«Θα θέλαμε αυτούς που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική Πολιτεία να μην τους αμφισβητεί η μειονότητα ή μέρος αυτής» είπε ο Πρωθυπουργός
Ανοικτή χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον τρόπο ανάδειξης του Μουφτή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες. Τις κυβερνητικές προθέσεις είχε δημοσιοποιήσει, με συνέντευξή του, ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να σημειώνει πως δεν συζητάμε με τους γείτονες τέτοια θέματα.
Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει προ πολλού στο εσωτερικό της κυβέρνησης και πρέπει να γίνει και δημόσια.
https://www.youtube.com/watch?v=FgRO0qsCG2E
«Η συζήτηση που αφορά το πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στον χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι ένα μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία, είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Διότι αυτό δεν τιμά ούτε την Πολιτεία αλλά ούτε και την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα. Θα θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου αυτούς που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική Πολιτεία, δεν θα τους αμφισβητεί η μειονότητα ή μέρος αυτής. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει ώστε σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε ένα νομοθέτημα. Αυτό δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο Πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, κ. Γαβρόγλου εμφανίζεται να ζητεί ουσιαστικά, την έναρξη συζητήσεων με τη μουσουλμανική μειονότητα για το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων, στον απόηχο των σχετικών με το ζήτημα, πρόσφατων δηλώσεων Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, ανέφερε: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος». Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει: «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».
[TheChamp-Sharing]