Αν χρειαστεί θα γράψουμε μια νέα «Νυμφαία» χωρίς δισταγμό και σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας, σημείωσε ο Ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηγεωργίου
Δείτε ΕΔΩ πλούσιο φωτορεπορτάζ από τον εορτασμό της επετείου
Το μήνυμα ότι ο ελληνικός Στρατός παραμένει ισχυρός, δυνατός και αποφασισμένος να διαφυλάξει την ακεραιότητα της πατρίδας έστειλε ο Σωματάρχης του Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς από την Κομοτηνή όπου παραβρέθηκε την Κυριακή 9 Απριλίου στα πλαίσια του εορτασμού της 76ης επετείου της Μάχης των Οχυρών.
«Είναι στο DNA του ελληνικού λαού να ζούμε ελεύθερα και με αξιοπρέπεια. Από την Μάχη των 300 του Λεωνίδα, την Μάχη του Μαραθώνα, των Οχυρών και μέχρι σήμερα με όλα αυτά που κάνουμε για να είμαστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι. Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη που νιώθουμε να αποδίδουμε φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί χωρίς καμία εσωτερική διαφορετική στάση και απροκάλυπτα θυσίασαν τις ζωές τους γι αυτό το πράγμα.
Θέλω να δηλώσω ότι και σήμερα ο ελληνικός Στρατός, όπως το 1940, συνεχίζει να είναι και δυνατός και ισχυρός και αποφασισμένος να κρατήσει ελεύθερη και αδούλωτη την πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Καμπάς στον σύντομο χαιρετισμό του.
Το ίδιο μήνυμα έστειλε με τη σειρά του και ο Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας «Πόγραδετς» Ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηγεωργίου δηλώνοντας πως «αν χρειαστεί θα γράψουμε μια νέα «Νυμφαία» χωρίς δισταγμό και σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας».
Ο κ. Χατζηγεωργίου αφού ανέγνωσε το ιστορικό της Μάχης του Οχυρού Νυμφαίας τόνισε πως «αυτός, ήταν ο αγώνας των Οχυρών. Μια πάλη των ιδεών κατά της βίας, μια μάχη για την ελευθερία, όπως όλοι οι αγώνες του Έθνους μας.
Οι υπερασπιστές τους έγραψαν μια ένδοξη σελίδα στην ιστορία μας, λίγοι κατά πολλών, άοπλοι κατά ενόπλων και όμως άτρωτοι, αδούλωτοι, νικητές άξιοι και τιμημένοι υπερασπιστές της Πατρίδας μας.
Σ’ αυτούς προσήλθαμε σήμερα προσκυνητές, για να τους διαβεβαιώσουμε, ότι ζηλεύουμε τη δόξα και το μεγαλείο τους. Σ’ αυτούς που πολεμώντας «με το χαμόγελο στα χείλη», προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, εμψύχωσαν τους άλλους λαούς και δικαίωσαν την πίστη και την επιμονή στα ιδανικά της φυλής.
Εμείς οι νεότεροι είμαστε οι φρουροί της πιο ένδοξης χώρας, στην οποία δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα ωραιότερα ιδανικά του κόσμου. Έχουμε βαριά κληρονομιά που πρέπει να διαφυλάξουμε, γιατί χιλιάδων χρόνων σοφία και αγώνες την προετοίμασαν.
Και εμείς με τη σειρά μας, αν χρειαστεί να γράψουμε μια νέα «ΝΥΜΦΑΙΑ» στην ένδοξη Ιστορία του Έθνους μας, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό, σε κάθε γωνία, σε κάθε βουνό και σε κάθε νησί της Πατρίδας μας, ώστε να παραδώσουμε υπερήφανη και δοξασμένη τη Σημαία και την Πατρίδα στις γενιές που έρχονται, γιατί όπως μας θυμίζει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στο ποίημα « η λειτουργία δεν τελείωσε» : «Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα΄ ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί»
Θεωρούμε λοιπόν χρέος μας, να διατηρούμε ζωντανό στη μνήμη μας, το δοξασμένο παρελθόν μας. Αυτό το χρέος εκπληρώνουμε σήμερα στη «ΝΥΜΦΑΙΑ», επιδεικνύοντας το σεβασμό που οφείλουμε εμείς οι απόγονοι, σ΄ αυτούς τους λίγους, που υποχρέωσαν με τη θυσία τους, τον εχθρό να σταθεί εμπρός τους ΠΡΟΣΟΧΗ, γεμάτος από δέος και θαυμασμό για την ανδρεία τους».
Των ομιλιών προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες της Μάχης του Οχυρού ενώ αργότερα ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ξενάγηση των επισήμων και του κοινού στις εγκαταστάσεις του Οχυρού Νυμφαίας.
Το ιστορικό της Μάχης του Οχυρού «Νυμφαία»
Εβδομήντα έξι χρόνια πέρασαν, από τότε που ο Ελληνικός Στρατός πρόταξε και πάλι τα στήθη του για την ελευθερία και την τιμή της πατρίδας μας.
Η Γερμανική πολεμική μηχανή σαρώνει απ’ άκρη σ’ άκρη την Ευρώπη. Ο Χίτλερ, βλέποντας την απελπιστική θέση των Ιταλών συμμάχων του στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο και για να προλάβει τυχόν δυσάρεστες συνέπειες και καταστάσεις στα Βαλκάνια σε βάρος του Άξονα, εξέδωσε γενικές κατευθύνσεις, για επιχείρηση εναντίον της Ελλάδος, με την κωδική λέξη «ΜΑΡΙΤΑ».
Τα γεγονότα όμως εξελίσσονται ραγδαίως. Στις 1 Μαρτίου 1941, η Βουλγαρία προσχώρησε στον Άξονα, μετά από υπόσχεση του Χίτλερ, ότι θα της παραχωρηθεί η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
Στις 2 Μαρτίου, η 12η Γερμανική Στρατιά με Δκτή τον Στρατάρχη Φον Λίστ, εισέρχεται στη Βουλγαρία και στις 9 Μαρτίου, οι εμπροσθοφυλακές των Γερμανικών Μεραρχιών φτάνουν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Η Ελλάδα τώρα, έπρεπε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, το Γερμανικό Στρατό.
Στα βόρεια σύνορά μας, από το 1936, άρχισε να κατασκευάζεται κατά μήκος της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου μία σειρά οχυρωματικών έργων. Τα οχυρωματικά αυτά έργα, που ονομάστηκαν «Γραμμή Μεταξά» και καλύπτουν απόσταση 165 km από το όρος Κερκίνη (Δυτική πλευρά), μέχρι τη Νυμφαία της Κομοτηνής (Ανατολική πλευρά), όπου βρισκόμαστε. Δεν αποτελούν συνεχόμενη γραμμή έργων, αλλά εικοσιένα (21) αυτόνομα περίκλειστα έργα (οχυρά), διαφορετικής δυνάμεως το καθένα, που κάλυπταν κυρίως διαβάσεις και εισόδους από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
Η όλη οχύρωση απέβλεπε στην κάλυψη της επιστράτευσης και στη χρησιμοποίηση της οχυρωμένης τοποθεσίας, ως βάση για μετέπειτα επιχειρήσεις.
Για την κατάληψη της Θράκης, οι Γερμανοί διέθεσαν το 30ο Σώμα Στρατού, με την 164 Μεραρχία στον άξονα ΕΧΙΝΟΥ-ΞΑΝΘΗΣ που έφρασε το Οχυρό «ΕΧΙΝΟΣ» και την 50η Μηχανοκίνητη Μεραρχία στον άξονα ΝΥΜΦΑΙΑΣ-ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, που έφρασε το Οχυρό «ΝΥΜΦΑΙΑ».
Το Οχυρό «ΝΥΜΦΑΙΑ» υπαγόταν στη δύναμη της Ταξιαρχίας Έβρου και η φρουρά του οχυρού, υπό τον Τχη (ΠΖ) Αναγνωστό Αλέξανδρο, αποτελείτο από 14 Αξιωματικούς και 464 Οπλίτες, με το ήμισυ του οπλισμού – πυρκών και κρισίμων ειδικοτήτων να έχει διατεθεί στο αλβανικό μέτωπο.
6 Απριλίου 1941
Στις 05:05Ω, τα ελληνικά τμήματα προκαλύψεως δέχονται καταιγιστικό πυρ από υπέρτερα γερμανικά τμήματα της 50ης ΜΚ Μεραρχίας και συμπτυσσόμενα καταστρέφουν τμήματα της οδού Κίρτζαλι – Νυμφαία, δίδοντας χώρο στον εχθρό να καταλάβει τα υψώματα εμπρός από το οχυρό, Φρουρός και Δραγάτη.
Στις 07:00Ω, αρχίζει σφοδρός βομβαρδισμός του οχυρού με πυρά Πυροβολικού, προώθηση Σχηματισμών αρμάτων, τμημάτων μοτοσικλετιστών και Πεζικού. Καπνός, σκόνη και φλόγες τυλίγουν το οχυρό. Το έδαφος ανασκάπτεται, ο αέρας τρέμει, σκίζεται από τις λάμψεις. Το θέαμα και το άκουσμα παίρνει ένα τρομακτικό μεγαλείο, καθώς το σχέδιο πυρός του οχυρού απαντά τώρα σύσσωμο και οι ηρωικοί υπερασπιστές του, εφαρμόζοντας το Σχέδιο Άμυνας, καθηλώνουν τα γερμανικά τμήματα, μη επιτρέποντας τους την επισκευή της κατεστραμμένης οδού και την κάθοδό τους προς την Κομοτηνή.
Οι Γερμανοί, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρά τους από εδάφους και αέρος σφοδρούς βομβαρδισμούς, εκτός από την καταστροφή πέντε πολυβολείων της μετωπικής άμυνας, δεν πετυχαίνουν τίποτα. Οι υπερασπιστές του οχυρού ΝΥΜΦΑΙΑ δείχνουν θαυμαστή ψυχραιμία. Η αναμέτρηση φιλοπατρίας και σιδερένιας δύναμης δίνουν μαθήματα αποφασιστικότητας και αγωνιστικού πνεύματος.
7 Απριλίπου 1941
Στις 01:30Ω, αρχίζει εκ νέου, σφοδρός βομβαρδισμός, πυροβολικού επί του οχυρού που το σειεί συθέμελα. Με το πέρας του, γερμανικοί λόχοι εφορμούν επί του οχυρού, όμως θερίζονται από τα πολυβόλα των Ελλήνων υπερασπιστών του .
Το σύμπαν φλέγεται. Τα ΣΤΟΥΚΑΣ αυλακώνουν αφηνιασμένα τον ουρανό, πετώντας τόσο χαμηλά, ώστε οι πολεμιστές του οχυρού να περιγράφουν πως έβλεπαν τα πρόσωπα των πιλότων. Τα γερμανικά τμήματα ξεκινούν, αλλά καθηλώνονται ξανά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Σε λίγο όμως νυχτώνει. Αρχίζει ο φρικτότερος πόλεμος. Ο πόλεμος των στοών. Οι Γερμανοί, προσεγγίζουν το οχυρό και παράλληλα, ειδικά τμήματα με δυναμίτες και φλογοβόλα, επιχειρούν διείσδυση εντός των στοών για την κατάληψή του.
Τα πολυβόλα κροταλίζουν ακατάπαυστα και ο αντίλαλος των στοών τρυπά τα τύμπανα των αυτιών και παραλύει κάθε ανθρώπινο σύστημα. Η κατάσταση στο εσωτερικό έχει γίνει πλέον αποπνικτική από τα αέρια και την καύση των φλογοβόλων.
Ο πόλεμος προκαλεί φρίκη. Αλλά αυτό που γίνεται στον πόλεμο των στοών δεν είναι δυνατό να περιγραφεί.
Στις 23:30, ο ηρωικός Διοικητής του Οχυρού, αποφασίζει την παράδοσή του, για να αποφευχθεί ο μάταιος θάνατος των ανδρών του από ασφυξία.
Με την παράδοση του οχυρού, έλαβε τέλος η οργανωμένη αντίσταση των ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή της Κομοτηνής.
Το χάραμα της νέας ημέρας, βρίσκει τον Τχη Αναγνωστό Αλέξανδρο να οδηγείται αιχμάλωτος πλέον, μπροστά στον Διοικητή του 30ου Γερμανικού Σώματος Στρατού. Ο Γερμανός Στρατηγός έλαβε τη στάση της προσοχής και σφίγγοντάς του το χέρι του είπε:
«Το Γερμανικό Έθνος δι’ εμού, συγχαίρει τους υπερασπιστές του Οχυρού, οι οποίοι επισκίασαν τη δόξα του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή. Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να διαβιβάσετε, σε όλους τους Αξιωματικούς και οπλίτες του Οχυρού. Εχθές το βράδυ, τα ραδιόφωνα του Βερολίνου και του Λονδίνου, έψαλλαν ύμνους για εσάς».
Απαντώντας ο Διοικητής του Οχυρού είπε: «Ουδέν πράξαμε Στρατηγέ, παρά μόνο το καθήκον μας, σαν υπερασπιστές τμήματος του πατρίου εδάφους».
Με τον ίδιο ηρωισμό και αυταπάρνηση αντιστάθηκαν όλα τα οχυρά μας, στη μάχη των Οχυρών που διεξήχθη από 6 έως 10 Απριλίου 1941.
Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis