Μήνυση εναντίον του Δημάρχου Κομοτηνής, του Αντιδημάρχου και Προϊσταμένου Καθαριότητας και του Υγειονομικού Υπεύθυνου Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής κατέθεσαν πρόσφατα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης μέλη της υπό σύσταση φιλοζωικής ομάδας η οποία προβάλλει τις δράσεις της μέσα από τη σελίδα «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής SOS» στο Facebook.
Οι φιλόζωοι εγκαλούν τους ανωτέρω για συστηματική καταστρατήγηση του Ν. 4039/12 και ειδικότερα, για παράνομη κράτηση σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής τα οποία, όπως καταγγέλλουν, κρατούνται «ισοβίως φυλακισμένα» καθώς ο Δήμος «ψευδώς ισχυρίζεται ότι φιλοξενούνται».
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της μήνυσης, ο Δήμος Κομοτηνής αδυνατεί να διαχειριστεί το ζήτημα και η περισυλλογή αθώων -στην συντριπτική τους πλειοψηφία- σκύλων χρησιμοποιείται ως «επικοινωνιακό» εργαλείο, για να ικανοποιήσει «αγανακτισμένους» ψηφοφόρους – πολίτες.
Δείτε το κείμενο της μήνυσης:
«Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα έχουμε σας αναφέρουμε τα παρακάτω:
Η Άδεια Λειτουργίας του δημοτικού κυνοκομείου Κομοτηνής, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του δήμου, προβλέπει τη φιλοξενία μόνο 80 σκυλιών. Παρά το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να λάβουμε αντίγραφο της Αδείας δεν τα καταφέραμε γιατί ο δήμος Κομοτηνής μας παρέπεμψε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Ο δήμος Κομοτηνής ενώ γνωρίζει το γεγονός αυτό, συνειδητά και για πολλά χρόνια παραβιάζει τη νομοθεσία με την αενάως επαναλαμβανόμενη δικαιολογία ότι υπάρχουν «πολλά σκυλιά στην πόλη» και ότι πρέπει να γίνουν «αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο». Προφανώς το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο δεν εμπόδισε άλλους δήμους της χώρας να τα καταφέρουν πολύ ικανοποιητικά στο θέμα των αδέσποτων σκυλιών. Όμως, ο δήμος Κομοτηνής δεν έχει κάνει καμία ενέργεια, η οποία θα φέρει πραγματικό/μετρήσιμο αποτέλεσμα για να μειωθούν τα αδέσποτα σκυλιά.
Αρκείται στην εύκολη όσο και παράνομη λύση της ισόβιας φυλάκισης εκατοντάδων αθώων ζώων, ή σε επικοινωνιακού χαρακτήρα αποσπασματικές και χωρίς συνέχεια και ουσιαστική επίδραση στην πραγματικότητα, πρωτοβουλίες (ελάχιστες ομιλίες στα σχολεία, ακόμη λιγότερες πρωτοβουλίες μεταξύ των ενηλίκων πολιτών, μία και μοναδική δημόσια συζήτηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής στις 6.12.2017 κλπ). Ουδέποτε ζήτησε τη γνώμη έμπειρων και χωρίς υλική ή πολιτική εξάρτηση από το δήμο-φιλόζωων πολιτών ή ομάδων της πόλης, οι οποίες επεδίωκαν απεγνωσμένα να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις.
Η περισυλλογή αθώων -στην συντριπτική τους πλειοψηφία σκύλων- χρησιμοποιείται από το δήμο ως «επικοινωνιακό» εργαλείο, για να ικανοποιήσει «αγανακτισμένους» ψηφοφόρους – πολίτες. Ουδέποτε εξέδωσε την παραμικρή ανακοίνωση για να ενημερώσει τους πολίτες για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται στα αδέσποτα σκυλιά (κακοποιήσεις, κυνηγητό με ξύλα/μπαστούνια/πέτρες κλπ), η γνώμη των οποίων (σκύλων) ουδέποτε ακούστηκε σε όλα τα περιστατικά δαγκωμάτων. Ο ίδιος ο δήμαρχος ουδέποτε εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της δηλητηρίασης σκύλων (φόλα), με τη αιτιολογικό ότι σε κάθε περιστατικό κατατίθεται μήνυση! Δείγμα της νοοτροπίας με την οποία διαχειρίζεται το θέμα των αδέσποτων σκυλιών.
Επιπροσθέτως, ο δήμος παραβιάζει συνειδητά και συστηματικά το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων του νόμου 4039/12 που αφορά την ευζωία των σκυλιών. Για το θέμα έχει λάβει θέση επίσημα με ανακοίνωσή του, το παράρτημα Ροδόπης του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου (4.10.2018), αλλά και πολιτικές παρατάξεις του δήμου Κομοτηνής όπως η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΟΛΗ-ΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, κα. Ελένη Λαφτσή, η οποία χαρακτήρισε σε ομιλία της στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, το δημοτικό κυνοκομείο ως «Κολαστήριο ζώων» (12.6.2018).
Μηνύουμε το δήμο Κομοτηνής διότι αρνείται να συμμορφωθεί με το νόμο 4039/2012, άρθρο 9, παρ. 2, που προβλέπει ότι «τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης». Σύμφωνα με την παρ. 4, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται σε δημοτικά κτηνιατρεία μένουν για εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι την αποθεραπεία τους και σύμφωνα με την παρ. 10 επαναφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες σκυλιά φυλακισμένα ισοβίως τα οποία ψευδώς ισχυρίζεται ο δήμος, ότι «φιλοξενούνται» και ότι γίνεται «ανακύκλωση» των εισερχομένων και εξερχομένων σκυλιών. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σκυλιά που ζουν εκεί μέσα ισοβίως και αρκετά έχουν χάσει τη ζωή τους είτε από επιδημικές ασθένειες (το θέμα όμως αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης μηνύσεως μας) είτε από βαριά κατάθλιψη. Εμπρός στο κύμα αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας ο Δήμος προκειμένου να «θολώσει τα νερά» απελευθέρωσε κάποιες φορές (π.χ. Οκτώβριος 2018) μερικά σκυλιά, αλλά την ίδια στιγμή σαπίζουν κυριολεκτικά εκατοντάδες άλλα, μέσα στα βρώμικα και ανθυγιεινά κλουβιά.
Καταγγέλλουμε τη καταστρατήγηση του νόμου. Φιλοξενούνται πέντε και έξι φορές περισσότερα σκυλιά από ό,τι προβλέπει η Άδεια του κυνοκομείου. Ο νόμος προβλέπει ξεκάθαρα την προσωρινή διαμονή των σκύλων σε δημόσια κτηνιατρεία και όχι την ισόβια φυλάκισή τους.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Μουρτίδης, απεκάλυψε ότι …κάποια στιγμή ο αριθμός των σκυλιών μέσα στο κυνοκομείο έφθασε στον ασύλληπτο αριθμό των 520!
Ζητούμε την άμεση εφαρμογή του νόμου, την παραδειγματική τιμωρία των μηνυομένων που με διάφορες πράξεις και παραλείψεις τους συντελούν στην καταστρατήγηση της εν λόγω νομοθεσίας, καθώς και την απελευθέρωση όλων των παρανόμως κρατούμενων σκυλιών.
Τη λύση για το τι θα γίνουν τόσα ελεύθερα σκυλιά μέσα στην πόλη θα μπορούσε να δώσει η δημοτική αρχή κατά τα οκτώ χρόνια που ήταν στην εξουσία. Είναι ολοφάνερο ότι αδυνατεί να το πράξει, σε αντίθεση με άλλους δήμους της χώρας που το έχουν καταφέρει περίφημα. Καμία διαχειριστική αδυναμία δήμου δεν μπορεί να δικαιολογεί την καταστρατήγηση του νόμου.
Τα λαμπρά παραδείγματα δήμων της Ελλάδος που πέτυχαν θεαματικά αποτελέσματα στο θέμα της διαχείρισης του αριθμού των αδέσποτων (π.χ. δήμοι Ηρακλείου, Αποκορώνου) ή αυτών που εφαρμόζουν το νόμο με στόχο τη μείωση τους (π.χ. δήμοι Βόλου, Θεσσαλονίκης κ.α.), δεν αποτελούν προφανώς παράδειγμα προς μίμηση από το δήμο Κομοτηνής».