Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νικόλαος Αγγελίδης συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/8 στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Εσωτερικών / τομέας Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου.
Η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα για τα προβλήματα και όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.
Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΒΕ Ροδόπης ήταν η ακόλουθη:
«Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις πρέπει να βρουν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θωρακισμένη και εύρωστη οικονομικά, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Καίριο ζήτημα, ειδικά για την περιοχή της Θράκης, είναι να παραμείνει ο κόσμος της σε αυτήν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Συνολικά προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα:
Α) Να υπάρξει από την πολιτεία ξεχωριστή στρατηγική για τη Θράκη (οι γεωπολιτικές εξελίξεις το απαιτούν).
Β) Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη διάσωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων της Θράκης μέσα από διάφορα μέτρα, όπως φορολογικά, πάταξη παρεμπορίου, 12%.
Γ) Δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη του τουρισμού, της μεταποίησης και του εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή.
Δ) Θράκη ενεργειακό κέντρο μεταφοράς και μεταποίησης με ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία (ανταποδοτικές παροχές).
Ε)Ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, γύρω από το οποίο θα μπορέσει να χτιστεί η οικονομία της περιοχής και σύνδεση με τον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Μακάζα (φορτηγά – λεωφορεία).
ΣΤ) Σύνδεση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με την παραγωγή.
Ζ) Ενδυνάμωση της Κομοτηνής ως Διοικητικό Κέντρο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και ενίσχυσή της με όλες τις υπηρεσίες που αφορούν την Περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Η) Λόγω της μεταφοράς κεφαλαίων από την περιοχή μας προς τη γειτονική Βουλγαρία, εξαιτίας της αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει το παρεμπόριο που διενεργείται, προτείνουμε ως αντισταθμιστικό μέτρο τη δημιουργία διοδίων στον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Μακάζα με διπλό στόχο, α) την εισροή χρημάτων στη Ροδόπη (εισπράξεις στον Δήμο Κομοτηνής) και β) την αποτροπή επιπλέον μεταφοράς κεφαλαίων στη Βουλγαρία, λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς».