Σε κάθε περίπτωση, η κύρια ευθύνη αφορά την Εισαγγελία Ροδόπης που αναζητά εμπειρογνώμονες όχι για κάποιο ναυάγιο ή κάποιο τροχαίο, αλλά για το αν είναι ελεύθερη η διατύπωση μίας άποψης ή μίας έκφρασης
Μία απίθανη ιστορία διά χειρός εισαγγελέων και αστυνομικών αρχών της Ροδόπης εκτυλίσσεται από τις 14 Νοεμβρίου με αποδέκτες τους καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η απίστευτη αυτή υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας χάρη σε μία ανάρτηση του καθηγητή του Παντείου Ιωάννη Ληξουριώτη (πρώην καθηγητή της Νομικής Κομοτηνής).
Το αστυνομικό έγγραφο που εστάλη στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Ροδόπης αναφέρει συγκεκριμένα ότι στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης «παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας -μαζί με διευθύνσεις κατοικίας- του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου σας (καθηγητών, λεκτόρων, εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού και διδασκόντων μέσω ΕΣΠΑ), του οποίου το επιστημονικό πεδίο – ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”. Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».
Κι αν το αστυνομικό έγγραφο δημιούργησε και με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο εύλογες απορίες και ανησυχίες στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Ξάνθης, το αρχικό εισαγγελικό έγγραφο που δημοσιεύουμε ξεκαθαρίζει ακριβώς το «τι θέλει να πει ο ποιητής»!
Στις 14.11.2017 ο εισαγγελέας Διονύσης Λαμπρίδης απευθύνεται στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση με την παράκληση «όπως συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση διερευνώντας, αν υπάρχουν, δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών οι οποίες ασχολούνται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα” και τι συνέπειες έχει τούτο στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με την Τουρκία, καθώς και στο εσωτερικό της χώρας. Αν είναι δυνατόν να ληφθούν ένορκες καταθέσεις τέτοιων μελετητών ή ενδεχομένως καθηγητών του ΔΠΘ προκειμένου να καταδειχθεί ο κίνδυνος διατάραξης των φιλικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και ο κίνδυνος διχόνοιας μεταξύ των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση να ληφθεί ένορκη κατάθεση αστυνομικού για τα παραπάνω θέματα».
Χωρίς καμία αμφιβολία, λοιπόν, ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να σχηματίζει σχετική δικογραφία προκειμένου να στοιχειοθετήσει τις «γνωστές» κατηγορίες.
Συνομιλώντας με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο, αλλά και με τοπικούς δημοσιογράφους, είναι προφανές ότι προηγήθηκε κάποια ανώνυμη ή και επώνυμη καταγγελία ή ακόμη και αυτεπάγγελτα η Εισαγγελία Ροδόπης χρειάζεται «εμπειρογνώμονες», προκειμένου να στοιχειοθετήσει τις παραπάνω κατηγορίες.
Η συγκεκριμένη Εισαγγελία είναι συχνά αποδέκτης παρόμοιων καταγγελιών, που προέρχονται από εθνικιστικούς, ακόμη και χρυσαυγίτικους κύκλους της τοπικής κοινωνίας. Δίκες με ανάλογο περιεχόμενο φαίνεται ότι διεξάγονται εκεί συχνά κατά δημοσιογράφων αλλά και πολιτών που ελέγχονται στην ουσία για το εθνικό τους φρόνημα.
Ιστορία με παρελθόν
Καθηγητής του Δημοκρίτειου μας υπογράμμισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε ξαναζητηθεί η έγκυρη γνώμη συναδέλφου του αρχικά ως εμπειρογνώμονα σε υπόθεση με ανάλογο περιεχόμενο και τελικά ο άνθρωπος βρέθηκε μετά να μετατρέπεται από την Εισαγγελία σε μάρτυρα κατηγορίας.
Μιλήσαμε με τον κ. Ι. Ληξουριώτη, τον καθηγητή που έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ο οποίος χαρακτήρισε τουλάχιστον τραγελαφικό το παραπάνω έγγραφο, αλλά ταυτόχρονα θεώρησε εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι διενεργείται προανάκριση για μια τέτοιου τύπου καταγγελία και συντάσσεται κατηγορητήριο, αντί η υπόθεση να τεθεί αμέσως στο αρχείο.
Το υπουργείο Παιδείας με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι: βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθ’ ότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες, διαβεβαιώνοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται.
Αργά χθες (13/12) το απόγευμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή ανάκλησης του επίμαχου αστυνομικού εγγράφου που ζητούσε ονόματα και διευθύνσεις, ενώ παύθηκε από διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής ο Γεώργιος Ζιώγας.
Σε κάθε περίπτωση, η κύρια ευθύνη, σύμφωνα και με το αρχικό έγγραφο, αφορά την Εισαγγελία Ροδόπης που αναζητά εμπειρογνώμονες όχι για κάποιο ναυάγιο ή κάποιο τροχαίο, αλλά για το αν είναι ελεύθερη η διατύπωση μίας άποψης ή μίας έκφρασης. Οσο για το αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τον όρο «τουρκική μειονότητα», είτε ως αυτοπροσδιορισμό είτε ως χαρακτηρισμό, απάντηση έχει δώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, την εθνικοφροσύνη του οποίου δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.
Στις επίσημες συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, στο Μοντρέ της Ελβετίας (10-11.3.1978) και σύμφωνα με το κείμενο που περιλαμβάνεται στο δημοσιευμένο «Αρχείο Καραμανλή» (τ. 10, σ. 134-135), είχε δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του: «Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των μειονοτήτων, η δική μας πλευρά είναι εκείνη που θα πρέπει να εγείρει θέμα. […] Δεν είχα ποτέ την πρόθεση, ως Κυβέρνησις, να ενοχλήσω την τουρκική μειονότητα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 300 τουρκικά δημοτικά σχολεία, 2 γυμνάσια, 280 τεμένη, 7 περιοδικά στην τουρκική και 2 βουλευτές. Επαναλαμβάνω ότι, αν σημειώθηκαν οποιεσδήποτε υπερβολές απ’ τις τοπικές αρχές, είμαι πρόθυμος να τις συζητήσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνησις έχει πολιτική διωγμού. Σας διαβεβαιώ ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να προλάβω τέτοιες υπερβολές».
Αν λοιπόν ψάχνει εμπειρογνώμονα η Εισαγγελία Ροδόπης, δεν έχει παρά να αναζητήσει τα αρχεία του «εθνάρχη», αλλά και να σεβαστεί τα λόγια του περί υπερβολών!
[TheChamp-Sharing]