Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η σύμβαση του Δημοσίου με το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, στη θέση του υπάρχοντος «Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Σισμανόγλειο».
Η δαπάνη για το νέο «Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ύψους έως 105 εκατ. ευρώ, θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα. Κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, κριτική ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για τη πρόβλεψη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και για την εξαίρεση της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλότρων) στα νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Θεσσαλονίκης, που προβλεπόταν σε προηγούμενη σύμβαση του Δημοσίου με το ΚΙΣΝ.
Όπως είπε ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τη δωρεά του ΙΣΝ δημιουργείται ένα σύγχρονο νοσοκομείο, ενώ με τη λειτουργία του ως ΝΠΙΔ, «μας δίδεται η ευκαιρία να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα αλλάξει την εικόνα των νοσοκομείων στη χώρα». Για τον αριθμό των εργαζομένων είπε ότι θα αυξηθεί κατά 65% σε σχέση με τους 388 εργαζόμενους του υπάρχοντος νοσοκομείου, οι οποίοι θα γίνουν 516 όταν ανοίξει και 562 κατά τον τρίτο χρόνο της λειτουργίας του.
Για τη ματαίωση της δωρεάς των κυκλότρων, είπε ότι είναι ασύμφορη οικονομικά, ενώ ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε με προχειρότητα, και λόγω της αντιπαράθεσής της με τον ιδιώτη, που παρείχε την υπηρεσία. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «όταν προτείνατε (στο ΙΣΝ) τη λειτουργία των 4 κυκλότρων, η τιμή για το ραδιοφάρμακο ήταν 700 ευρώ, τώρα είναι 470 ευρώ και μειώνεται. Το νοσοκομείο “Μεταξά” ήδη αγοράζει στα 330 ευρώ» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι «στον αρχικό σχεδιασμό δεν προβλέψατε τη μείωση του φαρμάκου».
Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, παρότι η δωρεά συζητήθηκε και σχεδιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι η ΝΔ βάζει τους ιδιώτες στη δημόσια υγεία, μετατρέπει το νοσοκομείο Κομοτηνής από Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού και ανατρέπει την πολιτική αυτονομίας των δημόσιων νοσοκομείων στην παραγωγή ραδιοφαρμάκων ώστε «να μην έχουμε ανάγκη κανένα ιδιώτη να εκβιάζει».
Τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής για τη δωρεά του ΙΣΝ στο νοσοκομείο Κομοτηνής κατέγραψε ο βουλευτής του κόμματος Ιλχάν Αχμέτ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ορισμό λειτουργίας του νέου νοσοκομείου ως ΝΠΙΔ, ενώ ζήτησε να γνωστοποιηθεί το οργανόγραμμα του και ο τρόπος πρόσληψης των εργαζομένων.
«Με τη σημερινή κύρωση επιβεβαιώνεται η επιφύλαξη που είχαμε θέσει για τέτοιες δωρεές», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, με αφορμή τον ορισμό του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής ΓΝΚΙΣΝ ως ΝΠΙΔ. Σημείωσε επίσης, ότι τέτοιες δωρεές αποτελούν μέρος μόνο από τα κέρδη που απεκόμισε ο επιχειρηματίας σε βάρος των εργαζομένων. Παρότι ψηφίζαμε «παρών» σε αντίστοιχες κυρώσεις, σήμερα λέμε «όχι» στη βάση μετατροπής των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, είπε ο κ. Λαμπρούλης.
Την επιφύλαξή της για τη στάση του κόμματός της στην ολομέλεια εξέφρασε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μ. Αθανασίου, η οποία πάντως αναρωτήθηκε γιατί θεωρήθηκε περιττή η προμήθεια μηχανημάτων παραγωγής ραδιοφαρμάκου, «που θα εξασφάλιζε την αυτονομία των νοσοκομείων και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος, σύμφωνα με τις διοικήσεις».
«Παρών» δήλωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μ. Απατζίδη, καθώς, όπως είπε, ενώ είναι θετική η παροχή και ιδιωτικών πόρων για την αναβάθμιση της υγείας, είναι αρνητική η εξωτερική ανάθεση (outsourcing) στην υγεία, η οποία «είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους».