Μειώσεις φόρων από το 2019 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, χαριτολογώντας πως τελικά αθέτησε τη δέσμευσή του.
Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε μειώσεις στον φόρο επιχειρήσεων και στον ΕΝΦΙΑ, καθώς και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται σε 20% σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ορίζεται τον Σεπτέμβριο στο 24% από 28%.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι 22% μεσοσταθμικά χαμηλότερα. Όπως είπε για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι της τάξης 30%, ο φόρος για όλες τις ιδιοκτησίες θα μειωθεί κατά 20, ενώ γι΄αυτές με αντικειμενική αξία άνω του 1 εκατομμυρίου θα είναι 10%.
Όσο για τη ρύθμιση 120 δόσεων ανακοίνωσε ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση μειώνεται στα 20 ευρώ από 30 και το επιτόκιο στο 3 από 5%. Επίσης ανακοίνωσε ότι διευρύνεται η ρύθμιση για την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή μέχρι ένα εκατ. ευρώ και ότι αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Σημείωσε επίσης, ότι αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
- Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
- Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
- Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι μέσα στο 2020 θα έχουμε τεκμηριωμένα την αξίωση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ νωρίτερα σημείωσε πως δεν αμφισβητούνται οι στόχοι τω πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας απ’ το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι το υστέρημα του ελληνικού λαού».
Ιδιωτικοποιήσεις και προσλήψεις
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα δρομολογήσει την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» καθώς και ότι ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».
Επίσης, μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν.
Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας, είπε.
Όπως είπε νωρίτερα στην ομιλία του: «Αποστολή μας είναι» είναι “να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη – ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία.
- Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους.
- Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους.
- Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας.
- Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα γίνει άμεση πρόσληψη 2.000 ατόμων στον χώρο της Υγείας και κυρίως σε νοσηλευτές, καθώς και η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους.
Δεσμεύτηκε επίσης για άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.
Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων χηρείας, τονίζοντας ότι θα δρομολογηθεί άμεσα το θέμα, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
Κατάργηση ασύλου, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου και προανήγγειλε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ώστε, όπως είπε, να μην αποφυλακίζονται δολοφόνοι, ισοβίτες και τρομοκράτες.
Επίσης εξήγγειλε τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ και την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού. Όπως ανακοίνωσε στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ανέφερε ότι θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, λέγοντας ότι θα γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο θέμα της Ασφάλειας είπε μάλιστα ότι «φάνηκε ήδη ότι έλειπε η πολιτική βούληση και η γνώση, όχι τα μέσα».
Εξωτερική πολιτική
Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε πως πυξίδα παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς όπως αυτούς που ακούσαμε σήμερα και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να γίνουν βήματα μπροστά.
Η αναφορά στη Χ.Α.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στη μη εισαγωγή της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. «Ας σηματοδοτήσουμε ότι πέρασε η εποχή του θυμού και της βίας και ας χειροκροτήσουμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της Δημοκρατίας, όπου δεν ανήκε ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, τόνισε πως: «Δεν θα κάνω εκπτώσεις στο ύφος και το ήθος του πολιτικού διαλόγου». «Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Νέα ψηφιακή ταυτότητα και ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καθιέρωση νέας ψηφιακής ταυτότητας, λέγοντας ότι με αυτήν κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο.
Επίσης είπε ότι κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση.
Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης και την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Μετσόβιο και Τατόι
1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης.
2. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
3. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
4. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.