Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται ο νέος κύκλος του Βασικού Σχολείου Εκπαίδευσης νέων εθελοντών διασωστών, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης.
Έχοντας ως κεντρική φιλοσοφία: «Ο Εθελοντισμός απαιτεί εκπαίδευση», η ΕΟΔ Ροδόπης, σε συνεργασία με Εκπαιδευτές της κεντρικής διοίκησης, των μελών της, αλλά και μελών άλλων Παραρτημάτων, καθοδηγούν τους εκπαιδευόμενους βήμα-βήμα σε αυτήν την οργανωμένη προσπάθεια.
Στόχος της εκπαίδευσης είναι η θωράκιση του νέου εθελοντή στο μείζον ζήτημα της αυτοπροστασίας, καθώς και στις μεθόδους που απαιτούνται ώστε να επιχειρεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο εκάστοτε περιβάλλον και η προώθηση του εθελοντικού κινήματος στην περιοχή μας.
Το Βασικό Σχολείο ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο, με τον Γενικό Διευθυντή Εκπαίδευσης της ΕΟΔ Ζαφείρη Τρόμπακα να αναλύει δύο βασικές ενότητες της εκπαίδευσης, υπό τον τίτλο: «Σχεδιάζοντας το Απρόοπτο-Επικοινωνίες Εναέριων Μέσων» και «Βασική Μετεωρολογία-Κεραυνοί, Αεροδιάσωση».
Εκθέτοντας στο ακροατήριο την πολυετή του εμπειρία αναφέρθηκε σε μια σειρά από περιστατικά που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της ΕΟΔ, ενώ μέσα από βιωματικές εμπειρίες κατέδειξε τους τρόπους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα λάθη που έχουν γίνει, κατά το παρελθόν, υπογραμμίζοντας πως «ειδικός είναι αυτός που έχει κάνει όλα τα λάθη».
Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την ενότητα «Ορεινή Διάσωση (τακτικές αναρρίχησης – χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού)».
Με άξονα, τη θωράκιση του νέου εθελοντή στο μείζον ζήτημα της αυτοπροστασίας, καθώς και στις μεθόδους που απαιτούνται ώστε να επιχειρεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο εκάστοτε περιβάλλον, ο εκπαιδευτής της ΕΟΔ Κοζάνης Γιώργος Τζίκας αναφέρθηκε στις προδιαγραφές και τον τρόπο χρήσης των συγκεκριμένων υλικών, τα όρια αντοχής τους, καθώς και τους τρόπους συντήρησης τους. Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι ασχολήθηκαν με τεχνικές διάσωσης και εξασκήθηκαν στο δέσιμο των ορειβατικών κόμπων.
Η εκπαίδευση συνεχίστηκε στις εγκαταστάσεις της 4ης ΕΜΑΚ όπου κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις τεχνικές που παρουσιάστηκαν στο θεωρητικό της σκέλος.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας προσομοίωσης κατάβασης από ελικόπτερο, οι εκπαιδευόμενοι κατέβηκαν με ραπέλ από τον εκπαιδευτικό πύργο καταρρίχησης, ύψους 15 μέτρων, κάτω από την επίβλεψη των έμπειρων εκπαιδευτών της Ε.Ο.Δ. και έμαθαν την σωστή τεχνική ασφάλισης βάσει των κανόνων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον Διοικητή της 4ης ΕΜΑΚ Σπύρο Κούτρα για την άδεια χρήσης των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας, αλλά και για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύεται πάντα προς την Ομάδα.
Η εκπαίδευση των νέων εθελοντών θα συνεχιστεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου (7&8-12-2019) με την ενότητα «Πρώτες Βοήθειες». Ακολουθούν, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι τομείς «Αντιμετώπιση Μαζικών Καταστροφών» (25&26-1-2020), και «Ασφάλεια στο Υγρό στοιχείο» (σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί ακόμη).