Εκατομμύρια ατόμων με αναπηρία δεν θα μπορέσουν ή δεν θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές 2019 ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε αυτήν την προσπάθεια, δείχνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου.
Το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία σε πανελλήνιο επίπεδο, βάσει της ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχεται στο 24% του συνολικού πληθυσμού ενώ όσον αφορά την περιοχή μας, το Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης εκτιμά πως το 15% περίπου του πληθυσμού δεν θα μπορέσει ή θα δυσκολευτεί να προσέλθει στην κάλπη λόγω τεχνικών εμποδίων στα εκλογικά τμήματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες που δημιουργούν τα διάφορα είδη αναπηρίας τους.
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος μιλώντας στη «Φωνή της Ροδόπης» για το θέμα επεσήμανε την ανάγκη η Πολιτεία να ενδιαφερθεί για το δικαίωμα στη ψήφο των ατόμων με αναπηρία, εναρμονιζόμενη και με την ισχύουσα νομοθεσία.
«Δυστυχώς στη χώρα μας, αν και έχει γίνει παρατήρηση από το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, η Πολιτεία δεν έχει προβλέψει ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑμΕΑ στα εκλογικά τμήματα. Συνήθως, όσοι ακούν ‘’προσβασιμότητα’’ θεωρούν ότι μιλάμε για τα άτομα με κινητικά προβλήματα όμως δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν άτομα με πολλά είδη αναπηρίας, για τα οποία δεν ενδιαφέρονται ούτε η Πολιτεία αλλά ούτε και οι υποψήφιοι», θα μας πει ο κ. Καρούντζος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τυφλοί, για τους οποίους ενώ προβλέπεται βάσει νομοθεσίας να υπάρχουν τυπωμένα σε γραφή Braille ψηφοδέλτια εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, δείγμα και της νοοτροπίας που διακατέχει τους υποψήφιους ανά το πανελλήνιο.
Το Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης έχει αναφερθεί πολλάκις στις παραπάνω δυσκολίες, είτε μέσα από την ιστοσελίδα του είτε μέσα από δράσεις και συναντήσεις που πραγματοποιεί. «Πολλοί τα έχουν διαβάσει αλλά λίγοι τα έχουν αφουγκραστεί» θα πει ο κ. Καρούντζος για να προσθέσει ότι «το μόνο που έγινε ήταν να με καλέσει ο κ. Μανώλης Ταπατζάς, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου να επισκεφθούμε σχολεία της Ροδόπης για να δούμε κατά πόσο είναι προσβάσιμα. Έμεινα ικανοποιημένος όσον αφορά τις ράμπες και αυτό μέχρι ενός βαθμού. Για το υπόλοιπο κομμάτι αναπηρίας όμως φυσικά και δεν έμεινα ικανοποιημένος».
Τέλος, όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας γύρω από τις υποψηφιότητες ατόμων με αναπηρία, ο κ. Τρύφωνας Καρούντζος θέλησε να τα ξεχωρίσει με βάση τα προσωπικά κίνητρα του καθενός.
«Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη. Τα άτομα αυτά χωρίζονται στα λεγόμενα ‘’κοινωνικά θηράματα’’, δηλαδή αυτούς που χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι για να προσελκύσουν συναισθηματικά τους ψηφοφόρους γιατί ένα αμαξίδιο πάντα προσελκύει, στα άτομα τα οποία εκμεταλλεύονται την αναπηρία τους για να εξελίξουν το κοινωνικό τους στάτους αλλά και στα άτομα τα οποία επιθυμούν όντως μέσα από την πολιτική να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ, όπως πχ ο Γιάννης Βαρδακαστάνης πρόεδρος ΕΣΑΜΕΑ ο οποίος είναι και υποψήφιος στις ευρωεκλογές», τονίζει καταλήγοντας ο κ. Καρούντζος.