«Να επενδύσουμε στην φιλία και την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία» – «Η Ροδόπη δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό από την επίσκεψη του πρωθυπουργού»
Υπέρ της εκλογής Μουφτή από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα ιερωμένων, τάχθηκε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της Κομοτηνής κατά τη διάρκεια γεύματος που τους παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου.
«Υπάρχει ένα θέμα με την δημιουργία ενός εκλεκτορικού σώματος. Σε κάθε τέμενος υπάρχουν τρεις υπεύθυνοι που αποτελούν το εκλεκτορικό σώμα. Άρα θα πρέπει να δούμε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, εφόσον κατατεθεί, ποιοι θα αποτελούν αυτό το εκλεκτορικό σώμα. Σημασία έχει ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην βούληση των πιστών. Να τελειώνουμε δηλαδή με τους πολλούς μουφτήδες στην Θράκη. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα ήταν σε σωστή κατεύθυνση, αλλά να δούμε πρώτα πώς θα λυθεί. Να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από όλα τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, που να τον αποδέχονται όλοι και να εκτελεί τα καθήκοντά του με σεβασμό και στην περιοχή και στους πιστούς μουσουλμάνους. Να υπάρξει ένα εκλεκτορικό σώμα που δεν θα οδηγεί σε απευθείας εκλογή από τον λαό με την οποία ξεκάθαρα διαφωνώ, αλλά να είναι ευρέως αντιπροσωπευτικό από τους ιμάμηδες όλων των τζαμιών, έτσι ώστε να αποδίδει την πραγματική βούληση των πιστών σε σχέση με τον θρησκευτικό τους ηγέτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ενώ σε ερώτηση του ιδιοκτήτη της ΦΩΝΗΣ Λευτέρη Γλερίδη για το αν ο εκλεγμένος πλέον Μουφτής θα πρέπει να έχει δικαστικές ή όχι αρμοδιότητες, απάντησε πως «αυτό πλέον με το νέο νόμο για την Σαρία δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία».
Για το θέμα της Σαρία:
«Έγινε δεκτή η πρότασή μου για την συντρέχουσα αρμοδιότητα»
«Η συντρέχουσα αρμοδιότητα με την Σαρία ήταν σε σωστή κατεύθυνση. Κάποιοι ήθελαν πλήρη κατάργηση. Εγώ είχα εισηγηθεί συντρέχουσα πριν από ένα χρόνο και επίσημα στην Αθήνα. Με χαρά, μπορώ να πω ότι ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την δική μας άποψη. Είμαι υπέρ της δημοκρατίας. Εάν ένα ζευγάρι μουσουλμάνων θέλει να χωρίσει μπροστά στον ιεροδίκη, ας πάει στον μουφτή. Όποιος αντιθέτως επιλέξει τον φυσικό του δικαστή, να είναι ελεύθερος να το πράξει. Αυτός ο νόμος που θα ψηφιστεί στις 8 και 9 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως έχουμε τονίσει σαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι σε σωστή κατεύθυνση. Έχει κάποια σημεία που χρήζουν βελτίωσης όπως είναι το θέμα του θεσμού του «Μεχίρ», την συμφωνία δηλαδή που γίνεται (υπόσχεση) από άνδρα σε θρησκευτικό γάμο για να δώσει στην γυναίκα ένα ποσό σε περίπτωση διαζυγίου. Όποιος δεν ήθελε να ακολουθήσει αυτή την δέσμευση , θα μπορούσε να κάνει πολιτικό γάμο. Τώρα όμως, ο νόμος της κυβέρνησης, δίνει την δυνατότητα και σε αυτό που παντρεύεται με θρησκευτικό γάμο να χωρίσει ενώπιον των δικαστηρίων, απεμπολώντας με αυτό τον τρόπο την υπόσχεση για αποζημίωση προς την γυναίκα. Πρέπει συνεπώς να προστατευθεί η γυναίκα σε αυτή την περίπτωση. Άρα, εγώ πρότεινα στην επιτροπή να γίνει μια προσθήκη προκειμένου να προστατευθεί και η γυναίκα. Άλλωστε με την καθιέρωση αυτού του νόμου, θεωρώ πώς το 90% των γάμων πλέον θα λύνονται στα αστικά δικαστήρια».
Για το νόμο περί εκλογής των διαχειριστικών επιτροπών των Βακουφίων:
«Υπάρχει νόμος που λιμνάζει από το 2008 και χρειάζεται κάποιες αλλαγές»
«Υπάρχει ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2008 και προβλέπει την προκήρυξη εκλογών στα βακούφια από τον οικείο περιφερειάρχη. Σε αυτό το νόμο η μειονότητα δεν είχε συμφωνήσει με δύο άρθρα. Πρόκειται για τα άρθρα 10 και 15. Αν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις σε αυτά τα άρθρα, νομίζω ότι μπορούν να προκηρυχθούν άνετα εκλογές στα βακούφια. Είναι ένα θέμα που λιμνάζει και χρειάζεται ορισμένες τροποποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, μιλούμε για άμεση και καθολική-προαιρετική εκλογή όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 του συγκεκριμένου νόμου και αφορά τα βακούφια των πόλεων και όχι των χωριών, όπου για τους μουτεβελίδες υπάρχει τρόπος εκλογής που ισχύει. Σε ό,τι αφορά το έργο της σημερινής διαχειριστικής επιτροπής των βακουφίων, κρίνεται θετικό σε σχέση με την ακινησία παλαιότερων εποχών. Παρατηρείται ένα ικανοποιητικό έργο για την συντήρηση των τζαμιών και ιερών μουσουλμανικών χώρων. Μπορούν βέβαια να γίνουν και άλλα πολλά, αλλά μέχρι στιγμής σε σύγκριση με άλλους, πηγαίνουν καλά».
Για την επίσκεψη Ερντογάν:
«Να επενδύσουμε στην φιλία και την οικονομική συνεργασία»
«Ο κ. Ερντογάν όπως ξέρετε επισκέφθηκε την Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Συνεπώς ως επίσημος προσκεκλημένος ήταν καλοδεχούμενος και τον υποδεχθήκαμε και στην Θράκη. Από εκεί και μετά, οι δύο χώρες θα βρεθούν και πάλι στο Ανώτατο Συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη και μαθαίνω από τον τύπο ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να έρθει και πάλι ο ίδιος στην Ελλάδα. Στην Θράκη η επίσκεψη του τούρκου προέδρου ήταν ολιγόωρη και δημοσίου χαρακτήρα αφού είναι γνωστά τα μέρη που επισκέφθηκε. Από εκεί και μετά, εμείς θέλουμε να υπάρξει ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών, να φύγουν οι εντάσεις και να προχωρήσει η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη. Κάποια πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε χωρίς ταμπού. Όταν όμως δεν κοιτάζεις τα πράγματα καλοπροαίρετα και προσπαθείς από το κάθε τι να αντλήσεις πολιτικά κέρδη για τον εαυτό σου, θα επενδύσεις ή στον λαϊκισμό ή στον εθνικισμό για να αναδειχθείς πολιτικά. Το να επενδύσεις στην φιλία και στην ανάπτυξη είναι το πιο δύσκολο τελικά και για πολιτικούς αλλά και για τους δημοσιογράφους κάποιες φορές».
Για τις μηνύσεις εναντίον κάποιων μειονοτικών δημοσιογράφων:
«Αποδέχομαι και την σκληρότερη κριτική αρκεί να μην συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση»
«Με κατηγορούν ορισμένοι ότι εγώ έκανα μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων γιατί με έχουν επικρίνει. Αν ήταν πράγματι επίκριση αυτό που έκαναν , σας το λέω ειλικρινά και εντίμως ούτε καν θα είχα ασχοληθεί με το να κάνω μηνύσεις. Αλλά όταν ο άλλος αρθρογραφεί και λέει εκεί ότι εγώ είμαι πράκτορας των αμερικάνων, αυτό αποτελεί ευθέως μια προσωπική επίθεση που θίγει εμένα, την οικογένειά μου, την ελληνική βουλή. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα αν όλοι αυτοί ανακαλέσουν δημοσίως αυτά που είπαν, να μην κάνω το δικαστήριο. Το λέω αυτό σε σχέση με μία πρόταση που έγινε εδώ από κάποιον συνάδελφό σας, να ανακαλέσω τις μηνύσεις. Όμως ορισμένα πράγματα ξεπερνούν τα όρια σε επίπεδο ηθικών επιθέσεων εναντίον μου. Δεν μπορεί κανείς χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από μία σατιρική εκπομπή της τηλεόρασης, να προβάλει κάτι ως πραγματικό γεγονός και να προσβάλει την τιμή και την υπόληψή μου. Εκεί τα πράγματα ξεφεύγουν. Η κριτική μπορεί να είναι πολύ σκληρή, οι δημοσιογράφοι καλά κάνετε και μπορείτε ελεύθερα να μου ασκείται κριτική, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή. Η δημοκρατία είναι ανεκτική απέναντι στην κριτική σε δημόσια πρόσωπα, όσο σκληρή και αν είναι αυτή. Εδώ βγήκε ένας μητροπολίτης και αποκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό ως «άθεο». Υπάρχουν όμως κάποια όρια που αν ξεπεραστούν οφείλεις να υπερασπιστείς την τιμή σου και την οικογένειά σου. Η δημοσιογραφία είναι πολύ μεγάλο αγαθό της δημοκρατίας, είναι λειτούργημα».
Για την πιθανότητα εκλογών το 2018:
«O Τσίπρας θα κάνει εκλογές όταν φορέσει γραβάτα»
«Υπάρχουν πολλές διιστάμενες απόψεις ως προς το πότε ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές. Άλλοι στοιχηματίζουν ότι θα εξαντλήσει την τετραετία μέχρι και την τελευταία μέρη που θεσμικά διαθέτει και άλλοι λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν φέτος τον Μάιο- Σεπτέμβριο. Εγώ νομίζω ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Τσίπρα να κάνει εκλογές. Θέλει να κάνει εκλογές με ένα ψευδο-αφήγημα ότι εγώ σας έβγαλα από το μνημόνιο και πήρα συμφωνία για το χρέος. Τότε θα βάλει μια γραβάτα και μέσα σε 30 ημέρες που όλοι θα συζητούν για την γραβάτα του Αλέξη, θα επιδιώξει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Άσχετα αν οι υπογραφές των μνημονίων θα μας δεσμεύουν μέχρι το 2060».
Για τα θέματα αγροτών-καπνοπαραγωγών:
«Η κυβέρνηση ασχολείται με τα επιδόματα και όχι με την πραγματική οικονομία»
«Αυτή η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική επιλογή που λέγεται επιδοματική πολιτική. Θέλουν να κυβερνούν με επιδόματα, μαζεύοντας φόρους από την πραγματική οικονομία. Οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξαντλούνται στην κατανομή των επιδοτήσεων. Χάραξη πολιτικής μακρόπνοης που να αξιοποιεί προγράμματα και να θέτει βάσεις για αναδιάρθρωση της παραγωγής και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και πειστικού παραγωγικού μοντέλου για την οικονομία της υπαίθρου, δεν υπάρχει. Αυτό όμως είναι η διαχείριση της αγροτικής πολιτικής; Αυτό μπορεί να το κάνει και ένας διευθυντής υπουργείου. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας. Δεν ασχολούνται με την πραγματική οικονομία παρά μόνο με εκείνο της κατανάλωσης».
Για την επίσκεψη Τσίπρα και τα αποτελέσματα για την Ροδόπη:
«Η Ροδόπη δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό από την επίσκεψη του πρωθυπουργού»
«Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θράκη, για την Ροδόπη ειδικά, δεν προέκυψε κανένα πρακτικό όφελος. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι φορείς υπέβαλαν προτάσεις, δεν υπήρξε κάποιο σαφές αντίκρισμα. Τίποτα, όμως, για την ανάπτυξη της Ροδόπης από τον πρωθυπουργό δεν ακούσαμε. Μακάρι να φυλάνε κάτι για το τέλος και να κάνουν κάποια σοβαρή εξαγγελία για την Ροδόπη. Το επιχείρημα ότι δεν έκαναν και οι προηγούμενοι πράγματα για την Ροδόπη, δεν μπορεί να σταθεί. Πέρασαν, πράγματι από θέσεις ευθύνης υπουργοί που εκλέγονταν στην Ροδόπη και ο λαός τους έκρινε και αποφάσισε. Και το είπα για τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά , ότι δεν δουλεύουν όσο θα έπρεπε. Χωρίς να θέλω προσωπική μομφή, έχω το δικαίωμα ως πολιτικός να πω την αλήθεια στον λαό».
[TheChamp-Sharing]