Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano μοιράζονται εικόνες από το μέλλον, με αφορμή την ολοκλήρωση σχεδίων προμελέτης του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ.
Όταν ένας ασθενής νοσηλεύεται, υπάρχουν πολλές παράμετροι, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο προφανείς, που μπορούν να συντελέσουν στην ανάρρωσή του. Διότι η θεραπεία εξαρτάται, αλλά δεν περιορίζεται στον εξοπλισμό ενός νοσοκομείου, τους γιατρούς και νοσηλευτές και την υψηλή επιστημονική κατάρτισή τους. Παρά τη συχνά υποτιμημένη αξία τους στην Ελλάδα, η τοποθεσία ενός νοσοκομείου, ο περιβάλλων χώρος, η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, των χειρουργείων και των δωματίων, διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα, εάν όχι εξίσου, καθοριστικό ρόλο στην πορεία θεραπείας ενός ασθενούς.
Γεγονός που είχαν αντιληφθεί, χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, οι Aρχαίοι Έλληνες, όπως μαρτυρούν τα «Aσκληπιεία», τα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Χτισμένα σε καταπράσινα τοπία με ειδυλλιακή θέα, τα Ασκληπιεία λειτουργούσαν ως χώροι λατρείας και ολιστικής θεραπείας. Πώς, ωστόσο, η φιλοσοφία των θεραπευτικών κέντρων της αρχαιότητας βρίσκει εφαρμογή σήμερα;
Την απάντηση έρχεται να δώσει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, Renzo Piano, καθώς με αφορμή την ολοκλήρωση σχεδίων προμελέτης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), αποκαλύπτει κάποια πρώτα αρχιτεκτονικά φωτορεαλιστικά του νέου Νοσοκομείου. Το νέο Νοσοκομείο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του για την Υγεία, συνολικού ύψους άνω των €400 εκατομμυρίων ευρώ.
«Με έμπνευση από τα Ασκληπιεία και τη σπουδαιότητα που αποδιδόταν στον περιβάλλοντα χώρο για τη θεραπεία ενός ασθενούς, σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο όμορφο περιβάλλον, τόσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Αντί της λέξης όμορφο, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω εδώ τον αρχαίο ελληνικό όρο ‘’καλός καγαθός’’, καθότι αποδίδει καλύτερα τη φιλοσοφία του σχεδιασμού ενός ιδεώδους χώρου θεραπείας και ανάρρωσης, και όχι απλώς υψηλής αισθητικής».
Τα λόγια του Renzo Piano, βραβευμένου με Pritzker και δημιουργού μερικών από των σημαντικότερων σύγχρονων αρχιτεκτονικών έργων, όπως το Centre Pompidoυ στο Παρίσι, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ έως σήμερα, και του Whitney Museum στη Νέα Υόρκη, αποτυπώνονται στους βασικούς άξονες σχεδιασμού.
Το νέο υπερσύχρονο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, που θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες κατακερματισμένες υποδομές σε νέο οικόπεδο εκτός της πόλης, θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς.
Το νοσοκομείο θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι συγγενείς των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Δεν θα υπάρχουν παρά μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος, ενώ για τις αίθουσες χειρουργείων έχουν προβλεφθεί μεγάλα ανοίγματα, στραμμένα προς το πάρκο, επιτρέποντας τη διέλευση φυσικού φωτός.
Ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του ΚΠΙΣΝ, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του νοσοκομείου ενσωματώνουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED. Παράλληλα, οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης του Νοσοκομείου και της διασύνδεσης του με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας.
Με την ολοκλήρωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, που αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, το ΙΣΝ φιλοδοξεί το Νοσοκομείο να αποτελέσει πρότυπο δημόσιας νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους –ενήλικες και παιδιά– της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα του Νομού Ροδόπης.
«Ένα νοσοκομείο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Κομοτηνής, που εκτός από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, θα προσφέρει ένα περιβάλλον περίθαλψης υψηλών προδιαγραφών».
Προς την υλοποίηση αυτού του οράματος του ΙΣΝ, όπως περιεκτικά διατυπώνεται από τον Renzo Piano, εργάζονται, συστηματικά και με αφοσίωση, οι άνθρωποι του ΙΣΝ από κοινού με το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης και πλήθος συμβούλων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως η Hill International, υπεύθυνη για τον συνολικό συντονισμό του έργο, η βρετανική εταιρεία Llewelyn Davies, ως σύμβουλος του νοσοκομειακού σχεδιασμού και φυσικά ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, με το γραφείο του Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan.
Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ
Tον Σεπτέμβριο του 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνέχεια συζητήσεων με το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση του τομέα Δημόσιας Υγείας και κατ’ επέκταση της υγείας των κατοίκων της χώρας μας, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα €400 εκατομμύρια.
Αναλυτικότερα, η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, την ενίσχυση της εκπαίδευσης του νοσηλευτικού τομέα, την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ειδικού ιατρικού εξοπλισμού ανά την Ελλάδα, την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών ως προς την πρόοδο εργασιών των δωρεών, το ΙΣΝ παρέχει τακτικές τριμηνιαίες ενημερώσεις. Η επόμενη τακτική ενημέρωση, έκτη κατά σειρά, αναμένεται να δημοσιευτεί στις αρχές Οκτωβρίου 2019.