», ενώ ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ μάλλον ως απογοητευμένος επειδή «καταδικάστηκε σε 80 μέρες φυλακή» για αντιποίηση αρχής!
Το ρεπορτάζ ωστόσο του Al Jazeera περιέχει αρκετές ανακρίβειες καθώς ο συντάκτης γράφει ότι το ΚΙΕΦ συμμετείχε την περσινή χρονιά στις γενικές εκλογές (αντί για ευρωεκλογές που είναι το ορθό), επισημαίνοντας ότι η πρωτιά του σε Ροδόπη και Ξάνθη «ενόχλησε την ελληνική κυβέρνηση». Φυσικά όλα αυτά κατά φαντασία, καθώς τουλάχιστον εμείς αδυνατούμε να θυμηθούμε κάποια δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να εξέφρασε τότε ενόχληση ή δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Επιπλέον, ο συντάκτης γράφει αόριστα ότι ο ψευδομουφτής εκλέχτηκε από το 90% των ψήφων (χωρίς να διευκρινίζει ποιοι ψήφισαν και πότε) ενώ κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας για το λόγο ότι «έκλεισε πέρσι πέντε μειονοτικά σχολεία και συνολικά 65 τα τελευταία οχτώ έτη».
Προφανώς, αναφέρεται στην περιβόητη συγχώνευση σχολείων, πολιτική που εφαρμόστηκε από το Υπουργείο λόγω μνημονίων σε όλα τα σχολεία και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, γεγονός που ο συντάκτης είτε αγνοεί είτε παραλείπει να μεταφέρει προκειμένου να μπορέσει να τεκμηριώσει και την «καταπίεση των δικαιωμάτων».
Εν κατακλείδι, και ύστερα από όλα τα παραπάνω, θα μπορούσαμε κάλλιστα να χαρακτηρίσουμε το ρεπορτάζ του Al Jazeera και ως fake news!
Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του Al Jazeera
Δείτε το ντοκιμαντέρ: