Λίγο πριν τις 7:00 μμ διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την ΕΥΠ που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε άμεσα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.
Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για «ντροπιαστική απαράδεκτη και σκανδαλώδη τροπολογία». O κ. Τζανακόπουλος ζήτησε η ψηφοφορία να διεξαχθεί ή αύριο ή την Δευτέρα του πρωί, κάτι που, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να γίνει αφού το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών, στο οποίο εντάσσεται η τροπολογία, συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Νωρίτερα, προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να αλλάξει εκ των υστέρων τους όρους για την επιλογή διοικητών απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος στη Βουλή. Αφορμή για την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ντροπιαστική τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να αλλάξει τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, προκειμένου να «αντιστοιχηθούν» με εκείνα του Παναγιώτη Κοντολέοντος.
«Αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για επιλογή σε δημόσιο φορέα ώστε αναδρομικά να καλύψει παράνομη επιλογή που της έχει επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην το κάνει», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
Σύμφωνα με την σκανδαλώδη τροπολογία, για το διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ προβλέπεται ότι θα απαιτείται πλέον «η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή η δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».
Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς»
Την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσαν οι άνευ προηγουμένου μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ:
«Στις 6 Αυγούστου 2019 ο κ. Μητσοτάκης με διαβεβαίωνε στη Βουλή: ‘’Κε Τσίπρα κανένα νόμο δε θα αλλάξουμε για τον διοικητή της ΕΥΠ’’. Σήμερα άλλαξε το νόμο με αιφνιδιαστική φωτογραφική τροπολογία της τελευταίας στιγμής.
Και είναι η τρίτη φορά, σε λιγότερο από δυο μήνες, που η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο νομοθέτησης για τη κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. Χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς αντίλογο. Μία για το Ελληνικό, μία για τον ΣΕΒ και τώρα για την ΕΥΠ και τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κοντολέοντα.
Ο οποίος, αφού δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής, τόσο το χειρότερο για το νόμο. Κατά τα άλλα η ΝΔ υπερασπίζεται δήθεν την «αριστεία» και την «αξιοκρατία».
Για να το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, άφησε σχεδόν 30 μέρες ακέφαλη την ΕΥΠ, διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια και εξευτελίζοντας τη χώρα και την Υπηρεσία διεθνώς.
Το χειρότερο όμως, δεν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε το λόγο του. Ούτε ότι είπε για μια ακόμη φορά ψέματα στη Βουλή.
Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολέοντα για να φθάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του.
Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ.
Δίνει στο νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες – τη δυνατότητα να τοποθετεί «συνδέσμους» της ΕΥΠ, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος.
Ποιος αλήθεια είναι ο λόγος να δημιουργηθούν μυστικοί πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές; Ποιον ακριβώς αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει μέσα στους δημόσιους οργανισμούς ή στα Υπουργεία με τοποτηρητές, ο νέος, κατά τα αλλά άριστος αλλά χωρίς πτυχίο Διοικητής;
Το τελευταίο που μας μένει να δούμε στο μέλλον, είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τις πρακτικές Γρυλλάκη θα επαναφέρει και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».
Οι δυο διατάξεις – τροπολογίες
• Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν.3649/2008 αντικαθίσταται ως εξής: «Για το διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή δεκαετής αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».
• Με την τροποποίηση του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν.3649/2008 αναφορικά με τα προσόντα διορισμού του Διοικητή της ΕΥΠ, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής προσώπου με αυξημένη επαγγελματική εμπειρία για τη θέση αυτή. Ειδικότερα με την προτεινόμενη διάταξη ως απαιτούμενα προσόντα για την επιλογή Διοικητή της ΕΥΠ ορίζονται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή η δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση.