«Το τουρκικό Προξενείο οργιάζει. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια συνδιαχείριση. Τουρκική συνδιαχείριση της ελληνικής διοίκησης και κυριαρχίας στην Θράκη μας»
Βρισκόμαστε ήδη εδώ και αρκετό καιρό σε προεκλογική περίοδο ενόψει των αυτοδιοικητικών και βουλευτικών εκλογών, με τις πολιτικές ζυμώσεις –παρασκηνιακές και μη- να εντείνονται όλο και περισσότερο όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Δυστυχώς, οι πολιτικοί στη Θράκη διαχρονικά έχουν καταστήσει με τη στάση τους έναν ξένο παράγοντα, το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, ως ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.
Με αφορμή την παρουσία τοπικών παραγόντων στη δεξίωση του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής για την επέτειο ίδρυσης της τουρκικής Δημοκρατίας, θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε παλαιότερη συνέντευξη ενός από τους καθ’ ύλην αρμόδιου.
Χρήστος Μέτιος, Γιώργος Πετρίδης, Γιάννης Γκαράνης, Γιάννης Σταυρίδης, Αντώνης Γραβάνης, Ανέστης Βαφειάδης, Δημήτρης Πέτροβιτς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Τούρκου Πρόξενου Κομοτηνής, Μουράτ Ομέρογλου, και τίμησαν την επέτειο ίδρυσης της τουρκικής Δημοκρατίας. Ανάμεσα σε αυτούς και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ.
Ο Πρέσβης επί τιμής και πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (2004-2009), Ιωάννης Κοραντής, δήλωνε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην «Ελεύθερη Ώρα» τον Ιανουάριο του 2013:
«Έχω τοποθετηθεί και δημόσια επί του θέματος. Και μέσα στη Βουλή, αλλά και στα ΜΜΕ. Αυτή την στιγμή στην Θράκη υπάρχει μια συνδιαχείριση. Τουρκική συνδιαχείριση της ελληνικής διοίκησης και κυριαρχίας στην Θράκη μας. Και το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό. Πάει πίσω πολλά χρόνια. Αξίζει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες της «Ε.Ω.» ότι ήταν ένα από τα σημεία τα οποία επεσήμανα όταν ήμουν πρέσβης στην Άγκυρα.
Δηλαδή, ήδη, κατά την περίοδο 1999–2002, η Ελλάδα είχε αφήσει την Τουρκία ανενόχλητη να πράττει όσα έπραττε στην Θράκη, χωρίς καμία απολύτως αντίδραση από ελληνικής πλευράς η οποία παρακολουθούσε με χαρακτηριστική απάθεια τα όσα γινόντουσαν. Και εν πολλοίς τα όσα γίνονται και σήμερα. Όλα όμως όσα επεσήμανα εγώ τότε σχετικά με την Θράκη προκάλεσαν την δυσαρέσκεια του τότε υπουργού Εξωτερικών, του κ. Παπανδρέου και την αποχώρησή μου από την Άγκυρα.
Σήμερα διαπιστώνουμε τα ίδια και χειρότερα. Υπάρχει ένα Τουρκικό Γενικό Προξενείο στην Κομοτηνή, το οποίο με θράσος οργιάζει κυριολεκτικά. Διαθέτει τεράστια κονδύλια, διαθέτει δίκτυο πρακτόρων. Και το λέω ευθέως και ανοιχτά, τουλάχιστον 3.000 άτομα μισθοδοτούνται συστηματικά και τα οποία υπακούουν τυφλά. Αυτή είναι η δράση της Τουρκίας.
Όσο για την δράση της Ελλάδας; Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει ως Ελλάδα είναι το πώς φτιάχνεται το εσωτερικό μέτωπο. Το οποίο δεν φτιάχνεται έχοντας τοπικούς άρχοντες, αιρετούς και διάφορους παράγοντες με κομματική ιδιότητα, οι οποίοι προστρέχουν στο Τουρκικό Γενικό Προξενείο, προκειμένου να πάρουν την «ευλογία» του και να μπορέσουν να μαζέψουν ψηφοφόρους. Γιατί εκεί καταλήγει το ζήτημα. Στο πώς όλα τα κόμματα δραστηριοποιούνται πάνω στην Θράκη, με σκοπό να εξασφαλίσουν ψήφους. Δεν δραστηριοποιούνται με γνώμονα την Πατρίδα, το Έθνος, την Θράκη! Αλλά με γνώμονα τα ψηφαλάκια…».