Ευρωεκλογές, περιφερειακές εκλογές και ταυτόχρονα δημοτικές. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις κοινοτικές, τότε έχουμε στις 26 του Μάη τέσσερις κάλπες. Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες οι προσδοκίες σας από αυτή τη μάχη σε πολλά μέτωπα;
Μια κρίσιμη μάχη για τους δήμους, τις περιφέρειες, την Ελλάδα, την Ευρώπη. Και φυσικά κάθε κάλπη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες, αλλά και να διακηρύξουν με την ψήφο τους ποια Ελλάδα και ποια Ευρώπη θέλουν, οραματίζονται, στηρίζουν. Υπάρχει όμως ένα κοινό σημείο, ένα νήμα, που συνδέει όλες τις μάχες και πρέπει να βγει από όλες τις κάλπες. Ενα δίλημμα κοινό, που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες.
Πρόοδος ή συντήρηση. Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Το δίλημμα αυτό μπορεί στην Περιφέρεια Αττικής, για παράδειγμα, να μεταφράζεται σε δίλημμα Δούρου ή Πατούλης, αντιστοίχως και σε άλλες αυτοδιοικητικές κάλπες. Στις ευρωεκλογές μεταφράζεται σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι παρόν. Και όσο κι αν τα πρόσωπα, η ακτινοβολία τους, η διαδρομή τους παίζουν τον ρόλο τους, η 26η του Μάη, συνολικά, θα δώσει καθοριστική απάντηση ακριβώς στο δίλημμα αυτό.
Προφανώς, απαντώντας έτσι, αφήνετε να εννοηθεί ότι οι εκλογές στις 26 του Μάη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Δεν είναι φανερό; Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα για να φύγει η κυβέρνηση. Εσπευσε μάλιστα να ζητήσει προκαταβολικά εθνικές εκλογές, αν η Ν.Δ. αναδειχτεί νικήτρια στις ευρωεκλογές. Δεν πρόκειται να επικρατήσει, φυσικά, η Ν.Δ. Εχει όμως σημασία, και θα επηρεάσει όλο το πολιτικό σκηνικό, το αποτέλεσμα της κάλπης.
Θα διασφαλίσουμε μια πορεία για τους πολλούς, που έχει αρχίσει; Ή θα επιστρέψουμε στα παλιά, καλά και συμφέροντα, για όσους μας οδήγησαν στην κρίση, στα μνημόνια και στην κοινωνική τραγωδία;
Θα σφραγίσουν οι πολλοί μια πολιτική που έδωσε μάχες για τα συμφέροντά τους, απέτρεψε τα χειρότερα, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, στρέφει το ενδιαφέρον της στην κοινωνική πλειοψηφία ή θα συντελεστεί το πρώτο βήμα για μια ολέθρια παλινόρθωση, με ακραία, αντιδραστικά, ενίοτε και φαιά χαρακτηριστικά;
Τι εννοείτε με το τελευταίο;
Εννοώ κυρίως την ακροδεξιά ατζέντα της Ν.Δ. Τον αυταρχισμό, την εξύμνηση του νόμου και της τάξης ως προπέτασμα καπνού για το αντικοινωνικό της πρόγραμμα, την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων, όπως το οχτάωρο και το πενθήμερο, τη λατρεία για τα κέρδη των λίγων και την αδιαφορία για τη ζωή των πολλών.
Την επέλαση των βαρβάρων με τα λευκά κολάρα, που θέλουν ασφαλιστικό Πινοσέτ, ιδιωτική Υγεία, ιδιωτική Παιδεία, βάναυσες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Κι όλα αυτά με ένα αντιαριστερό παραλήρημα, που παραπέμπει σε λογικές Εμφυλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή πορεία της χώρας.
Αν η διαφορά σας από τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είναι πολύ μικρή ή μεγάλη, υπάρχει περίπτωση την επομένη να προκηρύξετε εθνικές εκλογές;
Την επόμενη Κυριακή θα καταρρεύσει η μεγάλη απάτη που έχουν στήσει τρία χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης, η πλειάδα των μέσων ενημέρωσης που τον στηρίζουν και οι πάντα πρόθυμες δημοσκοπικές εταιρείες. Η Ν.Δ. θα είναι και πάλι δεύτερη και δεν ξέρω ποιος θα είναι σε δυσκολότερη θέση, οι δημοσκοπικές εταιρείες ή ο κ. Μητσοτάκης; Μάλλον ο κ. Μητσοτάκης, γιατί για τις εταιρείες δεν θα είναι η πρώτη φορά. Εθνικές εκλογές πάντως, όπως έχω πει πολλές φορές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Η Ν.Δ. αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σας κατηγορούν ότι τα τελευταία θετικά μέτρα που πήρατε είναι προεκλογικές παροχές. Στις οποίες μάλιστα καταλήξατε υπό το κράτος πανικού για τη βέβαιη εκλογική σας ήττα.
Είναι βαρετό να απαντά κανείς στην προπαγάνδα της αμηχανίας. Προεκλογικό χαρακτήριζε το 2016 και το κοινωνικό μέρισμα. Και το 2017 και το 2018 και τις ελαφρύνσεις που υλοποιήθηκαν μετά τη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να καταλάβει ότι αυτή είναι η δική μας πολιτική και ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όσο η οικονομία αναπτύσσεται, μοναδικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επουλώνουμε τις πληγές των μνημονίων.
Όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό που θέλει είναι να ξηλώσει ένα προς ένα τα θετικά μέτρα που αναγκαστικά ψήφισε, με αποκορύφωμα τη 13η σύνταξη, την οποία χαρακτήρισε πριν από λίγες μέρες λαϊκισμό.
Για να επιβάλει το δικό του μνημόνιο, χειρότερο και από αυτά του ΔΝΤ, που κάθε μέρα αποκαλύπτει ο ίδιος σε πανελλαδική μετάδοση. Το φάντασμα μιας απορίας πλανάται ωστόσο πάνω από τη Ν.Δ.
Αφού είναι προεκλογικά τα μέτρα, ξεδιάντροπα μάλιστα κατά τον κ. Μητσοτάκη, γιατί τα ψήφισαν; Γιατί δεν έδειξαν και στη Βουλή τη γενναιότητα που δείχνουν στις ανακοινώσεις τους; Αν μάλιστα υπολογίσουμε εδώ πως ο κεντρικός τραπεζίτης, που η Ν.Δ. διόρισε, έσπευσε να διακηρύξει ότι τα μέτρα αυτά εγκυμονούν κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας, πώς ο κ. Μητσοτάκης τα ψήφισε;
Διαφωνεί με τον κ. Στουρνάρα; Ή απλώς κάνει τα ξινά γλυκά, επειδή τον στριμώχνει η πραγματικότητα; Οσο για τα περί προεκλογικών παροχών, δύο πράγματα. Πρώτον, δεν μιλάμε για έκτακτες παροχές, αλλά για μόνιμα μέτρα. Και δεύτερον, τα προτείναμε και τα ψηφίσαμε αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Τα χρήματα δηλαδή που απαιτούνται, χωρίς σε καμιά περίπτωση να αυξήσουμε το χρέος της χώρας.
Θα ήθελα έναν σχολιασμό σας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για το γεγονός ότι ξένες κυβερνήσεις και διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν απρόβλεπτο, τυχοδιώκτη και επικίνδυνο. Εχετε συναντηθεί αρκετές φορές μαζί του. Ποια είναι η γνώμη σας;
Η στρατηγική μας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει σταθερή. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τον δύσκολο γείτονα. Ταυτόχρονα παίρνουμε όλα τα μέτρα, σε όλους τους τομείς, για να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο για την εθνική μας ακεραιότητα και κάθε επιβουλή. Αυτό το κάνουμε σαφές σε κάθε περίπτωση.
Αυτό θέλω να κάνω ακόμα πιο σαφές και στη σημερινή συγκυρία, που η Τουρκία προχωρά σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, επιχειρώντας να επιβάλει για άλλη μία φορά τη δική της θέληση, κόντρα στο διεθνές δίκαιο. Δεν θα περάσει μια τέτοια απόπειρα, ας είναι όλοι βέβαιοι.
Οσο για τον κ. Ερντογάν, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να καταφύγω σε χαρακτηρισμούς και απαξιωτικές κρίσεις. Ο τουρκικός λαός όπως και όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους ηγέτες τους.
Αυτό που χρειάζεται είναι όχι να δαιμονοποιούμε τον Ερντογάν, ούτε να κλείνουμε στην Τουρκία τον δρόμο προς την Ευρώπη. Αντιθέτως να χρησιμοποιούμε την ευρωπαϊκή προοπτική ως μοχλό πίεσης για μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας, της ισονομίας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Εφ.Συν.»