Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου, από το βήμα της Βουλής, επέκρινε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που για άλλη μία φορά ξεπλένει τους τραπεζίτες εις υγείαν των κορόιδων που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της τοποθέτησης του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή:
«Θα αναρωτηθήκατε γιατί τη μία μέρα εισάγεται αιφνιδιαστικά η ρύθμιση για την ποινικοποίηση της βλασφημίας και την άλλη μέρα με πολύ ευκολία αποσύρεται. Άκουσα να λέγεται ότι αυτό έγινε για λόγους ευαισθησίας, λυπάμαι πολύ αλλά μέχρι τώρα δεν μας δείξατε τέτοια αντανακλαστικά, εκτός αν κάνετε μία καινούργια αρχή. Αφήστε με, όμως, να κάνω και δεύτερες σκέψεις, να έχω την υποψία ότι ήταν μία διάταξη πυροτέχνημα για να αποσπάσετε την προσοχή από το ουσιώδες, που ήταν η ασυλία των τραπεζιτών.
Πώς να εξηγήσω το ότι λίγες μέρες πριν ένα άλλο πυροτέχνημα εκτυλίχτηκε αυτή τη φορά στις εισόδους των τραπεζών, μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών. Επιχειρήθηκε από τους φίλους σας τα ΜΜΕ να εμφανιστείτε ως άτεγκτοι απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Όμως ποιον νομίζετε ότι μπορείτε να ξεγελάσετε; Δείξατε επικοινωνιακά τι έγινε στις εισόδους των τραπεζών για να κρύψετε τις συμφωνίες που κάνατε μέσα. Και σήμερα στη Βουλή εξοφλώντας τα γραμμάτια που αναλάβατε έναντι των τραπεζικών στελεχών που απειλούνται με διώξεις, φέρατε το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες. Αλλάξτε το όνομα του νομοσχεδίου. Τι τροποποίηση του ποινικού κώδικα; Το όνομα πρέπει να είναι «ξεπλένουμε τους τραπεζίτες εις υγείαν των κορόιδων που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών». Τι άλλο σημαίνει όταν η κακουργηματική απιστία που διαπράττεται από τα τραπεζικά στελέχη, θα διώκονται όχι αυτεπάγγελτα, αλλά κατόπιν μηνύσεων των διοικήσεων των τραπεζών. Που το είδατε ο εγκαλούμενος και ο διώκτης να είναι το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή οι τράπεζες; Θέλετε να πιστέψουμε ότι ερήμην των διοικήσεων των τραπεζών δόθηκαν τα θαλασσοδάνεια από τα στελέχη τους; Τα ακούει ο κόσμος, οι αγρότες, οι επαγγελματίες που ασφυκτιούν από το τραπεζικό σύστημα και εξοργίζονται.
Δεν θέλετε να ακούσετε κανέναν. Τι κι αν σας λέει η Ένωση Εισαγγελέων ότι με αυτή τη ρύθμιση δεκάδες υποθέσεις που έφτασαν και είναι στο ακροατήριο κινδυνεύουν να πάνε στο καλάθι των αχρήστων. Τι κι αν σας λέει ότι η χώρα εκτίθεται διεθνώς ως αναποτελεσματική στη δίωξη εγκλημάτων και πράξεων όπως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εσείς δεν ακούτε τίποτα. Τι κι αν το Σύνταγμα ρητά ορίζει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι έναντι του Νόμου, εσείς επιμένετε ότι κάποιοι είναι υπεράνω και μπορούν να μένουν ατιμώρητοι για κάθε παλιό ή νέο τους αδίκημα.
Θα σας πρότεινε κε υπουργέ, καθώς η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν έχει τελειώσει ακόμα, να τροποποιήσετε τις διατάξεις του Συντάγματος και να γράψετε «όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιων του Νόμου, εκτός αν είναι τραπεζίτες, τότε έχουν ασυλία, έχουν το ακαταδίωκτο». Κι αναρωτιέμαι ποια είναι η αιμομικτική σχέση που έχετε και τους υπερασπίζεστε με αυτόν τον τρόπο;
Δυστυχώς πολλά από τα προβλήματα και τις παθογένειες που οδήγησαν την χώρα μας σε αυτήν την περιπέτεια την προηγούμενη δεκαετία και βύθισαν την κοινωνία στην απόγνωση, φαίνεται ότι με την επάνοδο σας στην κυβέρνηση, βήμα το βήμα πάτε να τα κουκουλώσετε. Σήμερα με την ασυλία στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια, αύριο συγκαλύπτοντας τις ζημιές που υπέστη το δημόσιο και η χώρα από σκάνδαλα, όπως αυτό της Novartis. Έχετε πάρει ένα μουτζούρη στο χέρι και θέλετε να τα σβήσετε όλα. Αν αυτή είναι η κανονικότητα που θέλετε να φέρετε στη χώρα να την χαίρεστε. Άλλωστε με τέτοιες πολιτικές και πρακτικές οδηγηθήκαμε στην κρίση και φαίνεται ότι εκεί θέλετε να επιστρέψουμε. Να σας θυμίσω ότι μέσα στη Βουλή όταν ρωτήθηκε τραπεζίτης με τι εγγυήσεις πήρατε δάνειο 10 εκ. αφού είχατε τόσα χρέη στις τράπεζες απάντησε κυνικά, με αέρα… Αυτόν τον αέρα νομοθετείτε σήμερα και αυτόν θα ψηφίσετε κύριοι της πλειοψηφίας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι η κοινωνία παρακολουθεί, κρίνει και αντιλαμβάνεται ότι οι προσδοκίες που καλλιεργήσατε ήταν αέρας κοπανιστός και πολύ γρήγορα θα βρεθείτε σε αναντιστοιχία με αυτές».
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ψηφίστηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.