Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο ΓΕΛ Ιάσμου η τέταρτη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229- στρατηγικές συμπράξεις μεταξύ σχολείων με τίτλο: Sustainable Water Approach Management (SWAM).
Στο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, συμμετέχουν σχολεία από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Δανία και την Ελλάδα. Έχει ως θέμα την αειφόρο διαχείριση των υδάτων και υπεύθυνη για την υλοποίησή του είναι η Διευθύντρια του σχολείου Σερέτη Βάγια.
Η θεματική της συνάντησης στην Ελλάδα αφορούσε την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στο σχολείο. Τα σχολεία – εταίροι παρουσίασαν τις δράσεις τους γενικά για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά για την προστασία των υδάτων. Οι συμμετέχοντες υπέγραψαν Χάρτα προστασίας του νερού της οποίας τα άρθρα συντάχθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές.
Στο πλαίσιο της συνάντησης στον Ίασμο οι μαθητές χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες συμμετείχαν σε δεντροφύτευση στον αύλειο χώρο του σχολείου φυτεύοντας τούγιες, κατάλπες και λιγούστρα ως ένδειξη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Προβληματίστηκαν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας και δημιούργησαν στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι μαθητές έπιασαν τα πινέλα και ζωγράφισαν θαλασσινή τοιχογραφία σε σχέδιο του αποφοίτου του σχολείου Δημήτρη Γεμενετζή.
Επίσης, σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς, παράρτημα Δαδιάς, πραγματοποιήθηκαν στις όχθες του ποταμού Κομψάτου δράσεις ευαισθητοποίησης για τους σπάνιους γύπες των Θρακικών Μετεώρων και τη σημασία της κοιλάδας του ποταμού στη διαχείριση του οικοσυστήματος της περιοχής.
Με μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Βιστωνίδας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον υδροβιότοπο της λίμνης Βιστωνίδας, όπου οι μαθητές παρατήρησαν τα πουλιά που αυτόν τον καιρό διαβιούν στη λίμνη και ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά του εκτατικού ιχυθοτροφείου της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας – Λάγους.
Με τη συνεργασία του ΚΠΕ Μαρώνειας παίζοντας το παιχνίδι προσανατολισμού, του κρυμμένου θησαυρού γνώρισαν δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του μοναδικού παραδοσιακού οικισμού της Μαρώνειας και επισκέφθηκαν το λιμανάκι του Αγίου Χαράλαμπους. Έμφαση δόθηκε στη σημασία των καθαρών θαλασσών και ακτών για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.
Καθηγητές και μαθητές των σχολείων εταίρων έμειναν κατενθουσιασμένοι από τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και την άψογη οργάνωση της συνάντησης. Δήλωσαν ότι σε μελλοντική συνεργασία και επόμενο ταξίδι, θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να χαρούν τις ομορφιές της περιοχής μας.
Οι καθηγητές και μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου ευχαριστούν για τη βοήθεια και τη στήριξη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, τον Δήμο Κομοτηνής, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου, το ΚΤΕΛ Ροδόπης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αν. Μακεδονίας και Θράκης.