«Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θεωρούνται ως πισωγύρισμα στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος» σχολιάζουν οι Financial Times εκτοξεύοντας καρφιά προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορά στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με τον ποινικό κώδικα και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προώθησε ένα μέτρο στο κοινοβούλιο που δείχνει να ανατρέπει τη δέσμευση της Ελλάδας προς τις διεθνείς πρακτικές καταπολέμησης της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.
Γράφουν οι Financial Times:
«Μία τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα της χώρας που έγινε δεκτή το βράδυ της Τετάρτης δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που είναι ύποπτοι για απάτη και ξέπλυμα χρήματος να πάρουν πίσω τις περιουσιακά στοιχεία τους που έχουν παγώσει από τη δικαιοσύνη, εάν δεν έχουν δικαστεί μέσα σε 18 μήνες.
Συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια για μία τέτοια υπόθεση να περάσει από την προκαταρκτική έρευνα σε δικαστικές, ενώ η διαδικασία των εφέσεων μπορεί να πάρει αντίστοιχα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτή η τροποποίηση, που ανήκει σε μία γενικότερη διαδικασία αλλαγών του ποινικού κώδικα, αντιτίθεται στις διεθνείς πρακτικές με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί.
Σύμφωνα με την Financial Action Task Force, την παγκόσμια ομάδα περιφρούρησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το Greco, τον φορέα κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και οι περιουσίες που «παγώνουν» κατά τη διάρκεια εγκληματικής έρευνας θα πρέπει να μείνουν «παγωμένα» μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες δικαιοσύνης.
Ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης, έφερε την τροπολογία το πρωί της Τετάρτης λίγα λεπτά πριν από την τελικά συνεδρίαση της Ολομέλειας χωρίς να δώσει νομική εξήγηση γιατί η Ελλάδα ανατρέπει την προηγούμενη πρακτική που ακολουθούσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε γραπτή ερώτηση στον πρωθυπουργός για το θέμα αναφέροντας «γιατί διαλέξατε να δείξετε επιείκεια σε τέτοιους εγκληματίες που βρίσκονται μέσα σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους και έχουν εκμεταλλευτεί τη θέση τους κοντά στην εξουσία για προσωπικό όφελος;».
Ανάμεσα σε εκείνους που αναμένεται να ωφεληθούν από την τροποποίηση είναι αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές, επιφανείς επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπό έρευνα για απιστία και ξέπλυμα χρήματος. Παρά το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους έχουν παγώσει από δύο έως επτά χρόνια κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο».
«Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, οι FT αποκαλύπτουν»
Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δίνει δώρα σε τραπεζίτες και υπόδικους, ενώ κρύβεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι με την επίμαχη τροπολογία «ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και την ίδια ώρα δεν τολμά να πάρει θέση για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα της δωροδοκίας από υπουργούς».
Αναλυτικά:
«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ωστόσο, τα επιτεύγματά του ξεπέρασαν ήδη τα σύνορα και κοσμούν μέχρι και τους Financial Times.
Οι FT σε εκτενές ρεπορτάζ τους στηλιτεύουν τις αλλαγές της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα και την κατηγορούν ότι «κάνει βήματα πίσω στην καταπολέμηση της διαφθοράς και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ενώ προσθέτουν ότι «ο Υπουργός κ. Τσιάρας δεν έδωσε νομική εξήγηση» για τις νομοθετικές αλλαγές και ότι «κερδισμένοι από την κίνηση αυτή είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ελέγχονται για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Σε αυτούς, ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και την ίδια ώρα δεν τολμά να πάρει θέση για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα της δωροδοκίας από υπουργούς.
Λογικό λοιπόν να μην έρχεται στη Βουλή να απαντήσει».
Πηγή: efsyn.gr