Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας ανέφερε ότι «προσβάλλουμε τους εκλεγμένους μουφτήδες» και κατηγόρησε τις ελληνικές Αρχές για «καταπίεση»
Ιδιαίτερη αναφορά στο fonirodopis.gr έγινε στη Σύνοδο Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία Πολωνίας το διάστημα από 11 έως 22 Σεπτεμβρίου.
Στη Σύνοδο αυτή που είναι η πλέον διευρυμένη σχετικά με τις μειονότητες παραβρέθηκαν και μίλησαν, ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Θράκης, η Περβίν Χαϊρουλλάχ και ο Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ οι οποίοι έθεσαν όλα τα θέματα της μειονότητας και ζήτησαν λύσεις από την Ελλάδα.
Αναλυτικά στο ρεπορτάζ του rodopruzgari.com, όπως το μεταφράζουν τα tourkikanea.gr, αναφέρεται:
«Στην 1η συνεδρία περί ‘’Ελευθερίας Έκφρασης, Ελευθεροτυπίας και Πληροφορίας’’ πήρε τον λόγο η Περβίν Χαϊρουλλάχ και περιέγραψε τα θέματα που υπάρχουν στην δυτική Θράκη, την συμπεριφορά των ελληνικών αρχών κατά των εκλεγμένων μουφτήδων μας που αποσκοπεί μόνο στην καταπίεση και στην φίμωση τους, την μήνυση σε βάρος του εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης, τις αστυνομικές έρευνες σχετικά με τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής, την στοχοποίηση και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από ακραία εθνικιστικά ΜΜΕ κατά εκπροσώπων της τουρκικής μειονότητας και τέλος προέβη σε συστάσεις και προς τον ΟΑΣΕ και προς την Ελλάδα.
Ο Ονούρ Μουσταφά πήρε τον λόγο στην 2η συνεδρία που είχε θέμα ‘’Ειρηνικές συγκεντρώσεις και ελευθερία συνεταιρίζεσθαι’’ και μίλησε για τους μειονοτικούς συλλόγους που τους έκλεισαν στην δεκαετία του 80. Τόνισε πως κάθε χρόνο υπενθυμίζουν τις εναντίον της Ελλάδας αποφάσεις που ήρε το ΕΔΑΔ σχετικά με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης και τους άλλους συλλόγους, αλλά όπως είπε οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν προτίθενται να κάνουν κανένα βήμα. Ο Ονούρ Μουσταφά είπε πως στην ουσία όλο το θέμα στηρίζεται στο θέμα ταυτότητας της μειονότητας και ανέφερε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει την μειονότητα ως μουσουλμανική και όχι ως τουρκική. Όπως τόνισε όμως η μητρική γλώσσα της μειονότητας είναι τα τουρκικά, στα δίγλωσσα μειονοτικά σχολεία παρέχεται παιδεία και στα τουρκικά, ενώ μέχρι την δεκαετία του 80 στα μειονοτικά σχολεία υπήρχε η πινακίδα ¨τουρκικό¨ κάτι το οποίο αναγνωριζόταν τότε από το ελληνικό κράτος. Ο Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ έκανε έκκληση προς το ελληνικό κράτος να ανοίξει και πάλι η ΤΕΞ και οι άλλοι σύλλογοι που δεν τους δίνεται άδεια και να μην παρεμποδίζεται η ελευθερία ίδρυσης συλλόγων.
Στην 4η συνεδρία που είχε θέμα ‘’Ίσα δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή στο πολιτικό και δημόσιο πεδίο’’ πήρε τον λόγο η Περβίν Χαϊρουλλαχ, ανέφερε πως το εκλογικό πλαφόν του 3% παρεμποδίζει την αποτελεσματική συμμετοχή της τουρκικής μειονότητας και περιέγραψε την άτυχη δήλωση που έκανε στην ΔΕΘ πριν από 2 μέρες ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο Λεβέντης είπε πως ”Εάν το ποσοστό της μειονότητας ήταν 5% τότε θα στηρίζαμε και το 5% ως εκλογικό πλαφόν, διότι αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας, δεν θέλουμε στην βουλή μουσουλμανικό κόμμα”. Ο Ονούρ είπε επίσης πως επί πολλά χρόνια η Ελλάδα διοικείται με αυτό το τουρκο-μουσουλμανικό κόμπλεξ και με αυτήν την ρατσιστική προσέγγιση.
Στην Νο 5 συνεδρία που είχε θέμα ‘’Συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή των γυναικών και των αναπήρων’’, πήρε πάλι τον λόγο η Περβίν Χαϊρουλλάχ. Είπε πως στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν δίνονται ιδιαίτερες ευκαιρίες στις γυναίκες και ότι παρά το ποσοστό του 30%, οι εκλεγμένες σήμερα γυναίκες της μειονότητας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ξεπερνούν το 10%. Ανέφερε πως οι ανάπηροι-μέλη της τουρκικής μειονότητας σχεδόν δεν υπολογίζονται καθόλου, δεν υπάρχει κάποιο σχολείο για ανάπηρους της τουρκικής μειονότητας, ούτε κάποια τέτοια τάξη στα μειονοτικά σχολεία, πρόσθεσε πως οι ανάπηροι αυτοί είναι δύο φορές μειονότητα και ότι σε καμιά δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει ανάπηρος-μέλος της μειονότητας που να εργάζεται.
Στην Νο 6 συνεδρία που είχε θέμα ‘’Ελευθερία Σκέψης, Θρησκείας και Πίστης’’ πήρε τον λόγο ο Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ και έθεσε τα θέματα μουφτειών και βακουφίων της τουρκικής μειονότητας. Περιέγραψε την κατάσταση με τους εκλεγμένους και διορισμένους μουφτήδες, είπε πως οι διορισμένοι ελέγχονται πλήρως από το ελληνικό κράτος και δεν είναι αποδεκτοί από την μειονότητα, ενώ όπως είπε η ελληνική εκκλησία είναι πλήρως ανεξάρτητη από το ελληνικό κράτος. Στο θέμα της διοίκησης βακουφίων είπε πως αυτός βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους και ότι η μειονότητα δεν μπορεί να επωφεληθεί από αυτά. Τέλος δείχνοντας ως παράδειγμα την Κομοτηνή, ανέφερε πως ο διορισμένος μουφτής και ο πρόεδρος της βακουφικής επιτροπής διορίστηκαν από το ελληνικό κράτος και είναι μια οικογένεια. Έκανε έκκληση προς το ελληνικό κράτος να διασφαλίσει την ελευθερία πίστης και θρησκείας, να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες και να διοικούνται τα βακούφια με βάση την βούληση της μειονότητας.
Στην Νο 7 συνεδρία που είχε θέμα ‘’Αγώνας ενάντια στον Ρατσισμό, την Ξενοφοβία και τις Διακρίσεις’’, πήρε τον λόγο η Περβίν Χαϊρουλλάχ και είπε πως τα πιο πολυσυζητημένα τα τελευταία χρόνια θέματα στην Ευρώπη είναι η διαφορετικότητα, η ισότητα και ο αγώνας ενάντια στην ξενοφοβία και τις διακρίσεις. Είπε πως παρά το ότι στην Ευρώπη ζούνε περίπου 500 εκ. ανθρώπων διαφόρων θρησκειών, γλωσσών και φυλών, οι διακρίσεις σταδιακά αυξάνονται και ότι αυτή η κατάσταση έχει και το αντίστοιχο της και στην Ελλάδα. Πρόσθεσε πως οι Έλληνες αξιωματούχοι παραμένουν ανεπαρκείς στην λήψη μέτρων ενάντια στις επιθέσεις που δέχεται η τουρκική μειονότητα. Ανέφερε ως παραδείγματα τις επιθέσεις σε τζαμιά, τις απειλές θανάτου σε βάρος του μουφτή Ξάνθης, την γουρουνοκεφαλή που πέταξαν σε κτίριο όπου γίνονται μαθήματα Κορανίου και το κάψιμο του αυτοκινήτου ενός μειονοτικού δημοσιογράφου. Πρόσθεσε πως αυτές οι επιθέσεις πηγάζουν από την έλλειψη ανεκτικότητας στην εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας. Η Χαϊρουλλάχ συμβούλεψε την Ελλάδα να αποδεχτεί την τουρκική παρουσία στην δυτική Θράκη και είπε πως οι Τούρκοι εκεί ζούσαν πριν η δυτική Θράκη ενταχθεί στα εδάφη της Ελλάδας.
Στην Νο 8 συνεδρία με θέμα ‘’Ανεκτικότητα και Διακρίσεις’’ πήρε πάλι τον λόγο η Περβίν Χαϊρουλλάχ, ανέφερε πως στα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ρητορική μίσους και οι επιθέσεις κατά της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και πρόσθεσε πως σε αυτό συμβάλλουν κάποια ρατσιστικά ΜΜΕ. Έδωσε ως παραδείγματα την επίθεση της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση που οργάνωσαν στην Αθήνα το κόμμα DEB και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι και την ύποπτη πυρκαγιά που σχεδόν εξαφάνισε στις 22/3/2017 το τζαμί Τσελεμπί Σουλτάν στο Διδυμότειχο. Είπε πως ιστοσελίδες όπως οι tourkikanea.gr και fonirodopis.gr προσβάλλουν τους εκλεγμένους μουφτήδες και εκπροσώπους φορέων με φράσεις όπως “ψευτο”, ‘’τουρκοπράκτορες’’ και ‘’φίδια’’.
Στην Νο 9 συνεδρία που είχε ως θέμα ‘’Ανεκτικότητα και Διακρίσεις στο πεδίο της εκπαίδευσης’’ πήρε τον λόγο ο Ονούρ Μουσταφά. Ανέφερε πως η οικονομική κρίση της Ελλάδας πλήττει ιδιαίτερα την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, πολλές οικογένειες και νέοι της μειονότητας δεν μπορούν να βρούνε δουλειές και έτσι εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν από τα χωριά τους. Αυτός είναι ο λόγος ένεκα του οποίου μειώθηκε ιδιαίτερα ο πληθυσμός των χωριών στα ορεινά. Τόνισε πως παράλληλα με αυτό, μειώθηκαν και τα παιδιά που πάνε σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία και έτσι το ελληνικό κράτος λόγω αυτού αλλά και της οικονομική κρίσης, έκλεισε 60 μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Ο Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ ανέφερε πως αυτό είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα αδιαλλαξίας, ενώ έκανε έκκληση προς το ελληνικό κράτος να δοθούνε στο πεδίο της εκπαίδευσης ίσες ευκαιρίες δίχως διακρίσεις στην τουρκική μειονότητα και να επιδειχτεί ανεκτικότητα.
Εξ ονόματος της ΕΟΤΔΘ μετείχαν οι Μελέκ Κιρμαντζί και Ναμπί Ιμπραμτζίκ και έκαναν τις παρουσιάσεις τους στις συνεδρίες Νο 7,8 και 9.
Επίσης εξ ονόματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόδου και Κω μετείχε η Εγκέ Καϊματζί που ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα θέματα των Τούρκων που ζούνε στα νησιά».