Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής μεταξύ μελών της Πρυτανικής Αρχής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και δημοτικών συμβούλων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Σώματος την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.
Ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών κ. Φώτης Μάρης και η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και έλαβαν το λόγο, προκειμένου να αιτηθούν από το Σώμα την παραχώρηση προς χρήση, από το Δήμο Κομοτηνής στο ΔΠΘ, του κτιρίου της παλιάς Νομικής.
Σκοπός της 10ετούς διάρκειας παραχώρησης, όπως δήλωσαν τόσο προφορικά ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου όσο και με έγγραφα τους παλαιότερα, ήταν προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες στέγασης των δύο νέων Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αλλά και για να μπορέσει το ακαδημαϊκό ίδρυμα να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Κτιρίων Π. Τσαλδάρη», συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ.
Η παραχώρηση όμως αντίκειται στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής Κομοτηνής, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε ο Δήμος Κομοτηνής να υποβάλλει αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι του έργου με τίτλο «Αξιοποίηση/αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων Δημοτικής Περιουσίας», συνολικού προϋπολογισμού 12.500.000 ευρώ, το οποίο αφορά την ανάπλαση της περιοχής από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Θερινό ΔΗΠΕΘΕ, το Πάρκο Περιφέρειας, τις σχολικές μονάδες, το Μουσείο Καραθεοδωρή και τις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ.
Απαράδεκτη συμπεριφορά από τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής
Η συμπεριφορά ωστόσο των μελών της Πρυτανικής Αρχής του ΔΠΘ κρίνεται από απαράδεκτη και ασεβής έως και προσβλητική απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο και κατ’ επέκταση στους δημότες Κομοτηνής.
Αν και τόσο ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης όσο και η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου διαβεβαίωσαν ότι το κτίριο της παλιάς Νομικής θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από το ΔΠΘ, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και 45 χρόνια με σιωπηρή παράταση της μονοετούς παραχώρησης που έγινε το 1974, τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής ανέβασαν τους τόνους δείχνοντας έναν εκνευρισμό πρωτοφανή για ακαδημαϊκά στελέχη.
Με το έωλο επιχείρημα –καθώς το Πανεπιστήμιο διαθέτει τεράστιους ιδιόκτητους χώρους- ότι η παραχώρηση είναι αναγκαία προκειμένου να μπορεί το ΔΠΘ να διεκδικεί νέα Τμήματα, τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής επιτέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο φθάνοντας στο σημείο να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα με ανυπόστατες κατηγορίες.
«Δεν περίμενα ότι θα υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση για το Πανεπιστήμιο. Είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε αμφισβήτηση η χρήση της παλιάς Νομικής, αυτό δεν έχει γίνει εδώ και 50 χρόνια. Κανένας μέχρι σήμερα δεν έθεσε σε αμφισβήτηση της χρήση της, για την οποία τεχνηέντως αποφύγατε να απαντήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης κ. Πολυχρονίδης, κάτι που σαφώς και δεν ισχύει καθώς ουδέποτε αμφισβητήθηκε από οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα η χρήση του κτιρίου.
Χαρακτηριστική, η απάντηση στις παραπάνω κατηγορίες της Κλεοπάτρας Στογιαννίδου η οποία επεσήμανε ότι «εκτός από την παραχώρηση μονοετούς διάρκειας που έγινε το 1974-75, άλλη ρητή παραχώρηση μέχρι σήμερα δεν υπήρξε. Το τονίζω αυτό επειδή είπατε ότι χωρίς παραχώρηση δεν μπορείτε να διεκδικήσετε νέα Τμήματα. Όλα αυτά τα χρόνια ουδείς σας ενόχλησε, είσαστε εκεί, λειτουργείτε εκεί χωρίς καμία παρέμβαση από τον Δήμο. Αυτό σε ότι αφορά την τυπική παραχώρηση που δεν υπάρχει 40 χρόνια τώρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρύτανη και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος έκανε λόγο μέχρι και για «επιθετικότητα» απέναντι στο ΔΠΘ ενώ εγκάλεσε τη Δημοτική Αρχή για ασυνέπεια σε προκαθορισμένο ραντεβού προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την παρέμβαση του Αντιδημάρχου Έργων Δημήτρη Καρασταύρου ο οποίος είπε ότι «εμείς ήρθαμε στο ραντεβού, εσείς δεν ήρθατε».
Ένταση προκλήθηκε επίσης και μεταξύ της Αντιπρυτάνεως Μαρίας Μιχαλοπούλου, του Δημάρχου Γιάννη Γκαράνη και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κλεοπάτρας Στογιαννίδου όταν η πρώτη δημιούργησε στρεβλές εντυπώσεις καθώς άφησε να εννοηθεί ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την παραχώρηση.
«Μέχρι τώρα πως λειτουργούσατε;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γκαράνης ενώ στη συζήτηση παρενέβη και η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου η οποία απευθυνόμενη στην Αντιπρύτανη είπε «μέχρι τώρα δεν λειτουργούσατε καλά κ. Μιχαλοπούλου; Δεν μπορώ να επιτρέψω άλλο να δημιουργείτε τέτοια εντύπωση».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι μέλη του δημοτικού συμβουλίου, όπως ο Ανέστης Στρατιάδης της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής», μίλησαν για «εκβιασμό» του ΔΠΘ ενώ η συμπεριφορά των μελών της Πρυτανικής Αρχής προκάλεσε τη δυσανασχέτηση και του Αντιδημάρχου Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης Γιάννη Μουρτίδη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τους ακαδημαϊκούς να αποχωρήσουν από την αίθουσα ευχαριστώντας τους, μάλλον ειρωνικά, για την ενημέρωση.
Συσπείρωση δημοτικών συμβούλων και ομόφωνη απόφαση
Η συμπεριφορά των μελών της Πρυτανικής Αρχής έφερε πάντως αντίθετα αποτέλεσμα καθώς προκάλεσε τη συσπείρωση των δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις γύρω από την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για υποβολή αιτήματος για την ανάπλαση της περιοχής.
Χαρακτηριστική η στάση των συμβούλων της «Σύμπραξης Προοπτικής». Ενώ στην αρχική του τοποθέτησε ο επικεφαλής της παράταξης Αντώνης Γραβάνης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για «έλλειψη ενδιαφέροντος» και «κάκιστο χειρισμό» καθώς δεν προνόησε να συνεννοηθεί με την Πρυτανική Αρχή προκειμένου να βρεθεί λύση στο αίτημα της, στη συνέχεια και ύστερα από μια σύντομη διαβούλευση μεταξύ τους, οι σύμβουλοι της «Σύμπραξης Προοπτικής» -με εξαίρεση τη Δήμητρα Τσιμπιρίδου που απείχε λόγω κωλύματος- υπερψήφισαν την πρόταση για την υποβολή αιτήματος για την ανάπλαση της περιοχής.
«Κάποιοι έχασαν τη ψυχραιμία τους εδώ πέρα μέσα», είπε η Ελένη Λαφτσή αναφερόμενη στους ακαδημαϊκούς, τους οποίους πάντως δικαιολόγησε για τους υψηλούς τόνους λέγοντας «θέλω να πιστεύω ότι το έκαναν από το πάθος και την αγάπη να υπερασπιστούν το Πανεπιστήμιο και την πόλη».
«Η απόφαση η σημερινή πρέπει να είναι μια διαβεβαίωση, όχι προς τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά προς την τοπική κοινωνία ότι αγαπάμε και θέλουμε την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και αν δεν παλέψει το ίδιο το Πανεπιστήμιο, θα παλέψουμε εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία», σημείωσε η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής».
«Άλλο το Πανεπιστήμιο και άλλο οι Πρυτανικές Αρχές. Η τοποθέτηση ενός Πρύτανη ή ενός Αντιπρύτανη δεν είναι ταυτισμένη με το δημόσιο συμφέρον», είπε ο Κώστας Καραΐσκος ο οποίος αναρωτήθηκε«ποια κίνηση έγινε από την πλευρά του Πανεπιστημίου για να μας ενημερώσει;».
«3,5 εκ. ευρώ για πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, όλοι καταλαβαίνουμε το διακύβευμα. Εκτελείται στο Δημοκρίτειο ένα έργο – μαμούθ, το μεγαλύτερο έργο του δημοσίου όπως είπε ο Πρύτανης, και δεν μπορεί στο έργο αυτό να προβλεφτεί η στέγαση ακόμα δύο ή τριών Τμημάτων; Το θεωρώ απαράδεκτο όλο αυτό που έγινε εδώ μέσα, να προσπαθούν να προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και να μας πουν ότι δεν καταλαβαίνουμε αυτά που ακούμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του «Σπάρτακου».
«Να συζητήσουμε όσο θέλετε το θέμα του Πανεπιστημίου, όμως δεν συζητώ για παραχώρηση κατά κυριότητα, είμαι τελείως αντίθετος. Το Υπουργείο Παιδείας έχει λεφτά, ας κάνει σχολές ή ας χρηματοδοτήσει το Πανεπιστήμιο να νοικιάσει άλλους χώρους», τόνισε με τη σειρά του ο Τάσος Βαβατσικλής.
Τελικά, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για υποβολή αιτήματος υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι απορρίπτεται ταυτόχρονα κάθε πιθανότητα παραχώρησης του κτιρίου της παλιάς Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.