Με την απλή αναγραφή του ονοματεπώνυμου οποιουδήποτε πολίτη, μπορούσε κανείς να έχει πρόσβαση στον εκλογικό του αριθμό και την πλήρη ημερομηνία γέννησής του, χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ήταν αρχές Φεβρουαρίου όταν η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωνε περιχαρής το πρωτοποριακό «Μητρώο Στελεχών» της, την ιστοσελίδα στην οποία ο καθένας μπορούσε να εγγραφεί ως στέλεχος στο κόμμα. Το ThePressProject ανέδειξε τότε το γεγονός πως η ιστοσελίδα είχε σημαντικά ζητήματα προσωπικών δεδομένων, απευθύνοντας πλήθος ερωτημάτων στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Σήμερα, πέντε μήνες αργότερα, η Αρχή απάντησε στα ερωτήματά μας. Και, δεν θα το πιστέψετε, η Νέα Δημοκρατία παρανόμησε.
Υπενθυμίζεται πως μέσω της εν λόγω ιστοσελίδας, ο κάθε χρήστης είχε τη δυνατότητα να εγγραφεί ως στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματος που επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρκούσε, ωστόσο, η είσοδος στη σελίδα για να διαπιστώσει κανείς πως η βάση δεδομένων της Νέας Δημοκρατίας είχε ήδη καταγράψει τους πάντες στο ηλεκτρονικό μητρώο της.
Με την απλή αναγραφή του ονοματεπώνυμου οποιουδήποτε πολίτη, μπορούσε κανείς να έχει πρόσβαση στον εκλογικό του αριθμό και την πλήρη ημερομηνία γέννησής του, χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακριβώς αυτή τη διαδικασία ακολούθησε, μάλιστα, τότε η ομάδα της ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ για να εγγράψει τον Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και τα κατάφερε.
Παρά το τραγελαφικό της ιστορίας, το TPP απεύθυνε τότε στην ΑΠΔΠΧ σειρά ερωτημάτων, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας της ιστοσελίδας, την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τα ζητήματα που προκύπτουν με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα που απευθύναμε τον περασμένο Φεβρουάριο (με Αριθμό Πρωτοκόλλου: Γ/ΕΙΣ/994/08-02-2017) ήταν τα εξής:
«1. Η ανάρτηση δεν γίνεται καν με πρωτόκολλο ασφαλείας SSL (https). Ποιοι οι κίνδυνοι;
2. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης εμφανίζει την πλήρη ημερομηνία γέννησης, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναγράφει μόνο το έτος.
3. Τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών βρίσκονται όντως στις βάσεις του κράτους το οποίο υποτίθεται ότι εγγυάται και για την ασφάλειά τους. Με ποιο δικαίωμα και υπό ποιες συνθήκες copyright έχουν μεταφερθεί αυτά τα δεδομένα;
4. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων οι βάσεις δεδομένων έχουν ξεχωριστά δικαιώματα. Έχει γίνει επίσημη παράδοση αυτών των στοιχείων;
5. Αν υποθέσουμε ότι η φόρμα δεν χτυπάει κάποια τοπική βάση αλλά ζητάει τα στοιχεία από το ΥΠΕΣ, ποια είναι η διαβεβαίωση ότι η ΝΔ δεν αποθηκεύει τις αναζητήσεις;»