Τον σοβαρό τραυματισμό ενός 57χρονου, πατέρας ενός παιδιού, σε εργατικό ατύχημα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής.
Η ΕΝΙΔΥΚ απαιτεί την διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και την στήριξη του ίδιου και της οικογένειας από εργοδοσία και Υπηρεσίες.
Αναλυτικά, αναφέρει:
«Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής εκφράζει την συμπαράστασή της στον συνάδελφο που τραυματίστηκε σοβαρά σε εργατικό ατύχημα την περασμένη εβδομάδα στο εργοστάσιο της PRISMA A.E. Στεκόμαστε στο πλευρό της οικογένειάς του και του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.
Το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται σε συνέχεια πολλών εργατικών ατυχημάτων που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορους χώρους εργασίας τόσο πανελλαδικά, όσο και στη Ροδόπη. Αποδεικνύεται πως οι εργάτες γίνονται θύματα της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων Υγιεινής και Ασφαλείας σε χώρους δουλειάς-καρμανιόλες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.
- Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση των αιτιών του εργατικού ατυχήματος.
- Την ολόπλευρη στήριξη του ίδιου του συναδέλφου, όπως και της οικογένειάς του, τόσο από την εργοδοσία, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μην τολμήσει η εργοδοσία να το ρίξει στην «ατομική ευθύνη»!
Ταυτόχρονα, όσο προχωρούν οι μέρες και ενώ δυναμώνει η ανάγκη ευρύτερης προστασίας μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς με βάση την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, τόσο περισσότερες είναι οι καταγγελίες εργαζομένων για πρωτοφανείς εργοδοτικές πιέσεις, για εργοδοτική ασυδοσία και για έλλειψη μέσων προστασίας.
Ολημερίς και ολονυχτίς κυβέρνηση, εργοδότες και ΜΜΕ μιλάνε για την «ατομική ευθύνη» που έχουν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια μη εξάπλωσης του COVID-19.
Δεν μας λένε, όμως, για τις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, με έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού κ.α. Δεν μας λένε για τις ευθύνες των εργοδοτών, οι οποίοι αρνούνται να δώσουν άδειες «ειδικού σκοπού» σε εργαζόμενους που τις δικαιούνται, όπως και άδειες για προληπτικούς λόγους. Δεν μας λένε για τα μέτρα υγιεινής που έχουν ευθύνη κράτος και εργοδοσία να εφαρμοστούν στους χώρους εργασίας για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία. Ειδικά αυτήν την περίοδο χρειάζεται αποφασιστικά να απαιτήσουμε μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των συναδέλφων, την επιβολή μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε εργοστάσιο και υπηρεσία, σε κάθε χώρο δουλειάς.
Η ΕΝΙΔΥΚ απαιτεί:
- Αυστηροποίηση των ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας σε χώρους δουλειάς για την διασφάλιση όλων των προβλεπόμενων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων.
Ειδικά για την περίοδο της πανδημίας:
- Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: Α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. Β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
- Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε κάθε εργαζόμενο σε ατομικά μέτρα υγιεινής (απολυμαντικά σε κάθε χώρο, γάντια και μάσκες αρκετές για συχνή αλλαγή για κάθε εργαζόμενο).
- Συχνή απολύμανση των χώρων εργασίας (παραγωγή, γραφεία, χώροι διαλείμματος κλπ)».