Το σχέδιο του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρουσίασε την Δευτέρα 8 Απριλίου σε εκδήλωση στην Κομοτηνή ο Χρήστος Μέτιος.
Όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε πρόκειται για «ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης» που περιλαμβάνει συνολικά 19 θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα πεδίο ευθύνης της Περιφέρειας και μπορεί να έχει επιμέρους τομείς.
Ανάμεσα σε αυτά εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Χρήστος Μέτιος συμπεριέλαβε σαν δικά του έργα ακόμα και τις δράσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας όπως τους ελέγχους των λαϊκών αγορών και της διακίνησης προϊόντων, τις δειγματοληψίες τροφίμων αλλά και την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Όσον αφορά την περιοχή της Ροδόπης, αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα διεκδικουμένο από την κεντρική διοίκηση έργο, ενώ εντύπωση επιπλέον προκαλεί ότι ο Περιφερειάρχης, όπως σημείωσε, θα προσλάβει εξωτερικό αξιολογητή ο οποίος θα αξιολογήσει τις δομές και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Η είδηση που προέκυψε από την παρουσίαση του σχεδίου είναι ότι το έργο της αποκατάστασης της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου, ύψους 1,5 εκ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί εντός του 2019 καθώς ήδη ορίστηκε ανάδοχος για τη μελέτη η οποία θα ολοκληρωθεί σε 6 μήνες.
Επιπλέον, εξήγγειλε την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια με την Παραλία Πετρωτών και θα ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους και το παραλιακό μέτωπο Ροδόπης και Έβρου, έργο συνολικού προϋπολογισμού 13,7 εκ. ευρώ.
Ξεκίνησε επίσης, όπως είπε, η κατασκευή της τελευταίας φάσης του φράγματος Ιασίου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. € από το ΠΔΕ.
Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε και στον αγωγό TAP για τον οποίον δήλωσε ότι η διοίκηση του ήθελε να μετατρέψει το πλεονέκτημα διέλευσης του σε χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες. «Για αυτό, διαθέσαμε 29,6 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 493 χιλιομέτρων, το οποίο θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα», σημείωσε.
Από το σχέδιο ξεχωρίζει ο τομέας του τουρισμού τον οποίον ο Περιφερειάρχης θέτει στο επίκεντρο του αναπτυξιακού του σχεδιασμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την πολυσέλιδη παρουσίαση του, η θεματική ενότητα για τον Τουρισμό καταλαμβάνει περισσότερες σελίδες ακόμα και από την ενότητα για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα.
Η έμφαση στον τουρισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμμετοχή σε εκθέσεις, έρευνες για τα τουριστικά δεδομένα της Περιφέρειας, ψηφιακές εφαρμογές, την ανάδειξη του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής, τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το εκκλησιαστικό Μουσείο Ιμαρέτ στην Κομοτηνή αλλά και αρκετές προβολές και καταχωρήσεις σε ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης όπως φαίνεται δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Κομοτηνής καθώς αφιέρωσε γι’ αυτό ξεχωριστά ολόκληρη ενότητα, στην οποία αφήνει αιχμές για τη λειτουργία του στην Αναπτυξιακή Ροδόπης. «Αποφασίσαμε να αναλάβει η Περιφέρεια το κόστος των συντηρήσεων. Για αυτό προχωρήσαμε στη λύση του χρησιδανείου με την Αναπτυξιακή Ροδόπης. Ενισχύουμε την προγραμματική σύμβαση με επιπλέον 74.000€ για να καλύψουμε τις οφειλές προς τη ΔΕΗ για το διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του κτιρίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το σχέδιο ανάπτυξης του Χρήστου Μέτιου για την Περιφέρεια.