«Η ίδρυση της θα υπονομεύσει άμεσα την ύπαρξη της Νομικής Σχολής Κομοτηνής» – Κατηγορεί τον Υπουργό Παιδείας Γαβρόγλου για αθέτηση των δεσμεύσεων του για ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της περιοχής
Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η υποψήφια Δήμαρχος Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή διαμαρτυρόμενη για την επικείμενη ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» επισημαίνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπονομεύει την ύπαρξη της Νομικής Σχολής Κομοτηνής ενώ κατηγορεί επιπλέον τον Υπουργό Παιδείας Γαβρόγλου για αθέτηση, όπως λέει, των δεσμεύσεων του για ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της περιοχής.
Η επιστολή της κ. Λαφτσή:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Λαμβάνω την πρωτοβουλία να απευθυνθώ σε εσάς προσωπικά με την διττή ιδιότητά μου, ως νομικού και μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης αλλά και ως υποψήφιας δημάρχου στο Δήμο Κομοτηνής, καθώς θεωρώ ότι επαφίεται στη δική σας κατανόηση και πολιτική βούληση, αφού πλέον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα για την αποτροπή της εξαγγελθείσας ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Ίδρυση που θα υπονομεύσει άμεσα τη λειτουργία της Νομικής της Θράκης και μακροπρόθεσμα, την ίδια την ύπαρξή της.
Αυτήν, την πραγματική απειλή για το ΔΠΘ, αναγνωρίζουν όλος ο Νομικός κόσμος της χώρας, οι τρεις Νομικές Σχολές, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, οι κοινωνικοί, παραγωγικοί φορείς της περιοχής, η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Α.Μ-Θ. Αυτή λοιπόν την έντονη ανησυχία μας, μεταφέραμε, εις μάτην, στον Υπουργό Παιδείας ο οποίο αθετώντας τις δεσμεύσεις του για ουσιαστικό διάλογο με τη Νομική κοινότητα και τους φορείς της περιοχής, περιέλαβε την ίδρυση Σχολής Νομικών Επιστημών με τμήμα Νομικής, στο νέο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Εμείς οι Θρακιώτες είμαστε υπερήφανοι για την ίδρυση πριν από 43 χρόνια του ΔΠΘ και ιδιαίτερα της Νομικής στην Κομοτηνή, μιας σχολής που αναπτύχθηκε ταχύτατα, της οποίας το επιστημονικό έργο ξεπερνά την Ελληνική επικράτεια και αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς, που ανέδειξε λαμπρούς και διαπρεπείς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, αναγνωρισμένους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μια σχολή που ανύψωσε την πνευματικότητα, τον πολιτισμό και το επίπεδο των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Όλη αυτή η ανεπανάληπτη διαδρομή, κινδυνεύει να ανακοπεί με την ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής πολύ κοντά στη Αθήνα.
Αλήθεια, δεν γίνεται αντιληπτός ο υπαρκτός κίνδυνος μετακίνησης από το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό της Νομικής Κομοτηνής σε αυτήν της Πάτρας, όταν, ως γνωστόν, οι μετακινήσεις τους δεν θα είναι δαπανηρές και τα κέντρα λήψης αποφάσεων βρίσκονται στην Αθήνα;
Αλήθεια ποιος ακαδημαϊκός, νέος διδάκτορας ή μεταπτυχιακός φοιτητής θα αποφασίσει να έρθει στην Νομική της ακριτικής Κομοτηνής, όταν αναπτύσσεται μια νέα Νομική Σχολή πολύ κοντά στην πρωτεύουσα;
Γιατί να επιλέξουν οι οικογένειες, με τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να στείλουν για σπουδές τα παιδιά τους στη Νομική της Κομοτηνής;
Η απόφαση ίδρυσης Νομικής στην Πάτρα θα υπονομεύσει καίρια τη Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Είναι βέβαιο ότι θα συρρικνώσει το επιστημονικό της δυναμικό, θα υπονομεύσει το επιστημονικό και ερευνητικό της έργο και θα οδηγήσει σε φοιτητική διαρροή.
Η απόφαση για ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, δεν εδράζεται ούτε σε ακαδημαϊκά ούτε σε εκπαιδευτικά ούτε και σε κοινωνικά κριτήρια. Γεγονός που έγινε ολοφάνερο στην τελευταία πράξη συγχώνευσης του Παν/μίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όταν τέθηκε το δίλημμα ‘’συγχώνευση ή ξεχνάτε τη Νομική και τη Γεωπονική’’. Άλλωστε αν υπήρχε ανάγκη ανάπτυξης νέων εξειδικευμένων πεδίων της νομικής επιστήμης, οι υπάρχουσες Νομικές Σχολές θα μπορούσαν να τα υποδεχθούν, όπως ασφαλώς και την εισαγωγή μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών, αν χρειαζόταν, με μικρότερο οικονομικό κόστος από την ίδρυση εξαρχής μια νέας Νομικης Σχολής, αρκεί να ενισχύονταν οι υπάρχουσες υποδομές τους, καθώς και η χρηματοδότησή τους,
Καθώς η ανεργία και η υποαπασχόληση ή η ετεροαπασχόληση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που μαστίζουν σήμερα τον κλάδο, ακατανόητο παραμένει το πώς προέκυψε ως αδήριτη αυτή η ανάγκη, όταν 45.000 δικηγόροι είναι σήμερα στην αγορά εργασίας οι μισοί εκ των οποίων, ίσως και περισσότεροι, άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι. Όταν χιλιάδες ακόμη νέοι σήμερα φοιτούν στις υπάρχουσες νομικές σχολές και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην επαγγελματική αποκατάσταση.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά πανεπιστήμια σε αριθμό φοιτητών, σχολών, τμημάτων και παραγόμενου επιστημονικού έργου, με παρουσία και στις τέσσερις πόλεις της Θράκης.
Η ανάπτυξη του ΔΠΘ είναι συνυφασμένη με την αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής. Συμβάλλει όχι μόνο στο παραγωγικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής,αλλά αποτελεί σημαντικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης γι’ αυτήν.
Σε μια χρονική περίοδο που η χώρα ανακάμπτει, που η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από θετικά μηνύματα, αποτελεί λάθος με τέτοιες επιλογές να μειώνουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες της.
Κ. Πρωθυπουργέ,
Θέλω να γνωρίζετε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλεται η ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής. Επαναλήφθηκε το 1992, από δυο πολιτικά διαφορετικές κυβερνήσεις, όταν εξήγγειλαν την ίδρυση τμήματος Νομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η ομόθυμη και καθολική αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, όλης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, αποδείχθηκε πιο ισχυρή από τα συντεχνιακά συμφέροντα εκείνης της εποχής, ώστε ο Ανδρέας Παπανδρέου να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία για την ίδρυση 4ης Νομικής.
Κ. Πρωθυπουργέ,
Θέλω να πιστεύω ότι θα ακούσετε με προσοχή τις αγωνίες και τις εύλογες ανησυχίες μας για τον παρόν και το μέλλον του ΔΠΘ και της περιοχής της Θράκης και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, που είμαι απόλυτα σίγουρη ότι σας διακρίνει, θα πάρετε ΕΣΕΙΣ τις οριστικές αποφάσεις!
Με τιμή
ΕΛΕΝΗ ΛΑΦΤΣΗ».