Την κυβέρνηση και τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ που εν μέσω πανδημίας τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις φοιτητικές εστίες, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής.
Η ανακοίνωση του ΣΟΦΕΚ:
«Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής είναι δύσκολη. Χθες πληροφορηθήκαμε περί των νέων μέτρων της κυβέρνησης. Αρχικά, αποφασίζεται να εκκενωθούν οι εστίες μέχρι την Τετάρτη.
Αυτό συνεπάγεται τα εξής: Φοιτητές που είναι από ευπαθείς ομάδες ή φοιτητές που έχουν μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες, φοιτητές που εργάζονται (βλέπε σε τεικαγούει, σε ντελίβερι, ενώ παράλληλα κάνουν μεταπτυχιακό), φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γυρίσουν σπίτι τους και φοιτητές από προγράμματα Erasmus θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη να αφήσουν τα δωμάτια τους και να γυρίσουν στον τόπο κατοικίας τους.
Το παραπάνω μπορεί να σημαίνει υγειονομική βόμβα, απολύσεις, ακόμα και αδυναμία ταξιδιού λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή λόγω των μέτρων σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Κάτι το οποίο θέλουμε να καταστήσουμε ξεκάθαρο είναι πως όσοι από εμάς μπορούσαμε να γυρίσουμε σπίτι μας, το κάναμε μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων περί αναστολής της λειτουργίας του πανεπιστημίου.
Έχοντας άλλωστε και επίγνωση του γεγονότος ότι τα μέτρα της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα κρίνονται στο ελάχιστο ανεπαρκή για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, καθώς μπαίνει η χώρα σε καραντίνα τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται μαζικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων.
Έτσι οι φοιτητές, θορυβηθήκαμε και προχωρήσαμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση χθες το βράδυ (στην οποία υπήρξε απόλυτη συμμετοχή όσων διαμένουν την προκειμένη στιγμή στην εστία), για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την παραπάνω κατάσταση. Η απόφαση που πήραμε έπειτα από έναν ήρεμο και παραγωγικό διάλογο στο πλαίσιο της ΓΣ, που εξέτασε ενδελεχώς και πάνω από όλα με αίσθημα ευθύνης την κατάσταση που δημιουργεί η εν ενεργεία πανδημία, ήταν να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία στις πρυτανικές αρχές, σε μια προσπάθεια να πάρουμε μια απάντηση ή έστω τοποθέτηση που να δείχνει το παράλογο της εν προκειμένω απόφασης και να προτρέπει σε μια λύση προς το συμφέρον των φοιτητών του συλλόγου μας, και γενικά όλων των φοιτητών σε όλη την χώρα. Στην σημερινή κινητοποίηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια στάση αγνής αδιαφορίας σε βαθμό προκλητικότητας.
Ο πρύτανης εναντιώθηκε ευθέως στα αιτήματα μας, και επικαλούμενος την ιδιότητα του ως γιατρός και παρά την ενημέρωση και προτροπή των τελευταίων εβδομάδων να μείνουμε σπίτι, μας ανέφερε κατά λέξη ότι «καλύτερα να φύγετε είναι πιο ασφαλές», πράγμα το οποίο πέραν του ότι είναι αντιεπιστημονικό είναι και εν δυνάμει επικίνδυνο καθώς θέτει εμάς και τους γύρω μας σε κίνδυνο.
Στην ερώτηση του κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές και για την υγεία των συγγενών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η απάντηση πάλι ήταν ακριβώς η ίδια. Σε αντίστοιχα μήκη κινήθηκαν οι πρυτανικές αρχές όσον αφορά την αδυναμία μας να φύγουμε, αμφισβητώντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, καθώς όπως φαίνεται «δεν το έχουμε όλοι/ες ανάγκη».
Εν κατά κλειδί, για πολλοστή φορά οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αρνούμενες πεισματικά να συνομιλήσουν με το υπουργείο, λέγοντας μας να το λύσουμε μόνοι μας. Αυτό μαζί με ορισμένα ακόμα ευχολόγια ήταν η εν τέλει απόφαση των πρυτανικών αρχών. Κρίνουμε αχρείαστο να εξηγήσουμε το γιατί η παραπάνω απόφαση δεν μας καλύπτει.
Η απόφαση της κυβέρνησης μας θέτει σε οριακή κατάσταση. Μας αφαιρεί την δυνατότητα να περάσουμε αυτές τις κρίσιμες μέρες σε πλαίσιο αλληλεγγύης με τους συμφοιτητές μας που δεν έχουν τα απαραίτητα. Μας αναγκάζει σε απόλυση από την δουλειά μας, ενδεχόμενο για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα αξιόλογο υποστηρικτικό προς τους εργαζομένους μέτρο.
Θέτει σε κίνδυνο την προσωπική μας υγεία, θέτει όμως σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των γονιών και παππούδων μας, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το κατά πόσο έχουμε των ιό, ενώ το ταξίδι μας εκθέτει εκ νέου στον κίνδυνο να γίνουμε φορείς.
Μας βάζει σε μια αδύνατη πραγματικότητα όπου δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα διαμείνουμε έπειτα του πέρας της Τετάρτης, καθώς κάποιοι από μας είτε δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να γυρίσουμε στην οικεία μας, είτε για λόγους πρόληψης (εφόσον έχουν συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) ή άλλους λόγους δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης ή επιστροφής. Μέσα σε όλο αυτό το ντελίριο, η κυβέρνηση αρκέστηκε σε υποτυπώδη μέτρα δυσανάλογα των αναγκών μας, προβλέποντας την διαμονή σε ξενοδοχεία μόνο φοιτητών που πληρούν μερικές πολύ περιορισμένες προϋποθέσεις».