Ο πρώην ΥΠΕΞ απάντησε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία θρησκευτική μειονότητα, η οποία αποτελείται από τρεις διαφορετικές ομάδες
Ερωτήσεις από το ακροατήριο δέχθηκε μετά το τέλος της ομιλίας του στην Κομοτηνή ο πρώην ΥΠΕΞ και πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ Νίκος Κοτζιάς. Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν τον λόγο και μία γυναίκα, που όπως δήλωσε ανήκει στη ‘’μακεδονική’’ μειονότητα της Δυτικής Μακεδονίας.
«Αναφερθήκατε προηγουμένως στις μειονότητες και στα δικαιώματα τους. Θέλω να αναφερθώ στη ‘’μακεδονική’’ μειονότητα που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία. Θεωρείτε ότι έχει κάποιο νόημα να ελπίζουμε για κάποια αναγνώριση της ‘’μακεδονικής’’ μειονότητας;», ρώτησε η γυναίκα απευθυνόμενη στον πρώην ΥΠΕΞ.
«Στο νέο Σύνταγμα τους οι φίλοι μας οι Βορειομακεδόνες θα δείξουν τι εννοούν αλλά το μακεδονικό ζήτημα είναι πολύ σύνθετο» είπε ο Νίκος Κοτζιάς με τη γυναίκα να παρεμβαίνει λέγοντας πως «όσο σύνθετο και να είναι δεν παύουν να υπάρχουν εκεί άνθρωποι που καταπιέζονται» και τον πρώην ΥΠΕΞ να ανταπαντά «δεν σας βλέπω καταπιεσμένη».
«Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα θρησκευτική. Η Τουρκία όταν έγινε η συμφωνία με τον Κεμάλ Ατατούρκ δεν ήθελε να αναγνωρίσει τους Κούρδους ως εθνότητα ξεχωριστή. Προκειμένου να στηρίξει τη θέση της ζήτησε τότε να αναγνωριστεί και η μειονότητα εδώ ως μουσουλμανική για λόγους δικούς της εσωτερικούς.Η Ελλάδα αναγνώρισε λοιπόν μία μειονότητα θρησκευτικού χαρακτήρα που αποτελείται από τρεις διαφορετικές ομάδες, τις οποίες πρέπει να τις σέβεται και να μην επιτρέπει σε μία από αυτές να καταπιέζει τις άλλες δύο (σ.σ. Ρομά και Πομάκους). Όσον αφορά εσάς, θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα του δικού του αυτοπροσδιορισμού. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα από το αν αναγνωρίζεται ότι υπάρχει επάρκεια ανθρώπων ώστε να χαρακτηριστεί ως εθνική μειονότητα» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Όταν δε η γυναίκα επεσήμανε ότι «μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους και νομίζω ότι είστε γνώστης» ο πρώην ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε τη θέση του τονίζοντας πως «αυτό είναι μια άποψη πολύ συγκεκριμένη που εγώ δεν την έχω καταγράψει έτσι».