«Για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (σ.σ. του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει»
Συνέντευξη με κύριο θέμα της συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για τα ονοματολογικό παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ στην ενημερωτική εκπομπή “Top Tema” του τηλεοπτικού σταθμού “TELMA”. Μεταξύ άλλων, ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για την ανάγκη να αφήσουν ως χώρα στο παρελθόν την επιχείρηση “εξαρχαϊσμού” του βαλκανικού κράτους και επανέλαβε πως ο η γλώσσα τους ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών.
Ερωτηθείς «πότε ξεκινά η “μακεδονική” ιστορία», ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός. «Όμως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (σ.σ. του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν προηγούμενες κυβερνήσεις της πΓΔΜ είχαν αποδεχθεί όνομα για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι δεν διαθέτει το πλήρες αρχείο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν, διότι δεν χρησιμοποιούνταν πάντοτε τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι κανείς δεν εξανάγκασε την πΓΔΜ να προχωρήσει στη συμφωνία και εξέφρασε την έκπληξή του για τις εικασίες που διατυπώνονται, ότι όλα αυτά εντάσσονταν σε ένα διεθνές σχέδιο.
Ερωτηθείς γιατί η πΓΔΜ αποδέχθηκε το νέο όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε συμφωνία. Αυτή ήταν η θέση της Αθήνας και για το θέμα αυτό δεν έχω αμφιβολίες. Αν επιμέναμε στη διπλή φόρμουλα, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Υπάρχει η άποψη ότι η διπλή φόρμουλα θα κρατούσε το θέμα ανοιχτό. Αν επιμέναμε σε εύρος χρήσης διαφορετικό από το erga omnes, δεν θα φτάναμε σε συμφωνία. Επίσης, το εύρος συνδέεται στενά με το όνομα. Θα αποδεχόμασταν, για παράδειγμα, το όνομα Βαλκανική Δημοκρατία για διεθνή χρήση προκειμένου να διατηρήσουμε το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο εσωτερικό; Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες δείχνει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα».
[TheChamp-Sharing]