Με την νέα τροπολογία που ήρθε τίθεται και ο όρος της επιφύλαξης και των περιορισμών που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, «περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων»
Με ευρεία πλειοψηφία και με ψήφους 148 υπέρ πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούσε και την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».
Η τροπολογία διατήρησε την αρχική της διατύπωση για τη δυνατότητα επαναφοράς στην ελληνική έννομη τάξη όσων δικαιώνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις , χωρίς πάντως να συνάγεται και δυνατότητα άμεσης εφαρμογής.
Την τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων καταψήφισαν οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές, Χ. Ζεϊμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχάν Καραγουσούφ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αχμέτ Ιλχάν από το ΠΑΣΟΚ. Tην τροπολογία καταψήφισε επίσης η βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ενώ υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην ΧΑ, ΚΚΕ, Ένωσης Κεντρώων.
Διαβάστε ΕΔΩ την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ
Ιλχάν Αχμέτ: Επισφράγιση της τραγικής αποτυχίας της μειονοτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Για τραγική αποτυχία της μειονοτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναγκάστηκε να υποαναχωρήσει υπό την πίεση των κυβερνητικών του εταίρων κάνει λόγο ο Ιλχάν Αχμέτ.
Ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρει:
«Η κυβέρνηση έφερε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας μία τροπολογία που υποτίθεται ότι θα αποκαθιστούσε τις στρεβλώσεις και τις αδικίες σε βάρος των μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που έχουν προσφύγει και έχουν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Όπως είχα επισημάνει, ήδη, κατά την ομιλία μου στην Βουλή πριν δύο εβδομάδες, η προωθούμενη διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα εν νέου θα κληθούν να αποφασίσουν και ΔΕΝ υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Επιπλέον, με την νέα τροπολογία που ήρθε σήμερα, τίθεται και ο όρος της επιφύλαξης και των περιορισμών που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, «περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων».
Είναι φανερό ότι υπό τη πίεση των κυβερνητικών του εταίρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη η οποία τέθηκε υπό αμφισβήτηση, προέβη σε μία ακόμη υπαναχώρηση σε θέμα που άπτεται την ευθυγράμμιση του εθνικού νομοθέτη με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ξεκαθάρισε από την κατάθεση της πρώτης τροπολογίας ότι τάσσεται υπέρ της ψήφισής της υπό τον όρο ότι θα ήταν δεδομένη η δεδηλωμένη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή.
Παρόλα αυτά, η ΝΔ πρότεινε την τελευταία στιγμή και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και νέα τροποποίηση επί της τροπολογίας, ώστε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη αυτή στην εφαρμογή της.
Πρότεινε συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση, η φράση «διεθνείς συνθήκες» που υπάρχει στην μεταβατική διάταξη της τροπολογίας να μπει και στην αρχική διάταξη, στο τέλος της παρ 1. του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή την εφαρμογή όλων αυτών των περιορισμών και πέραν των όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ.
Αυτό σημαίνει ότι τίθεται ουσιαστικά απαγορευτική διάταξη στην οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια αναγνώρισης και εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ σχετικά με τους συλλόγους.
Επισημαίνω, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία ώστε να αποδείξουμε ότι όταν μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα το εννοούμε, πράγματι. Χωρίς αστερίσκους και προφάσεις που αλλοιώνουν το πραγματικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε και στην διεθνή κοινότητα αλλά και στη ελληνική κοινωνία.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ροδόπη και την Ξάνθη, καταψήφισαν την τροπολογία του κόμματός τους, μαρτυρά και την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Θράκη.
Κατόπιν όλων αυτών, η αρνητική μου ψήφος για την συγκεκριμένη τροπολογία, κατέστη δεδομένη».