Κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή δημοσιεύει την ίδια ακριβώς είδηση!!! – Θύματα της παραπληροφόρησης αναγνώστες αλλά και ενημερωτικά Μέσα
Μόδα τείνουν να γίνουν πλέον τα «fake news» στο διαδίκτυο με το φαινόμενο να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αρκετούς ανυποψίαστους αναγνώστες να πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από μη έγκυρα και αξιόπιστα, όπως αποδεικνύεται, ιστολόγια.
Αυτή τη φορά το νέο «fake new» που αναστάτωσε το διαδίκτυο ήταν μια είδηση που κυκλοφόρησε από το προσωπικό ιστολόγιο του πρώην προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστα Λιούρτα που αφορούσε τον δήθεν βιασμό 15χρονης σε χωριό της Ροδόπης.
Πρόκειται φυσικά για μια ψευδής είδηση καθώς το πραγματικό περιστατικό συνέβη όχι στη Ροδόπη αλλά σε χωριό της Ηλείας πριν από 5 χρόνια. Το ακόμα πιο τραγελαφικό ωστόσο είναι ότι το πραγματικό περιστατικό γνώριζε και ο ίδιος ο Κώστας Λιούρτας ο οποίος επιδεικνύοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση –άγνωστο για ποιο λόγο- στη συγκεκριμένη είδηση την αναδημοσιεύει σχεδόν κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή.
Η είδηση του βιασμού της 15χρονης στην Ηλεία δημοσιευμένη από το ιστολόγιο «Ο Πρόεδρος» στις 2 Ιανουαρίου 2013:
Και η αναδημοσίευση της το 2017 και 2018 με την Ηλεία να μετατρέπεται σε… Ροδόπη:
Στις 2 Ιανουαρίου 2013 αναρτάται από το ιστολόγιο «Ο Πρόεδρος» η πραγματική είδηση με τον βιασμό της 15χρονης σε χωριό της Ηλείας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 2 Ιανουαρίου 2017, ο Κώστας Λιούρτας δημοσιεύει εκ νέου την ίδια είδηση, με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά αυτή τη φορά κάνοντας μια μικρή αλλαγή. Στον τόπο του συμβάντος. Η Ηλεία ως εκ του θαύματος μετατρέπεται σε… Ροδόπη.
Η παραπληροφόρηση όμως δεν σταματά εδώ. Την Πρωτοχρονιά του 2018 ο Κώστας Λιούρτας θυμάται ξανά την είδηση και φροντίζει να την υπενθυμίσει για ακόμη μια χρονιά και στους αναγνώστες του. Η είδηση αυτή τη φορά διαδίδεται από τους παραπλανημένους και ανυποψίαστους αναγνώστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από ενημερωτικά Μέσα, τα οποία την αναπαράγουν χωρίς να διερευνήσουν και να εξακριβώσουν ως οφείλουν το αληθές του περιστατικού.
Με παρελθόν στη διασπορά ψευδών ειδήσεων
Φυσικά αυτή δεν είναι και η πρώτη φορά που ο Κώστας Λιούρτας διαδίδει ψευδείς ειδήσεις μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο.
«Απίστευτη φωτό! Μουσουλμάνα στη Θράκη με μαντίλα και… στρινγκάκι», ήταν ο τίτλος της ανάρτησης που συνόδευε την επίμαχη φωτογραφία που ο κ. Λιούρτας απέδωσε σε νεαρή κοπέλα της μουσουλμανικής μειονότητας τον Δεκέμβρη του 2013.
«Μια νεαρή Ελληνίδα μουσουλμάνα της Θράκης απαθανατίστηκε από ερασιτεχνικό φωτογραφικό φακό να φορά τη μαντίλα (ως καλή θρησκευόμενη), αλλά από κάτω ήταν σκέτη… κόλαση! Η κοπέλα φορούσε ένα αεράτο φόρεμα, το λες και σιθρού, το οποίο άφηνε να διαφανεί το στρινγκ εσώρουχό της! Δεν μπορούμε να πούμε, κορμάρα το κορίτσι! Μόνο μια απορία την έχουμε: αφού τολμά, τη μαντίλα τι την ήθελε; Μήπως γιατί ο εν λόγω ενδυματολογικός συνδυασμός την κάνει πιο σέξι; Άγνωστες οι βουλές των γυναικών, ανεξαρτήτου θρησκεύματος!» έγραψε ο ίδιος καυστικά, ξεσηκώνοντας ποικίλες αντιδράσεις στους κύκλους της μειονότητας που δήλωσαν θιγμένοι τόσο από τη φωτογραφία όσο και από το κείμενο της εν λόγω ανάρτησης.
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου είχε μάλιστα εκδώσει ανακοίνωση απειλώντας με μηνύσεις τον Κώστα Λιούρτα, ο οποίος αναγκάστηκε εν τέλει να διαγράψει την επίμαχη ανάρτηση.
«Καταγγέλλουμε τον κ. Λιούρτα, ο οποίος για πολλά χρόνια εκλέχτηκε με τη στήριξη των επαγγελματιών της μειονότητας στο προεδρικό αξίωμα ενός σημαντικού φορέα για την περιοχή μας, για την προσβολή που ξεπερνά και τα όρια της χυδαιότητας. Απαιτούμε την άμεση διαγραφή και απομάκρυνση της εν λόγω φωτογραφίας και των σχολίων που βρίσκονται στον εν λόγω ιστότοπο, όπως και τη δημόσια προφορική και γραπτή συγγνώμη του τέως προέδρου και δηλώνουμε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας», ανέφερε τότε η Σιμπέλ Μουσταφάογλου.
Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Οκτώβρη του 2012, μήνυση και αγωγή εναντίον του είχε καταθέσει και ο πρώην βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης για συκοφαντικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που του απέδιδε ο Κώστας Λιούρτας μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
Αποτέλεσμα ήταν η πρωτόδικη καταδίκη του πρώην προέδρου του ΕΒΕ Ροδόπης σε 13 μήνες φυλάκιση. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση για όσα εν γνώσει του ψευδώς δημοσιοποιούσε εναντίον του τ. βουλευτή και σε 6 μήνες φυλάκιση για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος ενώ το αστικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, απόφαση για την οποία ασκήθηκε έφεση και από τις δύο πλευρές.
[TheChamp-Sharing]