Η συγκεκριμένη δήλωση αποτέλεσε για χρόνια θέμα ταμπού στα Σκόπια και «αποσύρθηκε» ως απαγορευμένη – Προβλήθηκε και πάλι 25 χρόνια μετά από μια εφημερίδα ονόματι «Βέτσερ»
Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη δήλωση του προέδρου τότε της πΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ ότι οι πολίτες της χώρας του δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά είναι Σλάβοι, μια εφημερίδα ονόματι «Βέτσερ» ανέδειξε το θέμα συνδέοντας το γεγονός με την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης της χώρας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Το άρθρο αλλά και το βίντεο προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της τωρινής κυβέρνησης Ζάεφ είναι μια προσπάθεια συμβιβασμού με την Ελλάδα για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.
Στις 6 Μαρτίου 1992 ο πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, εξήγησε σε Έλληνα δημοσιογράφο ότι η ΠΓΔΜ έχει σλαβική ρίζα, καταρρίπτοντας δημόσια την προπαγάνδα ότι οι Σποπιανοί προέρχονται από την αρχαία Μακεδονία και είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Για την συγκεκριμένη δήλωση, ο Γκλιγκόροφ δέχτηκε έντονη κριτική, η κοινή γνώμη τον καταδίκασε και αρκετοί τον χαρακτήρισαν προδότη της χώρας. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ πίστευε ότι υπάρχει προσπάθεια για αφαίρεση της σλαβικής ταυτότητας από τον λαό του. Η συγκεκριμένη δήλωση αποτέλεσε για χρόνια θέμα ταμπού και «αποσύρθηκε» ως απαγορευμένη. Η ανάσυρση από το αρχείο ξεσήκωσε αντιδράσεις από τους εθνικιστικούς κύκλους που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πολιτική της μετριοπάθειας.
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα ανέφερε πως «σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ ή κατά της ”μακεδονικής” ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε. Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα μας άλλαξε την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους μας σε ΦΥΡΟΜ (στο κείμενο ФИРОМ)».
Το δημοσίευμα κατέληγε πως «η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκόροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια»….
Πηγή: koutipandoras.gr
[TheChamp-Sharing]