«Να δυναμώσουμε τη Δημοκρατία, να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή στις αποφάσεις που μας αφορούν» – Σκληρή κριτική σε Πετρίδη που «υποταγμένος σε μια νεοφιλελεύθερη διαχείριση μετέτρεψε το Δήμο σε εμπόρευμα» αλλά και στους Γκαράνη, Γραβάνη οι οποίοι «τοποθέτησαν ήδη τους πολίτες στους πάγκους της Λαϊκής Αγοράς και διαλαλούν το ξεπούλημα»
Την ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια αποτύπωσε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στην παρουσίαση της πολιτικής διακήρυξης του συνδυασμού του ο Τάσος Βαβατσικλής, ο οποίος έδωσε το έναυσμα στους πολίτες για τη σύσταση μιας πλατιάς λαϊκής οργάνωσης στον Δήμο Κομοτηνής.
«Το ‘’ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ’’ είναι μια κραυγή κι ένα αίτημα, να αντιμετωπιστεί μια ζοφερή κατάσταση στην πόλη και να προτείνει την ελπίδα», είπε ο πρώην Δήμαρχος Κομοτηνής ο οποίος δίνοντας το πολιτικό στίγμα της νέας του υποψηφιότητας υπενθύμισε ότι «η Αυτοδιοίκηση αποτελεί φορέα λαϊκής εξουσίας, που θα δυναμώσει τη Δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή».
Κάλεσε τους δημότες σε μια συμμαχία στην οποία όλοι θα συμμετέχουν «στις αποφάσεις που μας αφορούν», όπως για παράδειγμα το λεγόμενο «Συμμετοχικό Προϋπολογισμό», σύμφωνα με τον οποίο, οι απλοί δημότες θα συμμετέχουν άμεσα στην κατανομή μέρους του προϋπολογισμού του Δήμου.
«Μετριοπαθείς διαχειριστές που μετέτρεψαν το Δήμο σε εμπόρευμα»
Εξαπέλυσε δριμεία κριτική εναντίον του νυν Δημάρχου Γιώργου Πετρίδη αλλά και του πρώην Δημήτρη Κοτσάκη, τους οποίους χαρακτήρισε «μετριοπαθείς διαχειριστές» που «μετέτρεψαν το Δήμο σε εμπόρευμα».
«Βύθισαν την πόλη και την αγορά της στην αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα. Δείχνοντας το σκληρό πρόσωπο των ‘’νοικοκυραίων’’. Απειλώντας ακόμη και με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματιών και δημοτών. Υποταγμένοι σε μια νεοφιλελεύθερη διαχείριση της τοπικής οικονομίας, μετέτρεψαν την πόλη, το Δήμο, από το συλλογικό του έργο, σε εμπόρευμα.
Ο Δήμος σήμερα αποτελεί πεδίο δημοσίων σχέσεων, ανόδου και προβολής δημάρχων και άλλων δημοτικών στελεχών, που καλλιεργούν και συντηρούν τον εθισμό των πολλών στην αδιαφορία για τα κοινά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τάσος Βαβατσικλής προκάλεσε τους παρευρισκόμενους αλλά και όλους τους δημότες να αναρωτηθούν αν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά στελέχη όλα αυτά τα χρόνια τους κινητοποίησαν για τα προβλήματα της πόλης ή στάθηκαν δίπλα τους στα αιτήματα για την ανεργία, την εργασιακή εκμετάλλευση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κομοτηνής.
«Σας προκαλώ να μου απαντήσετε… Είναι συμμετοχή των νέων στα ζωτικά ζητήματα της πόλης, μόνον η πολυπληθής πρόσκλησή τους σε εκδηλώσεις καρναβαλιού ή του Santa run (Σάντα-ραν); Σε αυτήν την κατάσταση μόνιμης… ευθυμίας της πόλης;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ».
«Τοποθέτησαν ήδη μια πόλη στους πάγκους της λαϊκής…»
Εκτός των Πετρίδη και Κοτσάκη, ο Τάσος Βαβατσικλής ήταν αιχμηρός και για τους ανθυποψηφίους του στις εκλογές, Γιάννη Γκαράνη και Αντώνη Γραβάνη, για τους οποίους είπε ότι την πολιτική τους αντιπαράθεση καθορίζουν, όχι πολιτικές αξίες και αρχές, αλλά «ταπεινά πολιτικά κίνητρα».
«Δεν τους θεωρώ πολιτικά αφελείς, ακόμη περισσότερο μάλιστα όταν την πολιτική τους αντιπαράθεση, δεν την καθορίζουν πολιτικές αξίες και πολιτικές αρχές, αλλά ταπεινά πολιτικά κίνητρα, που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δύο νέοι υποψήφιοι, φιλόδοξοι, με την αυτοπεποίθηση της νεότητάς τους στην πολιτική, τοποθέτησαν ήδη μια πόλη, τους πολίτες της, τα προβλήματά τους, στους πάγκους της Λαϊκής Αγοράς και διαλαλούν το ξεπούλημα…», σημείωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος.
Ολόκληρη η Πολιτική Διακήρυξη του Τάσου Βαβατσικλή:
Συμπολίτισσες και συμπολίτες
Συνδημότισσες και συνδημότες
Η Κομοτηνή δεν έχει πλέον περιθώρια, ούτε να πλήξει, ούτε να μένει αδρανής και αμέτοχη στα ζητήματα που την αφορούν, στα ζητήματα της ζωής της. Η τελευταία δωδεκαετία ήταν για την Κομοτηνή, μια χαμένη δωδεκαετία «μετριοπαθών» διαχειριστών. Που δεν τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα την κρίση, δεν συμπαραστάθηκαν στην πόλη, στους δημότες της, δεν πρότειναν και δεν δημιούργησαν μια εναλλακτική ζωή, λιγότερο αποξενωμένη. Δεν συγκρούστηκαν με πολιτικές περιοριστικές και εξοντωτικές, δεν προχώρησαν σε ανοιχτές διεργασίες διαλόγου με την τοπική κοινωνία. Περιθωριοποίησαν και απομόνωσαν ακόμη περισσότερο, κοινωνικά, ταξικά, οικονομικά τους οικισμούς και τα χωριά. Βύθισαν την πόλη και την αγορά της στην αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα. Δημιουργική λογιστική και αποτελέσματα πλεονασμάτων, όπως τα παρουσίασαν πρόσφατα, από τη μια. Δείχνοντας από την άλλη το σκληρό πρόσωπο των «νοικοκυραίων». Απειλώντας ακόμη και με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματιών και δημοτών.
Υποταγμένοι σε μια νεοφιλελεύθερη διαχείριση της τοπικής οικονομίας, μετέτρεψαν την πόλη, το Δήμο, από το συλλογικό του έργο, σε εμπόρευμα. Η πόλη αντιμετωπίστηκε ως τόπος κατανάλωσης, αλλά και ως πεδίο κατανάλωσης του τόπου.
Η πολιτική τους παράδοση στους νόμους της αγοράς, οδήγησε στην εμπορευματοποίηση δημόσιων δικαιωμάτων και περιόρισε δικαιώματα και ελευθερίες των δημοτών. Προκάλεσε κοινωνικούς διαχωρισμούς, μεταξύ του κέντρου της πόλης και της ευρύτερης περιφέρειας του, των συνοικιών, των οικισμών και των απομακρυσμένων χωριών. Πολυκαταστήματα, οικιστική ανάπτυξη σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, εμπορικό κέντρο, αλλά και παραγκουπόλεις.
Όλα αυτά φανερώνουν ένα ασφυκτικό – και γι αυτό εκρηκτικό – τοπίο. Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε εδώ τον κίνδυνο που διατρέχει η πόλη από τον πολιτιστικό μετασχηματισμό της, τα φαινόμενα εκείνα, που υπό την επιρροή των νόμων της αγοράς διαμορφώνουν κανόνες ενός πολιτιστικού καταναλωτισμού και υπονομεύουν την πολιτιστική παράδοση και τη δημιουργία.
Το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» είναι μια κραυγή κι ένα αίτημα. Να αντιμετωπιστεί μια ζοφερή κατάσταση στην πόλη και να προτείνει την ελπίδα. Να υποστηρίξουμε κυρίαρχες αξίες, αλλά να ακούσουμε προσεχτικά την αμφισβήτησή τους.
Το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» αναφέρεται σε μια διαφορετική «κοινωνία πόλης», όχι πάντως σαν αυτές που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα ζητήματά τους, μόνον κατ’ όνομα «κοινωνίες των πολιτών». Αναφερόμαστε σε μια νέα αστική συνθήκη.
Επιστρέφουμε στο έργο, που βίαια και βρώμικα μας ανάγκασαν να διακόψουμε το 2006. Η νέα αυτή αστική συνθήκη προτείνεται για να αναδείξουμε την Πόλη Έργο, την πόλη ως έργο, έργο που θα παράγεται συλλογικά από τους κατοίκους της. Ενεργοποιώντας μαζί με την προσπάθεια, τις σωστές αποφάσεις και την επινοητικότητα της φαντασίας, ως δημιουργική δύναμη.
Η Πόλη Έργο είναι η κινητήρια δύναμη, που θα ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του πολίτη, του δημότη, στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πόλη. Το όνειρο μαζί με την πραγματικότητα με στόχο τη χειραφέτηση και το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των δημοτών.
Καλούμε τους συνδημότες μας σε μια συμμαχία για να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή στις αποφάσεις που μας αφορούν. Να βρούμε λύσεις, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα των άνεργων νέων, του σύγχρονου πρεκαριάτου – των εξευτελιστικά χαμηλά αμειβομένων νέων εργαζομένων, των άστεγων, τα ζητήματα των «εξωραϊσμών» που οδηγούν στην ποινικοποίηση φτωχών, εξαθλιωμένων πληθυσμών και της διαφορετικότητας, στον εξοστρακισμό τους σε μικρές εξορίες στις παρυφές της πόλης.
Το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» γεννιέται στους δρόμους, στις υποβαθμισμένες γειτονιές, στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς, ως αίτημα των ανθρώπων, που βρίσκονται στριμωγμένοι και «περιφραγμένοι», να βρούμε απαντήσεις και λύσεις για την επιβίωση σε εποχές δύσκολες. Η πολιτική οικονομία του χώρου, το δικαίωμα στον κοινό χώρο, που τόσο βάναυσα καταπατείται σε αυτήν την πόλη, η σχέση του κέντρου της πόλης και της περιφέρειάς της, η διάκριση ανάμεσα στην Πόλη Έργο και στην πόλη προϊόν, αναδεικνύουν τις βασικές προτεραιότητες και κατευθύνσεις μας. Στο πως εμείς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική σημασία της πόλης, του Δήμου.
Άλλη μια βασική συνιστώσα είναι η Δημοκρατία, η ισότητα των πολιτών και των φύλων, η ισοκατανομή των πόρων της πόλης, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη.
Η αξιοπρεπής διαβίωση (εργασία, στέγη, τροφή, πόσιμο νερό, υγεία, ασφάλεια, μεταφορές), ίσες ευκαιρίες και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους (παραλίες, πλατείες, παιδικές χαρές κτλ.), η πολιτισμική και φυλετική διαφοροποίηση και ποικιλομορφία και η αποφυγή διακρίσεων κάθε είδους.
Υπάρχει η άποψη ότι ο χώρος, η πόλη αλλάζει τους ανθρώπους. Εμείς δημιουργήσαμε το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος αλλάζει το χώρο και την πόλη, είτε αρνητικά μέσω των τοπικών οικονομικών, πολιτικών, δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων, είτε θετικά με τη συμμετοχή του σε κινήματα, δράσεις και θεσμούς, παίρνοντας ο ίδιος την τύχη της πόλης στα χέρια του.
Επιζητούμε τη συνεργασία και τη συμμετοχή ανάμεσα στις δυνάμεις, που κατανοούν τις ανάγκες και τα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας, που μπορούν να την αλλάξουν. Σε αυτά σημαντικό ρόλο παίζουν η εμπειρία και η γνώση του αστικού χώρου και της πολύ σημαντικής για μας περιφέρειας, των οικισμών.
Θα θεσμοθετήσουμε το λεγόμενο «Συμμετοχικό Προϋπολογισμό», σύμφωνα με τον οποίο, οι απλοί δημότες να συμμετέχουν άμεσα στην κατανομή μέρους του προϋπολογισμού του Δήμου, μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Θα παρέμβουμε, με άμεσα μέτρα και πολιτικές, στην ανισότητα μεταξύ αστικού και αγροτικού χώρου. Αγροτικού χώρου που αισθάνεσαι πλέον τις δυσβάσταχτες συνέπειες του ριζικού μετασχηματισμού του και της αστικοποίησής του.
Για το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» η Αυτοδιοίκηση αποτελεί φορέα λαϊκής εξουσίας, που θα δυναμώσει τη Δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή. Οι άνθρωποι, οι πολίτες στις γειτονιές και στους οικισμούς έχουν πρόσωπο, έχουν δραστηριότητα. Δεν είναι ούτε «τυχαίοι», ούτε άγνωστοι. Έχουν οράματα, κάνουν σχέδια, συμμετέχουν. Η πόλη είναι τα κινήματα, οι συλλογικές δράσεις και οι αγώνες. Είναι τα προβλήματα, οι λύσεις, η αλληλοβοήθεια και ο κοινωνικός σχεδιασμός. Για να αντιμετωπίσουμε μαζί με την τοπική κοινωνία τα προβλήματα.
Συμπαραστεκόμαστε στον καθημερινό αγώνα ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Στεκόμαστε απέναντι στο λαϊκίστικο πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλία. Απομονώνουμε την ακραία επιχειρηματολογία της και τον ακραίο λόγο της, που διχάζει την τοπική κοινωνία και απειλεί τη συνοχή της.
ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΜΑΣ
Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά. Το μέλλον, το μέλλον της πόλης και της παράταξής μας διαρκεί πολύ. Σήμερα νιώθουμε πραγματικά δικαιωμένοι για το πιο δημιουργικό οδοιπορικό μας, είκοσι περίπου χρόνων. Για μια δημοτική κίνηση, που αποτέλεσε κίνηση των δημοτών μας, από την ίδρυσή της ακόμη, ως «Νέα Πορεία». Με σωστές πολιτικές προτάσεις για τον τόπο, ενώσαμε τους πολίτες. Φέραμε την πόλη, την περιοχή στο προσκήνιο, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Οικοδομήσαμε τα θεμέλια ενός κοινωνικού Δήμου.
Σήμερα μετά από 13 χρόνια συστρατευόμαστε πάλι, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην πόλη. Όλα αυτά, που εν τω μεταξύ από το 2006 μέχρι σήμερα, εγκαταλείφθηκαν, ερήμωσαν, οπισθοχώρησαν, παραδόθηκαν.
Ξαναβρεθήκαμε όσοι από τους παλιούς διαθέτουμε την εμπειρία και τη γνώση και μια σημαντική δύναμη νέων ανθρώπων, από το χώρο της δουλειάς και της επιστήμης. Υποχρέωσή μας είναι να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε το νέο. Το νέο αμφισβητεί, συγκρούεται, ξεβολεύει. Είναι για μας η μεγαλύτερη πρόκληση και το τολμούμε. Το νέο δεν σημαίνει ότι χαρίζεται σε κάποιον κάτι. Σημαίνει ότι παλεύει κι έχει ίδιες ευκαιρίες, να αγωνιστεί και να συμμετέχει στην παράταξη, στην πολιτική και την κοινωνική δράση.
Πήραμε την απόφαση να διεκδικήσουμε τη ψήφο των συμπολιτών μας, παραμένοντας στην πρωτοπορία της τοπικής πολιτικής, συνεχίζοντας μια διαδρομή αγώνων και έργου, με σταθερές αρχές και αξίες, για το συμφέρον της πόλης και του πολίτη.
Την ώρα που η θέση των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα των νέων, επιδεινώνεται από την ανεργία, ο Δήμος λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικό κριτήριο, προσφέρει ελάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες και διαθέτει περιορισμένες κοινωνικές υποδομές. Έχει εγκαταλείψει την παροχή κοινωνικών εξυπηρετήσεων, που καλύπτουν βασικές ανάγκες και συμπληρώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, δεν έχει καμιά πολιτική για την αύξηση της απασχόλησης.
Ο Δήμος σήμερα αποτελεί πεδίο δημοσίων σχέσεων, ανόδου και προβολής δημάρχων και άλλων δημοτικών στελεχών, που καλλιεργούν και συντηρούν τον εθισμό των πολλών στην αδιαφορία για τα κοινά, την ατομική απομόνωση και την πρόσληψη της καθημερινής ζωής και της πολιτικής με όρους θεάματος. Όλοι αυτοί οι δημοτικοί παράγοντες έχουν πολύτιμο σύμμαχο την απάθεια και την παραίτηση του κόσμου από την ιδέα ότι μπορεί ο ίδιος να αλλάξει κάτι στην πόλη του.
Αντιστεκόμαστε σε αυτές τις λογικές και δηλώνουμε ενεργοί πολίτες. Που θα δώσουμε καθημερινές μάχες, θα κερδίσουμε στόχους.
Επειδή η πόλη είναι οι άνθρωποί της απευθυνόμαστε:
– Σε όσους συμμερίζονται την αρχή ότι «η πόλη δεν είναι για πούλημα» και ότι «οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη».
– Σε όσους υπερασπίζονται την πόλη, το φυσικό περιβάλλον της, την ιστορική μνήμη, τις κοινωνικές υποδομές και τη συλλογική χρήση του χώρου και των κοινωφελών υπηρεσιών.
– Σε αυτούς που είναι ενάντια στον κυνισμό των υποστηρικτών της ελεύθερης αγοράς και έχουν προτεραιότητα την αναδιανομή των πόρων υπέρ των υποβαθμισμένων περιοχών και των αδύναμων κοινωνικά ομάδων και ατόμων.
– Σε εκείνους που υφίστανται διακρίσεις λόγω εθνότητας, φύλου, θρησκείας, πολιτιστικών διαφορών, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
– Σε όσους διεκδικούν το δικαίωμα να διατηρήσουν την ιδιότητα του πολίτη και αρνούνται να γίνουν πελάτες-καταναλωτές.
– Σε όσους αγωνίζονται για τη Δημοκρατία στην πόλη, για τη συμμετοχή με ουσιαστικά δικαιώματα των πολιτών στους θεσμούς.
– Σε όσους θεωρούν την νοημοσύνη τους να υποτιμάται, όταν οι συζητήσεις γύρω από τα προβλήματα του Δήμου, επικεντρώνονται στο προφίλ των υποψηφίων και την επιδεξιότητα των επικοινωνιολόγων.
– Σε όσους αντιλαμβάνονται ότι η απάθεια και η απραξία οδηγούν σε απαράδεκτες καταστάσεις και ταυτόχρονα εξυπηρετούν συμφέροντα.
– Στις κοινωνικές οργανώσεις και τις συλλογικότητες που έχουν σχέση με τα θέματα της πόλης, που θέτουν αιτήματα ή τις αφορούν οι πολιτικές του Δήμου.
– Στους εργαζόμενους του Δήμου.
– Στους νέους και τις νέες, που είναι το ανθρώπινο μέλλον σε μια ανθρώπινη πόλη.
– Σε φιλοζωικές, οικολογικές, κινηματικές, δημοκρατικές δυνάμεις.
– Σε κάθε πολίτη.
Για να επεξεργαστούμε μαζί ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα για την Κομοτηνή.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Με το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» φιλοδοξούμε να συστήσουμε μια πλατειά λαϊκή οργάνωση, ανοιχτή σε όποιον συμφωνεί με τις αρχές και τις θέσεις μας. Οι δυνάμεις που την αποτελούν έχουν μακρά παρουσία και δράση στο Δήμο, σε τοπικούς φορείς, στον αγώνα για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.
Δεν έχουμε κομματική εξάρτηση. Οι θέσεις μας και η λειτουργία μας θα αποφασίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες. Κύριος στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τους κατοίκους του Δήμου, να εκφραστούν και να συμμετέχουν. Υποστηρίζουμε γι’ αυτό την οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές και τους οικισμούς.
Σήμερα παρά τη δραματική περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, η διαχείριση του Δήμου γίνεται χωρίς κριτήρια και προτεραιότητες. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αν η αυτοδιοίκηση εγκαταλείψει τη γραφειοκρατική διαχειριστική λογική και αποκτήσει ξανά κινηματικό χαρακτήρα, προγραμματικό λόγο και ρόλο.
Η Συνταγματική αναθεώρηση, μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία αν πετύχουμε την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, που αποτελούν εμπόδιο για τη διοικητική, πολιτική και οικονομική αυτονομία της. Θα διατυπώσουμε στο πρόγραμμά μας με σαφήνεια τι ακριβώς θα κάνουμε, για την καθαριότητα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο, το νερό που χάνεται ή δεν πληρώνεται, τη λειτουργικότητα της πόλης, τo σχέδιο πόλης, τις αναπλάσεις, τις διανοίξεις, την πολιτική προστασία, την πρόνοια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τα αδέσποτα – τους τετράποδους συμπολίτες μας, τις κοινωνικές δομές, τα σχολεία, τα υδατορέματα, τα αντιπλημμυρικά, την αγροτική οδοποιία.
Θα αναλάβουμε πριν τις εκλογές το κόστος όσων προτείνουμε. Η απλή λογική και λιγότερο η απλή αναλογική επιβάλλει το διάλογο και τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες, ανάμεσα σε παρατάξεις και κινήσεις πολιτών, που λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικά, με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.
Χωρίς να υποτιμούμε και να αμφισβητούμε το ρόλο των κομμάτων, ως θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, πολύ δε περισσότερο τη συμβολή τους στην εμπέδωση και τη λειτουργία της Δημοκρατίας, με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και τις προτάσεις τους, όχι μόνο δεν αρνούμαστε την αξιολόγηση, την κριτική των προτάσεών μας, της λειτουργίας και της δράση μας, αλλά αντιθέτως είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, επιδιώκουμε τη συνεργασία, την αποδοχή και τη στήριξη του προγράμματός μας.
Αρνούμαστε τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων και κυρίως των μηχανισμών, με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θα συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από αυτά τις προτάσεις μας για τη Συνταγματική αναθεώρηση, τις θεσμικές αλλαγές για την Αυτοδιοίκηση και το Κράτος, τις προτάσεις μας για την πόλη μας.
ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για να κάνουμε πράξη αυτά που θα καταθέσουμε ως προτάσεις και ως λύσεις. Ενώ με τη συμμετοχή μας στα θεσμικά αυτοδιοικητικά όργανα, θα επιδιώξουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνουν πράξη οι αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και να αποκτήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες Διοικητική και Οικονομική Αυτονομία.
Ακόμη και αν διαθέτουμε απόλυτη πλειοψηφία, δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς παραταξιακούς ή προσωπικούς εγωισμούς.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε συζήτηση για την κατανομή ρόλων. Αποτελεί μια παθογένεια του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, η δυνατότητα συγκρότησης πλειοψηφίας με την υπόσχεση θέσεων και τη δημιουργία συμπαρατάξεων «ειδικού σκοπού».
Απέναντι σε μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το διάλογο, ώστε να περιορισθούν οι στρεβλώσεις και οι κίνδυνοι που προκύπτουν.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με την κατάθεση αυτή των αρχών μας, των ιδεών μας και του πλαισίου της δράσης μας, ανακοινώνουμε σήμερα την ίδρυση μιας νέας αυτοδιοικητικής παράταξης στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα, όλοι όσοι αποδέχονται την ιδρυτική μας διακήρυξη.
Ξεκινάμε, με μια σημαντική ανανέωση προσώπων, προτάσεων και ιδεών. Για μια νέα πρόταση πολιτικής. Μια νέα πολιτική που με παρεμβάσεις και δημοτικούς θεσμούς, θα εξασφαλίζει τη δράση της οργανωμένης κοινωνικής έκφρασης.
Η σημερινή μας πρόταση απεικονίζεται συμβολικά στο λογότυπο μας. Το «Ξεκίνημα για την Πόλη» έχει ρίζες, κορμό, κλαδιά, φύλλα, νέα φύλλα που προκύπτουν μέσα από μια επίμονη, δύσκολη και δημιουργική διαδικασία – της γέννησης, της ανάπτυξης, της ανανέωσης.
Προέρχεται από το δέντρο της παράδοσης μας που είναι ένα κάστρο γερά θεμελιωμένο. Αποτελεί έκφραση της πολιτισμικής ιθαγένειας μας. Είναι το τοπόσημο της συλλογικής μνήμης της πόλης και του πολιτιστικού της τοπίου διαχρονικά. Έχει οικολογική, ιστορική, πολιτισμική αναφορά. Ας θυμηθούμε, αφού μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση, γύρω από τα πλατάνια οργανώθηκαν τα χωριά, οι πρώτες κοινότητες.
Το μήνυμα μας λοιπόν με αυτό το λογότυπο είναι το δικαίωμα στο πολιτιστικό περιβάλλον που δεν ταυτίζεται με ατομικά συμφέροντα. Δικαίωμα που καλλιεργεί και επιδιώκει νέες αντιλήψεις για την οικονομία, τη χωροταξία της πόλης και του Δήμου.
Το περιβάλλον, το αστικό και της περιφέρειας των οικισμών, είναι ο μεγάλος πόρος του Δήμου μας. Είναι ο τόπος, το έδαφος, το νερό, το τοπίο. Όταν αυτά απαξιώνονται τότε καταστρέφεται η οικονομία, η κοινωνική ζωή, η ταυτότητα, το «πνεύμα του τόπου».
Να απαντήσω όμως και στο ερώτημα, γιατί άραγε κατεβαίνουμε στις τοπικές εκλογές. Αφορά μάλλον μια απάντηση, σε ένα ερώτημα, που τέθηκε, από τους συνυποψήφιους μου μάλιστα… μετά πολλών επαίνων. Τους ευχαριστώ πάντως για την ευκαιρία που μου δίνουν να απαντήσω. Με ποια …προσόντα άραγε κατεβαίνει ο Βαβατσικλής, ο παλιός Δήμαρχος, στις εκλογές, εκτός από αυτό του έργου που άφησε στην πόλη. Τι να ζητάει άραγε στο… παζάρι των δημοτικών εκλογών;
Έχει σημασία λοιπόν που παρεμβαίνω με αυτό τον άμεσο τρόπο, για να απαντήσω, σε κάτι φυσικά που απάντησαν ήδη οι ίδιοι. Δεν τους θεωρώ πολιτικά αφελείς, ακόμη περισσότερο μάλιστα όταν την πολιτική τους αντιπαράθεση, δεν την καθορίζουν πολιτικές αξίες και πολιτικές αρχές, αλλά ταπεινά πολιτικά κίνητρα, που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δύο νέοι υποψήφιοι, φιλόδοξοι, με την αυτοπεποίθηση της νεότητάς τους στην πολιτική, τοποθέτησαν ήδη μια πόλη, τους πολίτες της, τα προβλήματά τους, στους πάγκους της Λαϊκής Αγοράς και διαλαλούν το ξεπούλημα…
Η παρέμβασή μου αυτή απευθύνεται περισσότερο στους νεότερους συμπολίτες μας σε αυτούς που μας ‘’συναντούν’’ στα κοινά της πόλης για πρώτη φορά, στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πόλη, της πόλης που τους ανήκει.
Αυτό το δικαίωμα, η ‘’κοινωνία της πόλης’’- να το ξεχωρίσουμε από τις άσημες, άχρωμες πολιτικά ψευδεπίγραφες “κοινωνίες των πολιτών”, αυτόν τον εξωραϊστικό ευφημισμό μιας εκρηκτικής κατάστασης λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων, ‘’εξεγερμένων’’ πια ‘’πόλεων’’…
Η “κοινωνία της πόλης” όπως περιγράφεται στη σύγχρονη κοινωνιολογία των πόλεων και των κοινωνιών τους “ενσωματώνει και υπερβαίνει τα δικαιώματα των ηλικιών και των φύλων (γυναίκα – παιδί – γέρος), τα δικαιώματα συνθηκών ζωής, τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στην κουλτούρα, στην ανάπαυση, στην υγεία, στη στέγη”.
Είναι αυτό το δικαίωμα της συμμετοχής, της δράσης, της εμπειρίας, της γνώσης των προβλημάτων, η δυναμική των νέων να αμφισβητήσουν και να ανατρέψουν, να αλλάξουν την πόλη. Είναι η αγωνία και η ελπίδα μας. Η πόλη καθυστέρησε πολύ, απομονώνεται. Και δεν φταίει μόνον η οικονομική κρίση και ο περιορισμός των δυνατοτήτων. Είναι κυρίως, ότι παλιές δυνάμεις, που έρχονται από τα πολύ σκοτεινά χρόνια σε αυτήν την πόλη, εκμεταλλευόμενες την υποχώρηση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, κρατούν το δυναμικότερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, τη νεολαία της, στο περιθώριο.
Να σας ρωτήσω. Σας μίλησαν, σας κινητοποίησαν ποτέ για τα προβλήματα της πόλης, στάθηκαν δίπλα σας στα αιτήματα σας για την ανεργία, την εργασιακή εκμετάλλευση, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κομοτηνής, για τόσα άλλα… Σας προκαλώ να μου απαντήσετε… Είναι συμμετοχή των νέων στα ζωτικά ζητήματα της πόλης, μόνον η πολυπληθής πρόσκλησή τους σε εκδηλώσεις καρναβαλιού ή του Santa run (Σάντα-ραν); Σε αυτήν την κατάσταση μόνιμης… ευθυμίας της πόλης; Ενός πολιτιστικού καταναλωτισμού, στον οποίο παραδίδονται ιστορικές αναφορές της πόλης, η παράδοσή της, η συλλογική της έκφραση, το περιβάλλον, το ξεπούλημα του αστικού τοπίου, το δικαίωμα στην ελευθερία του κοινόχρηστου χώρου. Σας έδωσαν, σας δίνουν λοιπόν το δικαίωμα να συμμετέχετε στα κοινά, να πάρετε τις αποφάσεις που θέλετε; Για να επινοήσετε, να δημιουργήσετε την πόλη που ονειρεύεστε;
Μήπως είναι καιρός να οργανώσουμε αλλιώς τη ζωή μας στην πόλη; Να την διεκδικήσουμε μαζί;
Το βασικό κίνητρο λοιπόν για το οποίο αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην πόλη, στο Δήμο και στα κοινά του, είναι το έργο μας. Να το συνεχίσουμε και να το ολοκληρώσουμε. Μετά από μια δωδεκαετία καθυστερήσεων και υποχώρησης των δίκαιων του δημότη, επαναδιεκδικούμε την πόλη, το Δήμο, το δικαίωμα στο έργο. Στη νέα πορεία μας, στην επιστροφή μας, μας οδηγούν οι δρόμοι που ανοίξαμε, ακολουθούμε τα έργα που αφήσαμε πίσω μας, όπως ακολουθούσαν τα πετραδάκια οι ήρωες της ιστορίας των αδελφών Γκριμ (Χάνσελ και Γκρέτελ), επιστρέφοντας στο σπίτι τους, από ένα ζοφερό περιβάλλον, από ένα δάσος με σοβαρά προβλήματα… Κι εκεί θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Όμως θα προσπαθήσουμε, με τη δική σας συμμετοχή, να βρούμε λύσεις…