«Εάν δεν πιέσουμε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, η Ευρώπη δεν θα πιέσει την Τουρκία να επαναφέρει σε ισχύ την συμφωνία περιορισμού των προσφυγικών ροών, πίσω από την επικοινωνιακή διαχείριση και το πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται κρύβεται η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πρέπει να συγκληθεί άμεσα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Σβέρκο.
Ο κ. Χαρίτου μετέφερε την δική του εικόνα για την κατάσταση στις περιοχές της Θράκης, σημειώνοντας ότι «όσοι βρίσκονται δίπλα στα σύνορα, δίπλα στην Τουρκία, προφανώς εισπράττουν διαφορετικά την εργαλειοποίηση από τον Ερντογάν των ανθρώπων αυτών που έρχονται με ελπίδα όχι στη χώρα μας αλλά στην Ευρώπη».
«Όλα αυτά δεν είναι αποσπασμένα από όσα προηγήθηκαν, την ασκούμενη πολιτική του Ερντογάν όλο το προηγούμενο διάστημα, των απειλών, των αμφισβητήσεων, για την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, το Αιγαίο, υπογράμμισε, προφανώς έχουν συσσωρεύσει τεράστια πίεση στις τοπικές κοινωνίες και εκδηλώνεται με αυτό τον τρόπο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλλιεργεί πολεμικό κλίμα, προσπαθεί να το αξιοποιήσει, το τροφοδοτεί για να υποκρύψει την αδυναμία να διαχειριστεί το πρόβλημα εδώ και επτά μήνες που είναι στην εξουσία, ενώ ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εμφανιστεί ως το “καλό παιδί” που αδυνατεί ή δεν θέλει να θέσει προ των ευθυνών τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Γι` αυτό ούτε καν ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Κορυφής, ούτε καν διανοήθηκε να απειλήσει για βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά προφανώς και την Ευρώπη συνολικά», σημείωσε ο κ. Χαρίτου.
Πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση, που «εμφανίζει την κυβέρνηση να προσπαθεί να εκφράσει το αίσθημα της κοινωνίας, αλλά μένει αμήχανη, μετέωρη, χωρίς να προχωρεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τώρα και άμεσα προς την ΕΕ, ώστε να γίνει τελικά πίεση προς την Τουρκία: τι θα γίνει με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θα επανέλθει σε αυτήν η Τουρκία; Είναι κρίσιμος παράγοντας για να σταματήσουν οι ροές προς την Ευρώπη, άρα προς την Ελλάδα».
Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο «θα ασκηθεί πίεση και προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί με την μετεγκατάσταση. Δεν μπορεί να έρχονται εδώ και να… δείχνουν συμπόνια και την ίδια ώρα στο γερμανικό κοινοβούλιο να μην αποδέχονται να πάρουν 5.000 πρόσφυγες», προσέθεσε.
Στο εσωτερικό της Ελλάδας, «προφανώς υπάρχει επίσης πολύ μεγάλη ανάγκη… είναι τεράστιο το πρόβλημα στα νησιά και θα διογκώνεται όσο μένει», προειδοποίησε ο ίδιος. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «βρίσκεται μέσα στις αντιφάσεις της, μεταξύ όσων έλεγε η ΝΔ προεκλογικά και του προβλήματος που έρχεται να διαχειριστεί μετεκλογικά. Και δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Δεν έκανε απολύτως τίποτε επτά μήνες… είδατε πώς δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα στα νησιά… δεν έχει δυνατότητα να προσεγγίσει το θέμα με σοβαρότητα, με σχέδιο, να δει πώς θα το διαχειριστεί».
Στο τελευταίο απτό παράδειγμα, που αφορά την προοπτική δημιουργίας νέας κλειστής δομής στην περιοχή των Σερρών, όπως είπε ο κ. Χαρίτου, έγινε εμφανές ότι αυτό δημοσιοποιήθηκε «πριν ακόμη συμφωνήσει ότι θα τους πάει στις Σέρρες, ενδεχομένως πριν διαμορφώσει ένα κλίμα για να πάει έστω αυτούς τους λίγους που πρόκειται να μεταφέρει από τον Έβρο στις Σέρρες, να μην έχει συνομολογήσει με τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες».
«Υπάρχει ανάγκη και στο εσωτερικό της Ελλάδας να υπάρξει σχέδιο αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί με ευρύτερο σχεδιασμό… να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία… δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε… αν δεν θέσουμε με έμφαση την ανάγκη να το διαχειριστεί η Ευρώπη, να αναλάβουν οι χώρες το κομμάτι που τους αναλογεί, είναι ένα θέμα που όπως εξελίσσεται, με τις γεωπολιτικές διαστάσεις που δίνει σήμερα η Τουρκία σε σχέση με το Συριακό, είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούμε μόνοι μας, ως χώρα», επανέλαβε ο κ. Χαρίτου.
Είναι λοιπόν ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση, να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τόνισε, «ώστε να σχεδιάσουμε και πώς θα αντιμετωπιστεί στο εσωτερικό αλλά κυρίως για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πράγματι να υπάρξει διέξοδος προς τα εκεί».