Eπέκταση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, «αναφορικά με την παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων μας», ζήτησε από την Αλεξανδρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «αδράνεια και πολιτική κατευνασμού» και ζήτησε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι προϋπόθεση για την καλή γειτονία. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά. Η μονομερής ενέργεια, σε συνεννόηση με την τωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, να προχωρήσει σε μία ανυπόστατη συμφωνία, πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον», τόνισε.
«Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του κατευνασμού, προκειμένου η Τουρκία να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας: έχουμε ενέργειες εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ δεν έχουμε καμία εξέλιξη όσον αφορά την σωστή τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει δύναμη φωνής και πυγμή, που δεν έχει, και στρατηγική. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική και συμμαχίες, για να αποτρέψουμε παρόμοιες ενέργειες. Το επόμενο διάστημα, πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής και να συζητηθούν αυτά και να σταματήσει η πολιτική αδράνειας, η πολιτική του κατευνασμού των γειτόνων μας. Να επαναφέρουμε τον λόγο μας και τη δράση μας στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν πήραμε μία σειρά από θετικές αποφάσεις και από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., όπως οι κυρώσεις για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κυρώσεις που πρέπει να επεκταθούν δυστυχώς από ότι φαίνεται και όσον αφορά την παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης».
Επικοινωνιακές οι προσεγγίσεις της κυβέρνησης στο προσφυγικό
Στη συνάντηση με τους δημάρχους Έβρου και Ροδόπης, οι τοπικοί άρχοντες έθεσαν στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως πρόκειται για ένα θέμα «το οποίο ήρθε για να μείνει, δεν είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα». Χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης σε ένα θέμα που όπως είπε «… διογκώθηκε και διευρύνθηκε τους τελευταίους 4-5 μήνες», δημιουργώντας μία κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας «απαιτείται στρατηγική, σχεδιασμός, ετοιμότητα και κυρίως απαιτείται μία πιο ορθολογική αντιμετώπιση χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς εντάσεις, που μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν στις τοπικές κοινωνίες».
Τουρισμός αντί εξορύξεων
Το κύριο θέμα της συνάντησης με τους δημάρχους ήταν οι εξορύξεις χρυσού και ειδικότερα «η πάγια αντίθεση της τοπικής κοινωνίας με την προοπτική εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Θράκης». «Η αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης δεν πρέπει να σχετίζεται με δραστηριότητες που έχουν πολύ χαμηλό αποτύπωμα στην αναπτυξιακή διαδικασία και πολύ βεβαρυμένο αποτύπωμα στο περιβάλλον», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοίκηση «έχουν μεγαλύτερη δύναμη από όσο μπορεί να υπολογίσει κανείς» και πως θα επιτευχθεί η επιβολή της βούλησης των πολλών, εφόσον δεν υπάρξουν ρήγματα στο κοινωνικό μέτωπο, «πάρα την πίεση των ισχυρών συμφερόντων στο επόμενο διάστημα».
Ο κ. Τσίπρας παρότρυνε για την αξιοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου του περιφερειακού σχεδιασμού που προβλέπει τις αναπτυξιακές δράσεις, στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε δεν προβλέπεται η εξόρυξη.
«… Αξιοποιήσαμε την ομόφωνη διαφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μην προχωρήσει η αδειοδότηση. Αυτό που έχει όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία, είναι να ακούσει κανείς τη γνήσια έκφραση των αιτημάτων και διεκδικήσεων, πέρα και έξω από κομματικά πλαίσια και κριτήρια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «σε ότι αφορά τα αιτήματα επενδυτών, κατά τη διάρκεια της δικής μας κυβερνητικής θητείας, τα αντιμετωπίσαμε με κύριο γνώμονα την ανάγκη, οι επενδύσεις να προσανατολιστούν στην ανάπτυξη του τουρισμού, σε μία λογική έντασης γνώσεων, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών και όχι σε μια δραστηριότητα που δεν θα αποφέρει παρά μονάχα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Το περιβάλλον δεν είναι μια υπόθεση θεωρητική. Αφορά τη ζωή όλων μας και πόσω δε μάλλον, περιοχών που μπορεί να έχουν και μια ιδιαίτερη προοπτική τουριστικής ανάπτυξης… Το περιβάλλον πρέπει να το φροντίζουμε ως κόρη οφθαλμού, τόσο διότι σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής μας, το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.