Το ζήτημα της Θάσου και ειδικότερα των ζημιών που προέκυψαν στο νησί από την πρόσφατη θεομηνία συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ κατά τη συνεδρίαση του στην Κομοτηνή την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.
Το θέμα ήταν εκτός ημερησίας διάταξης και ήρθε προς συζήτηση ύστερα από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την οποία αποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ καθώς όπως δήλωσε είχε και ο ίδιος σκοπό να προχωρήσει σε ενημέρωση του σώματος.
Ωστόσο, η συζήτηση αν και διήρκεσε για περίπου 1,5 ώρα κυμάνθηκε μάλλον σε θεωρητικό επίπεδο χωρίς εν τέλει να προσφέρει κάτι το ουσιαστικό προς την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θάσου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Περιφερειάρχης δεν προσκόμισε ούτε καν μια υποτυπώδη καταγραφή των όσων συνάντησε κατά την επίσκεψη του στο νησί ενώ από τη συνεδρίαση απουσίαζαν και στελέχη που θα μπορούσαν να δώσουν μια καλύτερη εικόνα όπως ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Τάσος Παράσχου, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας Σταύρος Κιβράκης αλλά και η περιφερειακή σύμβουλος του νησιού Μαρία Πολυμέρου η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω απαγορευτικού απόπλου.
Αυτό που απέμεινε από τη συνεδρίαση ήταν η ατάκα του Χρήστου Μέτιου ότι η Περιφέρεια δεν έκανε τίποτα επειδή «ο Δήμαρχος δεν μου ζήτησε τίποτα», οι αντεγκλήσεις του ίδιου με τον περιφερειακό σύμβουλο Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο και οι –διαχρονικές- ευθύνες που έγιναν «μπαλάκι» και οι οποίες αποδόθηκαν μάλλον στην… κλιματική αλλαγή, μιας και κανείς άλλος δεν ήθελε να τις αναλάβει.
Χρήστος Μέτιος: «Κάποιοι κάνουν σόου για να δείξουν ότι υποβιβάζω τα θέματα του νησιού»
«Μετά από έντονες βροχοπτώσεις μεγάλες ποσότητες νερού κηρύξαμε τμήματα του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από εισήγηση του Δημάρχου. Οι καταστροφές ή τα προβλήματα χωρίζονται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, σε υποδομές που έχει ευθύνη η Περιφέρεια. Δεύτερον, σε υποδομές που πρέπει να κάνει ο Δήμος και τρίτον, σε σπίτια ή καταστήματα που έχουν να κάνουν με τους πολίτες. Όσον αφορά την ευθύνη των υποδομών που έχει κάνει με την Περιφέρεια, επισκεφθήκαμε το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όπου παρατηρήσαμε κατολισθήσεις αλλά δεν υπήρχε πουθενά αλλού αιτία να παρέμβουμε ως έργο. Συνεπώς δεν είχαμε πουθενά καταστροφές στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο που είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Υπήρχαν φερτά υλικά και κατολισθήσεις που αντιμετωπίστηκαν.
Σε όσες παρεμβάσεις έπρεπε να κάνει ο Δήμος, ο Δήμαρχος δεν μου ζήτησε απολύτως τίποτα. Και μάλιστα εγώ του τηλεφώνησα την πρώτη μέρα για να ενημερωθώ τι έγινε στο νησί.
Το τρίτο αφορά τους πολίτες, τα σπίτια και τα καταστήματα, που είναι όμως συγκεκριμένοι. Από στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου οριοθετείται η περιοχή η οποία επλήγη, στη συνέχεια γίνονται αιτήσεις στον Δήμο, για τα σπίτια υπεύθυνος είναι ο Δήμος και για τα καταστήματα επιτροπή αποτελούμενη και από στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου. Ζήτησα από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να μεταβεί η επιτροπή στο νησί.
Θέλω να τα πω αυτά γιατί έγινε άλλη μια φορά ένα παιχνιδάκι, ένα σόου, με μια δική μου δήλωση έτσι ώστε να θεωρηθεί ότι υποβαθμίζω τα θέματα του νησιού. Εγώ σας λέω τι διαπίστωσα. Όσον αφορά τα θέματα καθαρισμού των ρεμάτων που είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας θέλω να σας πω ότι υπήρξαν πολλά μηχανήματα του Στρατού στο νησί τα οποία ανέλαβαν καθαρισμό αλλά θα μεταβεί και κλιμάκιο των τεχνικών μας υπηρεσιών στο νησί για να γίνει καταγραφή και όποιο και να είναι το ποσό η Περιφέρεια θα το εγκρίνει», δήλωσε ο Χρήστος Μέτιος στην πρώτη του τοποθέτηση.
«Ανεπάρκεια Μέτιου, η Θάσος δεν έχει να περιμένει τίποτα από αυτόν και τη διοίκηση του»
Η «Περιφερειακή Σύνθεση», επικεφαλής της οποίας ήταν στη συνεδρίαση ο Θόδωρος Μαρκόπουλος απόντος του Χριστόδουλου Τοψίδη, εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση στην οποία έκανε λόγο για «ανεπάρκεια» του Χρήστου Μέτιου και της διοίκησης του.
«Στη σημερινή (25/11) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης δέχτηκε να συζητηθεί έκτος Ημερησίας Διάταξης το θέμα των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία στη Θάσο. Αποδείχθηκε ότι η σκοπιμότητα της συζήτησης του θέματος στο Π.Σ. ήταν εντελώς προσχηματική! Όπως και η ίδια η επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο νησί.
Από την συνεδρίαση προέκυψε ότι ο Περιφερειάρχης δεν έκανε τίποτε γιατί δεν του ζήτησε το παραμικρό ο Δήμαρχος Θάσου. Ο Περιφερειάρχης δεν έχει να προτείνει το παραμικρό για το τι πρέπει να γίνει στο νησί. Άλλωστε δήλωσε πως οι ζημιές δεν είναι μεγάλες!
Ο Περιφερειάρχης δεν νιώθει την ανάγκη να διεκδικήσει το παραμικρό ούτε για τις επιχειρήσεις και τις οικίες που πλημμύρισαν, ούτε για τους ελαιοκαλλιεργητές, ούτε για τους κτηνοτρόφους, ούτε για τους μελισσοκόμους, ούτε για το λιμάνι, ούτε για τίποτε …!!!
Επιπλέον ο Περιφερειάρχης δεν δέχθηκε την πρόταση της «Περιφερειακής Σύνθεσης» ώστε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση παρουσία του Δημάρχου, της Περιφερειακής Συμβούλου της Π.Ε. Θάσου, των υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων της Θάσου. Είναι προφανής η ανάγκη που νιώθει να καλύψει την ανεπάρκειά του αλλά και των προτάσεών του!
Το συνεπακόλουθο είναι πως η Π.Ε. Θάσου δεν έχει τίποτε να περιμένει από τον κ. Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη του στην Π.Ε. Καβάλας και τη διοίκησή του.
Η παράταξή μας εξακολουθεί να διεκδικεί για την Θάσο και τους πολίτες της. Υπενθυμίζουμε ότι τα έργα και οι παρεμβάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου».
Κώστας Κατσιμίγας: «Ολιγωρία της διοίκησης, από το 2016 δεν έχει γίνει κανένα έργο»
Για ολιγωρία της Περιφερειακής Αρχής από το 2016 μέχρι και σήμερα μίλησε ο Κώστας Κατσιμίγας. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν έχει γίνει έκτοτε ούτε μια μελέτη χωρίς πάντως να πάρει σαφή απάντηση.
«Η διοίκηση ελέγχεται γιατί δεν είχε προβλέψει ότι θα είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα και μετά τις πυρκαγιές του 2016 υπήρχε σαφέστατα μια ολιγωρία της διοίκησης. Δεν θα εξειδικεύσω για το αν έχει ευθύνη η Περιφέρεια ή ο Δήμος, σαφέστατα ευθύνες έχουν και οι δύο. Θα έπρεπε να είχαν εκπονηθεί μελέτες, διότι χωρίς μελέτες έργο δεν μπορεί να γίνει. Και η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν τεράστιες ευθύνες διότι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Πολλά πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται και σε ανθρώπινες δραστηριότητες τις οποίες δεν αστυνομεύσατε. Και ευθύνες διαχρονικά έχουν όλοι ακόμα και η διοίκηση του αείμνηστου Παυλίδη όπως και ο κ. Μαρκόπουλος που διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης. Και δεν μιλάω μόνο για το κλείσιμο των ρεμάτων αλλά και για τη ρίψη σκουπιδιών, τις λαθραποχετεύσεις κλπ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι από δω και πέρα θα έχουμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, όχι μόνο στη Θάσο αλλά σε όλη την Περιφέρεια όπου υπάρχουν βουλωμένα τεχνικά έργα, βουλωμένα φρεάτια κλπ», είπε ο Κώστας Κατσιμίγας.
Κωστής Σιμιτσής: «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας»
«Βλέπουμε σήμερα να υψώνονται οι τόνοι από πρώην συνεργάτες του Χρήστου Μέτιου. Όσον αφορά το πρόβλημα, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε συχνά από δω και πέρα με μεγαλύτερη ένταση. Οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας και θα σας πω ποια μέτρα πήραμε στην Καβάλα. Το Παλιό Καβάλας έχει ρέματα που έχουν καταπατηθεί και δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα. Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία οριοθέτησης και δεν περπάτησε στο Υπουργείο διότι μας είπαν ότι επειδή είναι τόσο σημαντικό ζήτημα θα πρέπει να συνδυαστεί με τροποποίηση σχεδίου πόλης. Γι’ αυτό προτείνω οι Περιφερειάρχες στην επόμενη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό να του ζητήσουν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση», Κωστής Σιμιτσής.
Ανδρέας Καραγιώργης: «Θα έχουμε σε όλους τους νομούς πρόβλημα, να ενεργοποιηθούμε για να προλάβουμε ότι δεν προλάβαμε στη Θάσο»
Την ανάγκη ο μηχανισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ να ενεργοποιηθεί περισσότερο εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» διότι όπως τόνισε «θα έχουμε πρόβλημα σε όλους τους νόμους» και πρέπει «να προλάβουμε ότι δεν προλάβαμε στη Θάσο».
«Ακούω πάρα πολλές φωνές κραυγών και διαμαρτυρίας από κάποιους για ζητήματα για τα οποία συμμετείχαν. Όποιος διοικεί και έχει ευθύνη, όποιος κάνει λάθη πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη. Μέσα σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο βλέπουμε πράγματα που δεν συνάδουν με τη λογική. Για αυτά τα ακραία φαινόμενα δεν ευθύνεται μόνο η Περιφέρεια και ο Δήμος. Τρία ρέματα στη Θάσο όμως βασικά μπορούν να διορθωθούν. Για να μπορέσει να γίνει ολικός καθαρισμός, το έργο θα πρέπει να ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Τι θα πει δεν σας ζήτησε τίποτα ο Δήμαρχος Θάσου; Γι’ αυτόν δηλαδή όλα είναι καλά; Έχει τη δυνατότητα ο Δήμος Θάσου να αναλάβει τη διαδικασία; Υπάρχει και στον ορεινό όγκο του Παγγαίου στην Καβάλα, να δώσουμε βάση σε έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα. Θα έχουμε σε όλους τους νομούς πρόβλημα άρα να ενεργοποιηθούμε λίγο περισσότερο για να προλάβουμε ότι δεν προλάβαμε στη Θάσο», τόνισε ο Ανδρέας Καραγιώργης.
Δημήτρης Πέτροβιτς: «Ας μην κάνουμε κριτική την ώρα που οι πολίτες μετρούν ζημιές»
Την αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ρεμάτων, τα οποία δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, ομολόγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς καθώς όπως σημείωσε «ήρθαν στην αρμοδιότητα μας το 2018 χωρίς πόρους και δυναμικό».
«Το 2018 τα ρέματα ήρθαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας από τους Δήμους χωρίς πόρους και χωρίς στελεχιακό δυναμικό. Μας έδωσαν να διαχειριστούμε χιλιάδες ρέματα που ήταν εγκαταλελειμμένα, που δεν είχαν αστυνομευθεί, που είχαν φρακάρει σε πολλά σημεία και τελικώς γίναμε αποδέκτες αυτού του μεγάλου προβλήματος χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τα προβλεπόμενα ώστε να διαχειριστούμε την εύρυθμη λειτουργία αυτού του υδραυλικού προβλήματος. Έτσι λοιπόν ερχόμαστε σήμερα και κάνουμε κριτική αλλά το πιο σημαντικό είναι το ίδιο το Κράτος να κάνει την αυτοκριτική του πρώτα, να κάνουν την αυτοκριτική τους όσοι είχαν την ευθύνη εδώ και χρόνια.
Όταν αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο φυσικό ακραίο γεγονός θα πρέπει να δούμε ποια μέσα έχουμε στη διάθεση μας. Το πρώτο να συνεννοηθεί ο Δήμος με την Περιφέρεια και το δεύτερο να σταλεί αίτημα στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος σε έκτακτη ανάγκης. Είναι σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε σωστή διαχείριση της κατάστασης, η παρουσία του Περιφερειάρχη ήταν σημαντική. Αυτό που έχει να κάνει η Περιφέρεια είναι να είναι παρούσα και να παρέχει ότι της ζητηθεί. Δεν έχουμε πάντα τον έλεγχο της κατάστασης. Την ώρα λοιπόν που οι πολίτες μετρούν τις ζημιές δεν θα κάνουμε κριτική πάνω στις λάσπες και στις καταστροφές. Η Περιφέρεια έδρασε σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα πρωτόκολλα της Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο Δημήτρης Πέτροβιτς.