Την ώρα που δαπανώνται χιλιάδες ευρώ για τουρκικές παραστάσεις, η κ. Σμαρώ Μανούδη δεν λαμβάνει ούτε καν απαντήσεις στα αιτήματα της
Για αντιδεοντολογικές πρακτικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει στη συνολική υποτίμηση της σημασίας των προτάσεων της καταγγέλλει η Κομοτηναία συγγραφέας κ. Σμαρώ Μανούδη τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Η Κομοτηναία συγγραφέας με πλούσιο συγγραφικό έργο το οποίο έχει παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, πλην της γενέτειρας της, θέτει μέσω επιστολή της στη ΦΩΝΗ μια σειρά ερωτημάτων προς την διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Κομοτηνής.
Μεταξύ άλλων διερωτάται ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των πολιτιστικών προτάσεων που παρουσιάζονται στο κοινό της πόλης, αν αυτές τίθενται σε δημόσια διαβούλευση, αν λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες των δημοτών ενώ αναρωτιέται αν μέσω των πρακτικών της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.
Σε αντιδιαστολή με την αναιτιολόγητη απόρριψη της εργογραφίας της από την διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, από το οποίο διαχρονικά δεν έχει λάβει καμία απάντηση, η κ. Σμαρώ Μανούδη παραθέτει τις δαπάνες χιλιάδων ευρώ από την δημοτική επιχείρηση για την προβολή και παρουσίαση στο κοινό της Κομοτηνής έργων στην τουρκική γλώσσα.
Αναλυτικά στην επιστολή διαμαρτυρίας της, η Κομοτηναία συγγραφέας αναφέρει:
«κ. Διευθυντά
Διά της παρούσης ως πολίτης με ενεργά δικαιώματα στον Δήμο Κομοτηνής θα ήθελα να αναφερθώ σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας όπως αυτά υλοποιούνται από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου και να υποβάλω στον δημόσιο διάλογο τα ακόλουθα θέματα.
Σε πρόσφατες δημοσιεύσεις της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής, όπως αυτές εγγράφονται στο πρόγραμμα Διαύγεια και με ημερομηνία 25-1-2018 εγκρίνονται από τον ετήσιο προϋπολογισμό του έτους 2018 οι ακόλουθες πιστώσεις:
1.Απόφαση Προέδρου με την οποία εγκρίνει δέσμευση πίστωσης ύψους Τριών Χιλιάδων Ευρώ 3.000Ε (για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης προϋπολογισμού εξόδων με ΚΑΕ 6431 του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 για την ανάγκη της διαφημιστικής προβολής θεατρικών παραστάσεων: 1.του έργου VAY SEN MISIN BEN OLAN από τον θίασο MEYDAN SAHNESI στις 9 Φεβρουαρίου 2018 και 2.έργου στην αρμενική γλώσσα από θίασο της Φιλιπούπολης Βουλγαρίας στις 11-2-2018.
2.Απόφαση Προέδρου με την οποία εγκρίνει τη δέσμευση πίστωσης ύψους Εννιακοσίων Ενενήντα Ευρώ 990Ε για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος του προϋπολογισμού εξόδων με ΚΑΕ 6423.01 του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 για την δαπάνη για έξοδα μετακίνησης ηθοποιών και συντελεστών της παράστασης με το θεατρικό έργο VAY SEN MISIN BEN OLAN από τον θίασο MEYDAN SAHNESI που θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή στις 9 Φεβρουαρίου 2018.
3.Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους Τετρακοσίων Ευρώ 400Ε για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων με ΚΑΕ 6615 του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 για την Δαπάνη για έξοδα επικοινωνίας και προβολής(banner)για τις ανάγκες της παράστασης με το θεατρικό έργο VAY SEN MISIN BEN OLAN από τον θίασο MEYDAN SAHNESI που θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή στις 9 Φεβρουαρίου 2018.
4.Απόφαση Προέδρου με την οποία εγκρίνει τη δέσμευση πίστωσης ύψους Διακοσίων Ευρώ 200Ε για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων με ΚΑΕ 6433 του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 για την Δαπάνη για την προμήθεια λουλουδιών για τις ανάγκες της παράστασης με το θεατρικό έργο VAY SEN MISIN BEN OLAN από τον θίασο MEYDAN SAHNESI που θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή στις 9 Φεβρουαρίου 2018 και της θεατρικής παράστασης έργου στην αρμενική γλώσσα από θίασο της Φιλιπούπολης Βουλγαρίας στις 11 Φεβρουαρίου 2018.
5.Απόφαση Προέδρου με την οποία εγκρίνει τη δέσμευση πίστωσης ύψους Πεντακοσίων Ευρώ 500Ε για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης προϋπολογισμού εξόδων με ΚΑΕ 6433 του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 για την δαπάνη και φιλοξενία ηθοποιών και συντελεστών που θα συμμετέχουν στην θεατρική παράσταση VAY SEN MISIN BEN OLAN από τον θίασο MEYDAN SAHNESI στις 9 Φεβρουαρίου 2018.
6.Απόφαση Προέδρου με την οποία εγκρίνει δέσμευση πίστωσης Πεντακοσίων Ευρώ 500Ε για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης προϋπολογισμού εξόδων με ΚΑΕ 6433 του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 για την δαπάνη για παράθεση γευμάτων για τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων :1.του έργου VAY SEN MISIN BEN OLAN από τον θίασο MEYDAN SAHNESI στις 9 Φεβρουαρίου 2018 και 2.έργου στην αρμενική γλώσσα από θίασο της Φιλιπούπολης Βουλγαρίας στις 11 Φεβρουαρίου 2018.
7.Απόφαση Προέδρου με την οποία εγκρίνει τη δέσμευση πίστωσης ύψους Πέντε Χιλιάδων Ευρώ 5.000Ε για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων με ΚΑΕ 6471 του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 για την Δαπάνη για συμπαραγωγή θεατρικής παράστασης από την Τουρκία που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου (πρώην Ρεξ) στις 9 Φεβρουαρίου 2018.
Με δεδομένη την δέσμευση του μεγαλύτερου μέρους των αναφερόμενων κονδυλίων προς την θεατρική παράσταση VAY SEN MISIN BEN OLAN (για την οποία δεν διευκρινίζεται το είδος της συμπαραγωγής και τι ακριβώς παράγει το ελληνικό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και σε συνέχεια της ήδη από τον Φεβρουάριο 2017 ασκούμενης πολιτικής για προβολή και παρουσίαση στο κοινό της Κομοτηνής έργων στην τουρκική γλώσσα με αντίστοιχες μετακλήσεις (παρουσίαση του έργου PIJAMALI ADAMLAR/ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΠΙΤΖΑΜΕΣ) το οποίο παρουσιάστηκε με εισήγηση και χαιρετισμό της προέδρου κ. Μενεσελίδου θα ήθελα να θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα:
1.Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής από το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής για τις ποικίλες πολιτιστικές προτάσεις και παρουσιάσεις και εάν συγκαταλέγονται στο Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής επιστήμονες ή καλλιτέχνες με ερευνητικό έργο, σύγχρονη και αναγνωρισμένη στην Ελλάδα ή το εξωτερικό εργογραφία.
2.Ανακοινώνεται δημοσίως το σύνολο των προς συζήτηση προτάσεων ούτως ώστε να είναι όλες σε δημόσια διαβούλευση; Ποια είναι η ουσιαστική συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. στη λήψη αποφάσεων και γιατί δεν ανακοινώνεται γραπτώς στους ενδιαφερομένους για συνεργασία με τον Δήμο;
3.Για ποιον λόγο οι μη εγκεκριμένες προτάσεις δεν έχουν γραπτή απάντηση και αποσιωπούνται πλήρως ως εάν να μην είχαν ποτέ κατατεθεί ενώ θα μπορούσαν (και) να προωθηθούν αρμοδίως στους πολιτιστικούς φορείς της πόλης για περαιτέρω αξιοποίηση και με σχετική ασφαλώς ενημέρωση;
4.Λειτουργούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος οι παραπάνω πρακτικές;
5.Είναι ενήμερο το κοινό της πόλης για την πρακτική της επιλεκτικής σιωπής που ακολουθείται σε ορισμένες περιπτώσεις και τους σχετικούς λόγους αυτής της πρακτικής, με προφανή σκοπιμότητα την οικειοθελή πλέον παραίτηση των ενδιαφερομένων;
6.Έχει εξαντλήσει τις αναφορές και το ενδιαφέρον του το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής σε ελληνικά έργα ποίησης, λογοτεχνίας και θεάτρου τα οποία έχουν κατατεθεί κατά καιρούς σε αυτό πριν προχωρήσει σε επενδύσεις έργων στην τουρκική γλώσσα;
7.Έχουν λάβει οι παράγοντες του Δήμου υπ’ όψιν τις επιθυμίες των συμπολιτών τους, των οποίων την ενημέρωση και την προάσπιση των συμφερόντων έχουν αναλάβει και ότι ενδεχομένως θα ήθελαν αυτοί (οι πολίτες) να έλθουν σε επαφή με μία πρωτότυπη πνευματική δημιουργία η οποία προβάλλει τα ελληνικά γράμματα και αντανακλά τον πολιτισμό μιας ολόκληρης πόλης;
8.Υπάρχει αντικειμενικότητα στη λήψη αποφάσεων;
9.Δημιουργεί η μακροχρόνια ενασχόληση με τα κοινά αισθήματα ιδιοκτησίας;
10.Ποια είναι η στάση του Τύπου;
Σε ό,τι με αφορά ως Ελληνίδα συγγραφέα δηλώνω απερίφραστα την πλήρη (διά της σιωπής) απόρριψη της εργογραφίας μου, όπως αυτή έχει υποβληθεί για σχετική παρουσίαση προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής εφ’ όσον οι προτάσεις μου διαχρονικά δεν έλαβαν καμία απάντηση και ουδέποτε συζητήθηκαν από τα Δ.Σ. όπως και δηλώνω το ότι ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή πρόσκληση για συζήτηση προς εμένα με πρωτοβουλία των προέδρων ή επικοινωνία ή εκδήλωση ενδιαφέροντος ενώ ήταν και απολύτως ενήμεροι οι αρμόδιοι Δήμαρχοι.
Συγκεκριμένα έχουν κατατεθεί με νόμιμη διαδικασία οι ακόλουθες προτάσεις μου:
1.Κατάθεση μη κοστολογημένης πρότασης προκειμένου να υπάρχει διερεύνηση ποικίλων δυνατοτήτων: (1992, με έγκριση από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, η οποία ουδέποτε ήλθε προς συζήτηση από το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής οπότε και μετά την πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος υπήρξε υποχρεωτική απόσυρση αυτής ενώ με τη συνδρομή δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας έγινε ανάληψη των πρωτότυπων χειρογράφων).
2.Κατάθεση μη κοστολογημένης πρότασης προκειμένου να υπάρχει διερεύνηση ποικίλων δυνατοτήτων: (2011, με αποστολή αυτής από τη Γαλλία-χώρα στην οποία τα ζητήματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας προστατεύονται νομοθετικά, θεωρούμενα σημαντικά στοιχεία πολιτισμού και συστατικά της εθνικής ταυτότητας- υπ’ όψιν της προέδρου κ. Μαλαμίδου η οποία δεν έτυχε καμίας προφορικής ή γραπτής απάντησης, ενώ υπήρξε και ιδιαίτερη δυσκολία μετά την πάροδο διετίας για την επιστροφή των σχετικών συνοδευτικών της πρότασης εγγράφων).
3.Κατάθεση πρότασης:(Σεπτέμβριος 2014 υπ’ όψιν προέδρου κ. Μενεσελίδου και η οποία αφορούσε την απλή παρουσίαση των βιβλίων μου Η ΝΥΜΦΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ και Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ, έργων ήδη γνωστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αξιολόγηση από τον σημαντικό κριτικό Λογοτεχνίας κ. Κυριάκο Ντελόπουλο, αντίτυπα των οποίων άλλωστε είχαν προσφερθεί σε φορείς της πόλης ως δωρεά στη μνήμη Θεοδώρου Μανούδη).
Η γραπτή άρνηση της προέδρου μετά παρέλευση οχτώ (8) μηνών σιωπής η οποία άλλωστε σας κοινοποιείται, επικαλείται την έλλειψη καλλιτεχνικού προσωπικού για βιβλιοπαρουσιάσεις(!) καθώς και το πλήθος των σχετικών εκδηλώσεων οι οποίες ήταν σε προτεραιότητα .Στη συγκεκριμένη περίπτωση και με αρκετή τύχη έγινε δεκτό το τελικό αίτημα για κατάθεση πλέον των βιβλίων αυτών, των οποίων η συγγραφή έχει γίνει στην Κομοτηνή και τα οποία επεξεργάζονται αντίστοιχα τις έννοιες της αγάπης και της ελευθερίας στον σημερινό κόσμο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ με προθυμία, ομολογουμένως, η πρόεδρος κ. Μενεσελίδου κοινοποίησε προς εμένα τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου.
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ περαιτέρω στο πλήθος των εκδηλώσεων πολιτιστικού, κοινωνικού ή πολυπολιτισμικού χαρακτήρα οι οποίες έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί από το Δήμο Κομοτηνής και τα σχετικά όργανα αυτού και το αδιαμφισβήτητο κόστος κάλυψης αυτών.
Ωστόσο ως συγγραφέας με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη και γενέτειρά μου την πόλη της Κομοτηνής στην οποία άλλωστε έμαθα τα πρώτα γράμματα από δασκάλους και καθηγητές με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, εξαιρετικό ήθος και δημοκρατικές αντιλήψεις σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή (δικτατορία) δηλώνω την πλήρη αντίθεσή μου προς τις παραπάνω αντιδεοντολογικές πρακτικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά, αλλά και την συνολική υποτίμηση της σημασίας των προτάσεών μου από τις αναφερόμενες διοικήσεις.
Ως συγγραφέας δε του έργου Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ με πολυάριθμες παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό το οποίο αποτυπώνει την γενέτειρά μου Κομοτηνή ως πόλη ιδεών, αξιών και ονείρων και αποτελεί ελάχιστο αφιέρωμα στην έννοια της ‘’πατρίδας’’, θα ήθελα επίσης να εκφράσω το δικό μου όνειρο: η ανάληψη δημοσίων θέσεων ευθύνης σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής να γίνεται από πρόσωπα που έχουν ίδιον πνευματικό έργο, πρόσωπα τα οποία έχουν πατήσει εις ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΙ (Κ.Π. Καβάφης).
Γιατί…”..εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο/πρέπει με το δικαίωμά σου νάσαι/πολίτης εις των ιδεών την πόλι./Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι/και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν/..”
Άλλως, υποχρέωση ενός πνευματικού δημιουργού που προωθεί και υπερασπίζεται μέσα από το έργο του την ελληνική γλώσσα, τις έννοιες και τις αξίες που εμπεριέχονται σε αυτήν είναι να αποστασιοποιείται πλήρως από τις αναφερόμενες στάσεις και επιλογές, ακολουθώντας τη ρήση..
…”Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως τη θέλεις/τούτο προσπάθησε τουλάχιστον/όσο μπορείς:μην την εξευτελίζεις..”
(Κ.Π.Καβάφης: ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ)
Συνημμένα υποβάλλεται στην εφημερίδα σας η σχετική αλληλογραφία με το Δήμο Κομοτηνής και παρακαλώ για τη δημοσίευση της παρούσης.
Με εκτίμηση
Σμαρώ Θ. Μανούδη
Δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Νομικός, Συγγραφέας.
www.smaromanoudi.gr
4 Φεβρουαρίου 2018»
[TheChamp-Sharing]