Ακούγοντας τους γονείς τους να μιλάνε με νοσταλγία για το πετιμέζι και τις γιορτές που συνόδευαν με την καλλιέργεια του, πέντε γυναίκες από τη Γενισέα αποφάσισαν μετά από μισό αιώνα να αναβιώσουν την παραγωγή του
Κρασί με τη γλύκα του ελληνικού (και πιο συγκεκριμένα του ξανθιώτικου ) πετιμεζιού θα γεύονται οι απαιτητικοί Ελβετοί καταναλωτές. Δύο τόνοι πετιμεζιού από ζαχαροκάλαμο, που παρήγαγαν οι γυναίκες μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ)”Γενισέα”, ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ελβετία, που θεωρείται η πιο “σκληρή” αγορά της Ευρώπης, όπου οι ειδικοί θα το “παντρέψουν” με κρασί.
Ακούγοντας τους γονείς τους να μιλάνε με νοσταλγία για το πετιμέζι και τις γιορτές που συνόδευαν με την καλλιέργεια του, πέντε γυναίκες από τη Γενισέα αποφάσισαν μετά από μισό αιώνα να αναβιώσουν την παραγωγή του και την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9” η πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Αναστασία Αμανατίδου.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν αρχικά ήταν ότι ο σπόρος που καλλιεργούσαν ήταν υβρίδιο και το τελικό αποτέλεσμα δεν έτυχε της έγκρισης, των…γευσιγνωστών, δηλαδή των γονιών τους. “Φτιάχναμε το πετιμέζι και έλεγαν οι γονείς μας, είναι παρόμοιο, αλλά δεν είναι αυτό καθαυτό που φτιάχναμε εμείς”, είπε η κ. Αμανατίδου.
Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάστηκε ένα ταξίδι στον τόπο καταγωγής τους, τον Πόντο και συγκεκριμένα, την Τραπεζούντα. Εκεί, πήρανε το σπόρο, από ομάδες ανθρώπων που ζούσαν όπως οι Έλληνες το ’50. Το 2014 καλλιέργησαν μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και το τελικό αποτέλεσμα πήρε την έγκριση των γονιών τους.
Super food
Όπως τόνισε η κ. Αμανατίδου τα διατροφικά οφέλη του πετιμεζιού από ζαχαροκάλαμο, πιστοποιήθηκαν από αναλύσεις του ΕΘΙΑΓΕ και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Πρόκειται λοιπόν για ένα φυσικό προϊόν, που περιέχει φώσφορο σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία και παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, οπότε μπορεί επάξια να χαρακτηριστεί super food.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ