Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα, ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό για την προστασία του ορεινού όγκου
Με χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου μοιάζει η αποψίλωση του ορεινού όγκου του Ιάσμου, καθώς η περιοχή έχει σχεδόν καταστραφεί από τη συνεχόμενη υπερβόσκηση των κατσικιών. Κάθε φορά που βρέχει οι κάτοικοι ζουν με τον εφιάλτη των πλημμυρών, καθώς στο παρελθόν δεν έλειψαν επανειλημμένες καταστροφικές πλημμύρες αιτία των οποίων ήταν η ανεξέλεγκτη κτηνοτροφική δραστηριότητα και η παράνομη υλοτομία στον ορεινό όγκο του Δήμου Ιάσμου.
Ακόμη και σήμερα Ιασμιώτες κάτοικοι θυμούνται με τρόμο την λάσπη που γέμισε τον Ίασμο και τα εκατοντάδες κυβικά πέτρες και χώματα που επικάλυψαν τα αγροτεμάχια τους το 2012.
«Αν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί στο διηνεκές, η ερημοποίηση με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται αναπόφευκτη» τονίζουν μην κρύβοντας την ανησυχία τους. Ενδεικτικό είναι ότι το 2001 δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχουν 28.000 κατσίκια, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο 2000. Αποτέλεσμα αυτής της παρουσίας είναι η δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ίασμος με τα φαινόμενα διάβρωσης και της έκπτωσης των δασικών εκτάσεων στην περίπτωση εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.
Το θέμα παρά το γεγονός ότι το έχουν αναδείξει οι κάτοικοι του Ιάσμου, είχαν μάλιστα συλλέξει και υπογραφές σε ψήφισμα (307) που κατατέθηκε στην περιφέρεια Α.Μ.-Θ. (το 2001) και 754 υπογραφές σε νέο ψήφισμα (το 2012) προς όλους τους φορείς, ψήφισμα το οποίο κοινοποιήθηκε και στον Εισαγγελέα , ζητώντας τους να παρέμβουν, τίποτα απολύτως δεν έγινε.
Όπως τίποτα δεν έχει γίνει από το 1993 που είχε τεθεί το θέμα πάλι από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής μέχρι σήμερα. Παρεμβαίνοντας και η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης είχε εγκαίρως τονίσει πως είναι λανθασμένο ένα κράτος να αναπτύσσει την κτηνοτροφία του καταστρέφοντας τα δάση, σημειώνοντας πως είναι εγκληματικό και παράνομο να εγκαθίσταται μαντριά σε εκτάσεις που κατέχουν θέσεις προστασίας.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα, ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό για την προστασία του ορεινού όγκου και την αντιστροφή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Οι κάτοικοι της περιοχής προτείνουν την μετεγκατάσταση των ποιμνιοστασίων από τον ορεινό όγκο του Ιάσμου σε άλλη περιοχή με δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου σε έκταση που θα παραχωρήσει ο δήμος. Αφού δοθούν φυσικά ισχυρά κίνητρα στους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους για τη μετεγκατάσταση τους. Επίσης, προτείνουν την αλλαγή του κτηνοτροφικού κεφαλαίου από κατσίκια σε πρόβατα και βοοειδή. Και αναδάσωση περιοχών που έχουν καταστραφεί από την παράνομη κλαδονομή και σε συνέχεια παράνομη υλοτομία. Η ερημοποίηση της περιοχής καθιστά αναγκαία την ανασύσταση του δασοκομικού δυναμικού της περιοχής. Η αναδάσωση και η αυστηρή φύλαξη είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να ανασυγκροτηθούν τα δάση της περιοχής.
Πηγή: Μαρία Νικολάου – ΕΡΤ Κομοτηνής
[TheChamp-Sharing]