Σύγκληση κοινής διευρυμένης συνεδρίασης Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων Μακεδονίας – Θράκη την Τετάρτη 27 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη
«Μονόδρομο» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, τον Πρόεδρο ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλη Λαμπάκη, την Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυσίδου και τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο.
«Σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να αποφασίζει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λαός πρέπει να πάρει την κυρίαρχη απόφαση. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι δημοκρατική διέξοδος» επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε αυτή τη συμφωνία. Εγώ δεν συμμερίζομαι την άποψή του, παρά το σεβασμό που τρέφω στο θεσμό που εκπροσωπεί. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν με βάση τις θεσμικές μας αρμοδιότητες να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να απαιτήσουν αυτές το δημοψήφισμα».
Απ. Τζιτζικώστας: «Κατάπτυση η συμφωνία των Πρεσπών»
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», ώστε να μην επικυρωθεί η «κατάπτυστη», όπως τη χαρακτήρισε, «συμφωνία των Πρεσπών» με τα Σκόπια «και το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ».
«Ένας και μόνο είναι ο στόχος μας, να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Η αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία και σε ολόκληρη την χώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε αυτή η συμφωνία να μην επικυρωθεί ποτέ. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση, αλλά εθνική ήττα. Η ‘’συμφωνία των Πρεσπών’’ το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αναγνωρίζοντας στα Σκόπια ‘’μακεδονική’’ γλώσσα, ‘’μακεδονική’’ ταυτότητα και όνομα».
Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως «Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση θα εκφράσει τον ελληνικό λαό» και κάλεσε την Κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα πολιτικά κόμματα, και κάθε Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου ξεχωριστά, να ακούσουν την Αυτοδιοίκηση και τον ελληνικό λαό».
Η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Περιφέρεια, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι η σύγκληση την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, κοινής διευρυμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και με προσκεκλημένους τους φορείς, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Χρήστος Μέτιος: «Η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»
«Ως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είμαι αντίθετος στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Δυστυχώς, σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας πάνω από 25 χρόνια, η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών. Υπέγραψε μια συμφωνία χωρίς να ενημερώσει την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα.
Οι κύριες ανησυχίες μου εστιάζονται στο γεγονός ότι στο Άρθρο 1 της Συμφωνίας αναγνωρίζεται «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.
Το άρθρο 7, βέβαια, αναφέρει ότι οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν διαφορετικό νόημα για τους δύο λαούς. Ότι αναφέρονται στο «διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά» του κάθε λαού. Σημειώνει επίσης ότι η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών και δεν έχει σχέση με τον «αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της βόρειας Ελλάδας.
Παρά τις διευκρινίσεις αυτές, η αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα στις σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια: τον μακεδονικό αλυτρωτισμό.
Κι αυτό γιατί μπορεί η ονομασία Βόρεια Μακεδονία που συμφωνήθηκε να δίνει στο γειτονικό κράτος γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός όμως του κράτους αυτού δεν αποκτά αντίστοιχο προσδιορισμό. Με άλλα λόγια, «Μακεδόνες» μπορεί να υπάρχουν τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή τα Σκόπια, όσο και στη νότια, την ελληνική Μακεδονία. Παρόμοια προβλήματα δημιουργεί και η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας.
Συνεπώς, αν δεχτούμε την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας, ο γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα του κράτους δεν έχει νόημα.
Εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, που θα σέβεται την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια, έτσι ώστε οι λαοί μας να καλλιεργήσουν απρόσκοπτα σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης. Επιθυμούμε τη φιλία με τους βόρειους γείτονές μας. Επιθυμούμε τη συνεργασία και την κοινή μας ανάπτυξη.
Θεωρούμε όμως πως η συνεργασία μπορεί να πετύχει μόνο όταν δεν υπάρχουν σκιές και ασάφειες στις μεταξύ μας σχέσεις. Όταν θα είμαστε ξεκάθαροι και θα έχουμε φροντίσει να εξαλείψουμε κάθε σημείο διαφωνίας. Ένα πρόβλημα για παράδειγμα που μπορεί να προκύψει στο μέλλον και να ταλαιπωρήσει τις δύο χώρες λόγω της συμφωνίας είναι το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών και της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων μας.
Πιστεύουμε σε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας για τους λαούς των Βαλκανίων. Θέλουμε οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας από όριο και ανάχωμα απέναντι σε κινδύνους που ήταν για δεκαετίες να γίνουν πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης.
Για να το πετύχουμε όμως πρέπει να βασιστούμε στην αμοιβαία κατανόηση και στον σεβασμό της ιστορίας χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».
[TheChamp-Sharing]