Δύο ακόμη περιστατικά με ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον Ιό του Δυτικού Νείλου νοσηλεύονται στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο Κομοτηνής. Πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 81 και 31 ετών, που δεν έχουν συγγενική σχέση. Το πρώτο, ο ηλικιωμένος άνδρας, παίρνει σήμερα εξιτήριο και το δεύτερο, ένας φαντάρος, που η αποθεραπεία του εξελίσσεται ικανοποιητικά θα πάρει εξιτήριο την Δευτέρα.
Μέχρι στιγμής στη χώρα μας σε 27 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από την αρχή της περιόδου του 2018 μέχρι χθες έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 234 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 183 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και 51 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τους βασικούς κανόνες προστασίας σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συνεχίζονται κανονικά οι ψεκασμοί στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια.
Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής