«Ο συνδυασμός μας θα είναι ανεξάρτητος και θα συμμετέχουν άτομα απ’ όλους τους χώρους» – Τι λέει για την έλλειψη πόρων, την υποστελέχωση στον Δήμο, τα αδέσποτα αλλά και για τους Γιάννη Γκαράνη, Αντώνη Γραβάνη και την πρόταση της Ελένης Λαφτσή
Το πολιτικό στίγμα του συνδυασμού του οποίου θα ηγηθεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου έδωσε ο Τάσος Βαβατσικλής σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής 94».
Όπως αποκάλυψε η απόφαση για την επάνοδο του στα αυτοδιοικητικά δρώμενα δεν ήταν προσωπική αλλά απόφαση «μιας μεγάλης παρέας του ευρύτερου πολιτικού κόσμου στον οποίον συμμετέχουν άνθρωποι της συντηρητικής παράταξης αλλά και της κομμουνιστικής αριστεράς».
Η αιτία που οδήγησε την παρέα αυτή στην απόφαση για επάνοδο δεν ήταν άλλη από την έλλειψη πολιτικής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. «Εδώ και 10 χρόνια που υπάρχει η κρίση, δεν αρθρώνεται πολιτικός λόγος. Το κίνημα το αυτοδιοικητικό δεν αρθρώνει όχι μόνο πολιτικό αλλά ούτε καν αυτοδιοικητικό λόγο. Όλα αυτά συνετέλεσαν ώστε αυτή η ‘’παιδική συμμορία’’ όπως την ονομάζω εγώ να θελήσει να έχει πολιτικό λόγο και να καταθέσει απόψεις στις δημοτικές εκλογές. Βλέπαμε ότι τα πράγματα ειδικότερα για την Κομοτηνή δεν πάνε παραπέρα. Εκτός από τη διαχείριση, είχαμε μια πολιτική νιρβάνα».
Για την έλλειψη πόρων στην Αυτοδιοίκηση
«Μια πόλη είναι όμορφη όταν δεν έχει φτώχια, όταν δεν έχει άνεργους, όταν δεν έχει πρεζόνια. Εγώ δεν είδα να γίνεται να γίνεται κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν μεγάλοι πόροι στην Ε.Ε., κονδύλια από τα λεφτά που δώσαμε και εμείς σαν Κράτος, τα οποία είναι αδιάθετα. Υπάρχουν δισεκατομμύρια σε προγράμματα μέσα στην Ε.Ε. και αυτά εμείς θα τα διεκδικήσουμε. Την τετραετία 2002-2006 είχα φέρει σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ροδόπης περίπου 50 εκ. ευρώ στον Δήμο Κομοτηνής».
Για την έλλειψη προσωπικού στον Δήμο Κομοτηνής:
«Η ιδεολογία μου είναι καμία αρμοδιότητα του Δήμου σε ιδιώτη. Είμαι κάθετος από το 1978 μέχρι σήμερα. Σήμερα στην ουσία ο Δήμος δίνει μόνο πιστοποιητικά. Ξεκινάμε αμέσως τη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού με τους νόμους που υπάρχουν. Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα μας αρνηθεί. Ένας καλός δήμαρχος πρέπει να έχει συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη και με τους βουλευτές και με την κυβέρνηση ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης. Ότι αφορά την πόλη μας είμαστε ‘’γροθιά’’ με τους θεσμικούς φορείς».
Για την πρόταση της Ελένης Λαφτσή
Ερωτηθείς να σχολιάσει την πρόταση της Ελένης Λαφτσή για δημιουργία ενός ευρύτερου αυτοδιοικητικού σχήματος με επικεφαλής τον Παύλο Δαμιανίδη, ο Τάσος Βαβατσικλής αρνήθηκε να τη σχολιάσει παραπέμποντας ωστόσο στον σχετικό τίτλο που απέδωσε η «Φωνή της Ροδόπης».
«Μου δημιούργησε έκπληξη. Σαν τι κάνει την πρόταση; Σαν Ελένη Λαφτσή, σαν δημοτική σύμβουλος ή σαν ΣΥΡΙΖΑ; Έχω την εντύπωση ότι η πολιτική δεοντολογία και η ηθική μου δεν μου επιτρέπει να την σχολιάσω. Θα επικαλεστώ όμως έναν τίτλο, βαρύς βέβαια, ενός συνάδελφου δημοσιογράφου Κομοτηναίου που αποκάλεσε την όλη διαδικασία ‘’πολιτικό τυχοδιωκτισμό’’ και παρακαλώ να μην επεκταθώ περισσότερο».
Για τα αδέσποτα:
«Επιβάλλεται η αναμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού του Δήμου Κομοτηνής. Δεν μπορεί ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας να είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα. Θα υπάρξει επιτροπή για τους μικρούς αδέσποτους δημότες μας, θα δημιουργήσουμε ένα γραφείο στελεχωμένο το οποίο θα επιβλέπει την κατάσταση, θα κάνει ελέγχους, στειρώσεις, θα επεκτείνουμε το δημοτικό κυνοκομείο».
Για τους Γιάννη Γκαράνη και Αντώνη Γραβάνη:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι ανθυποψήφιοι μου είναι νέοι. Δεν τους θεωρώ εχθρούς, τους θεωρώ αντίπαλους. Ξέρω ότι οι δημότες θα ακούσουν πολιτικό λόγο και προτάσεις και δεν θα ακούσουν χαμηλού επιπέδου αντιπαραθέσεις. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν, τουλάχιστον από τη μεριά μου, χτυπήματα κάτω από τη μέση. Τους σέβομαι και τους εκτιμώ όλους εκτός φυσικά αν αυτοί φέρουν φασιστικές ιδέες. Δεν μπορώ να πάω και με τους ναζιστές, αν και πάρα πολλοί βρίσκονται εκεί (σ.σ. στη Χρυσή Αυγή) κατά λάθος, χωρίς να το έχουν καταλάβει».
Ο πολιτικός στόχος του συνδυασμού του:
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διάδοχη κατάσταση από νέους που θα μπουν στο δημοτικό συμβούλιο και θα επιδιώξουμε να έχουν θέσεις ευθύνης για να ‘’ψηθούν’’ και να μπορέσουν αύριο μεθαύριο να ασκήσουν κάποια πολιτική. Μετά δεν θα είναι δύσκολο να βρεις δημοτικούς συμβούλους, γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα εμφυσήσουν ένα νέο πνεύμα. Δεν θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι που απλά ψηφίζουν πράγματα που δεν καταλαβαίνουν αλλά θα συμμετέχουν στη διοίκηση της πόλης.
Κακώς (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) βάλατε τίτλο στην παράταξη μας. Το όνομα της δεν θα είναι ‘’Νέα Πορεία’’. Εμείς μιλούσαμε για την ανατροπή. Δεν μας αρέσει το συστημικό αυτό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαμε καθιερώσει πχ κάθε δημοτικό διαμέρισμα να έχει το δικό του προϋπολογισμό.
Γύρω στις 15 Ιανουαρίου θα κάνουμε μια παρουσίαση του προγράμματος μας και των υποψηφίων. Έχουμε αρκετούς συνδημότες που ανήκουν στη συντηρητική παράταξη. Εγώ δεν βάζω την υποχρέωση σε κανέναν να παραδώσει την κομματική του ταυτότητα, ούτε εγώ την έχω παραδώσει. Εγώ ο ίδιος άλλωστε δήλωσα ανεξάρτητος. Δεν υποτιμούμε τα κόμματα αλλά δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο. Μπορείς όμως σε έναν συντηρητικό με όραμα να του πεις ότι δεν θα συμμετέχεις;».