Ένα γευσιγνωστικό ταξίδι βασισμένο στη μακρά παράδοση της ποντιακής κουζίνας – Συνολικά δεκαέξι ειδών φαγητά ετοίμασαν Ποντιακοί Σύλλογοι απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα
Με στόχο την προβολή και ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος διοργάνωσε το Σάββατο 14 Ιουλίου το «4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας», στην πλατεία του Θρυλορίου.
Πολίτες όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα γευσιγνωστικό ταξίδι βασισμένο στη μακρά παράδοση της ποντιακής κουζίνας, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολυήμερων εκδηλώσεων (13 έως 17 Ιουλίου) «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» για τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας.
Χαψιά και χαβίτ σε όλες τις εκδοχές, πισία, πιροσκί, τανοσούρ, ωτία και συνολικά δεκαέξι ειδών φαγητά, τα οποία έφτιαξαν με μεράκι μέλη Ποντιακών συλλόγων από όλη τη βόρεια Ελλάδα απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι.
«Είμαστε περιχαρής γιατί όταν ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια, κάναμε δειλά τα βήματα, αλλά είμαστε ευτυχείς που γίνεται για τέταρτη χρονιά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συλλόγους, αν δεν ερχόταν αυτοί οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ιδέα, στο ότι ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε και με αυτό το κομμάτι της Ποντιακής μας παράδοσης γιατί αν εκλείψουν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες που μας μεγάλωσαν με αυτά τα φαγητά, δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον της Ποντιακής διατροφής μας που αποτελεί και αυτή ένα κομμάτι της ταυτότητας μας. Χαιρόμαστε που ανταποκρίνονται και νέοι άνθρωποι, θα δείτε ότι έχει και νέους που μαγειρεύουν» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου κ. Χρύσα Μαυρίδου.
Η κ. Μαυρίδου στάθηκε επιπλέον στις ευεργετικές για την υγεία επιπτώσεις της ποντιακής διατροφής. «Σχετικά με την έρευνα που κάναμε με τον Φώτη Σέργη σχετικά με τους νέους, πως αντιμετωπίζουν την ποντιακή διατροφή, φάνηκε ότι χτυπάει το καμπανάκι, αλλά όλοι τους το γνωρίζουν, έχουν βιώματα από τις γιαγιάδες. Εμείς δημιουργούμε βιώματα με αυτό. Αύριο έχουμε το παιδικό, είναι στοχευμένο να το πω έτσι και χαίρομαι που το κάνουμε, εφόσον δεν υπάρχουν οι φορείς, η μαμά, η γιαγιά που πλέον λόγω και του σύγχρονου τρόπου ζωής της γυναίκας, είναι γρήγορη, πρέπει να μαγειρεύει γρήγορα, όχι όπως η γιαγιά και η μαμά μας. Με τις ώρες και με αγάπη πάνω στο φαγητό. Εμείς θέλουμε να δώσουμε το παρόν και θα μας το αποδείξει και ο Θωμάς ο Σαββίδης καθηγητής του ΑΠΘ, ότι το ποντιακό φαγητό είναι υγιεινό, μπορεί να γίνει και πάρα πολύ γρήγορα και έχει θέση στην κουζίνα μας. Είναι απλό, νόστιμο και γιατί όχι να το εξελίξουμε κιόλας προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες» σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
[TheChamp-Sharing]