Την απόδοση της παραλιακής ζώνης στον Δήμο Κομοτηνής ώστε η Δημοτική Αρχή να μπορέσει να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να μην καταφεύγει σε λύσεις της τελευταίας στιγμής κάθε χρόνο, ζητάει ο Γιάννης Γκαράνης από την κυβέρνηση.
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής μέσω υπομνήματος που κατέθεσε στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος περιοδεύει στην Θράκη αυτές τις μέρες, ζητάει επιπλέον την εύρυθμη λειτουργία του κάμπινγκ του ΕΟΤ στο Φανάρι, την αναβάθμιση του Τελωνείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αλλά και την ενθάρρυνση του μαθητικού και συνεδριακού τουρισμού.
Το υπόμνημα του Δημάρχου Κομοτηνής:
«Ο Δήμος Κομοτηνής είναι μια περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ξεχωριστές προκλήσεις και ιδιαιτερότητες. Χαρακτηριστικά μοναδικά στη χώρα μας, που ενώ από τη μία αποτελούν αναπτυξιακή ευκαιρία, ταυτόχρονα απαιτούν τη συνεχή κινητοποίηση του Δήμου μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Δήμος Κομοτηνής από τη μία συνορεύει με τη Βουλγαρία, ενώ από την άλλη εκτείνεται ως τις ακτές του Θρακικού Πελάγους, διαθέτοντας μια αξιόλογη παραλιακή ζώνη, τόσο σε ομορφιά, όσο και σε περιβαλλοντική και αρχαιολογική σημασία. Στο επίκεντρο βρίσκεται το αστικό κέντρο της Κομοτηνής, το οποίο έπειτα από τις προσπάθειες του Δήμου μας έχει καταστεί σε ένα από τα πιο προσβάσιμα στην ελληνική επικράτεια και οι υπηρεσίες του εξυπηρετούν το σύνολο της Περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, ενώ διαθέτει και περίπου 50 οικισμούς, ορεινούς, πεδινούς και παραθαλάσσιους.
Η παραλιακή ζώνη, εύκολα προσβάσιμη και αυτή, όπως προαναφέρθηκε, είναι ξεχωριστής περιβαλλοντικής σημασίας, και προστατεύεται σχεδόν στο σύνολό της από τις συνθήκες Ramsar και Natura. Το πολυπολιτισμικό στοιχείο είναι σημαντικός παράγοντας του Δήμου μας, ενώ ταυτόχρονα η φοίτηση χιλιάδων φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει καταστήσει την Κομοτηνή μια ζωντανή και δραστήρια πόλη.
Τέλος, ο κάθετος άξονας της Εγνατία Οδού, Κομοτηνή – Μακάζα, που ενώνει τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα με την Εγνατία Οδό, έχουν καταστήσει την περιοχή μας πέρασμα για τους ταξιδιώτες κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προς τη χώρα μας, καθώς πρόκειται για την συντομότερη και βολικότερη πύλη εισόδου προς αυτήν για αυτές τις χώρες.
Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα σταθερό πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης, πέρα από τη δραστηριότητα των τοπικών και περιφερειακών φορέων, απαιτείται και η κρατική συνδρομή, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα:
1. Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής και ιδιαίτερα αυτό των παραλιών Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης δεν ανήκει στον Δήμο Κομοτηνής, αλλά στην ΕΤΑΔ και την Κτηματική Υπηρεσία. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει στον Δήμο Κομοτηνής να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων υποδομής στην περιοχή αυτή. Ενώ ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη ή πραγματοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση η εκμίσθωση τμημάτων της παραλίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην καθίσταται ελκυστική για τους επισκέπτες. Ζητάμε την απόδοση του παραλιακού μετώπου στον Δήμο Κομοτηνής, είτε σε μόνιμη βάση, ή με μακροχρόνια παραχώρηση, ώστε να προχωρήσουμε σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να μην καταφεύγουμε σε λύσεις της τελευταίας στιγμής κάθε χρόνο.
2. Ταυτόχρονα απαιτείται η συνδρομή από τους κρατικούς φορείς στην κατασκευή έργων υποδομής της περιοχής μας στο τουριστικό τομέα, τα οποία λείπουν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε τρείς περιπτώσεις, που χρήζουν άμεσης εξέτασης. Η πρώτη περίπτωση είναι η ανάγκη αναβάθμισης και εύρυθμης λειτουργίας του κάμπινγκ του ΕΟΤ στο Φανάρι, το οποίο κάποτε αποτελούσε πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη της Ευρώπη. Εδώ και χρόνια υπολειτουργεί με αποτέλεσμα η επισκεψιμοτητά του να έχει μειωθεί σημαντικά, υποβαθμίζοντας έτσι και τη ροή επισκεπτών προς την περιοχή. Ένα δεύτερο παράδειγμα αποτελεί το έργο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης Φαναρίου από την ΕΤΑΔ. Ο αρχικός σχεδιασμός, όσο είχαμε ενημερωθεί, περιελάβανε το σύνολο της παραλιακής ζώνης που ανήκει στην ΕΤΑΔ, όμως το έργο που έχει ωριμάσει και έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ αυτή τη στιγμή και προχωράει με τεράστια καθυστέρηση, περιλαμβάνει μόνο ένα τμήμα του αρχικού σχεδιασμού (κυρίως τις υποδομές της λεγόμενης «πλαζ του ΕΟΤ» στο Φανάρι). Τέλος έχουμε επανειλημμένως τονίσει την αναγκαιότητα αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας, αλλά και ευρύτερα της Ροδόπης, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερα φυσική ομορφιά. Η δημιουργία ενός οικοτουριστικού πάρκου με σεβασμό στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, θα καθιστούσε την περιοχή πόλο έλξης για τους επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
3. Η Κομοτηνή, αλλά και ολόκληρη η Ροδόπη, «απουσίαζε» στον προηγούμενο εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό. Γνωρίζουμε, ότι δεν αποτελούμε κύρια περιοχή τουριστικής δραστηριότητας για τα δεδομένα της χώρας, ωστόσο στο νέο εθνικό σχέδιο θα θέλαμε να υπάρχει μέριμνα και για την περιοχή μας, κυρίως και λόγω των ευκαιριών που έχει δημιουργήσει ο κάθετος άξονας Κομοτηνή – Μακάζα, αλλά και η αύξηση της ροής Τούρκων επισκεπτών τα τελευταία χρόνια.
4. Και επειδή αναφερθήκαμε αρκετές φορές παραπάνω στον κάθετο άξονα, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ένα πάγιο αίτημα των θεσμικών φορέων της περιοχής μας, που είναι η αναβάθμιση του τελωνείου στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη Ροδόπη, που αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την διέλευση τόσων οχημάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται η διέλευση λεωφορείων.
5. Θα θέλαμε επίσης σε συνεργασία με τον ΕΟΤ να συμπεριληφθεί ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά και ολόκληρη η Ροδόπη, στις εκστρατείες προβολής και προώθησης της χώρας σε τουριστικό επίπεδο, που υλοποιεί ο ΕΟΤ σε διεθνές επίπεδο. Διαθέτουμε το αναγκαίο υλικό για να τροφοδοτήσουμε τον ΕΟΤ, ενώ προχωράμε και στην παραγωγή νέου.
6. Τέλος, θα είχε ιδιαίτερη σημασία για εμάς η ενθάρρυνση του μαθητικού και του συνεδριακού τουρισμού προς την περιοχή μας. Αναφορικά με τον μαθητικό τουρισμό, θεωρούμε ότι η Κομοτηνή και η ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους μαθητές, καθώς πρόκειται για μια ζωντανή πόλη, που ταυτόχρονα διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν οι νέοι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι στην Κομοτηνή λειτουργεί το Μουσείο του Κ. Καραθεοδωρή, μιας σημαντικής προσωπικότητας του Ελληνισμού, που έχει ήδη σημαντική επισκεψιμοτητα και αποτελεί πόλο έλξης για τα σχολεία που επισκέπτονται την περιοχή. Ταυτόχρονα, η λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, παρέχει στην περιοχή μια υποδομή άρτια τεχνικά, ικανή να διοργανώσει εκδηλώσεις και συνέδρια μεγάλης εμβέλειας.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω είμαστε στη διάθεση σας για να σας ενημερώσουμε ενδελεχώς και να υποβάλλουμε άμεσα τις σχετικές προτάσεις μας».