«Μουζαφέρ Σαλήχογλου»: Στοχοποίηση εκπαιδευτικών από το «βαθύ» κράτος της Τουρκίας
Σάλο έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης η προσπάθεια απομάκρυνσης του καθηγητή Νιχάτ Χότσικα από τη θέση του στο ιδιωτικό μειονοτικό σχολείο «Μουζαφέρ Σαλήχογλου», με τη δικαιολογία ότι ήταν οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορούν ως τον πρωτοστάτη του στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον τους, την 15 Ιουλίου του 2016.
Το θέμα με τον εκπαιδευτικό, ο οποίος διδάσκει μαθηματικά, ανέκυψε στις αρχές της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Από τότε, παρανόμως βρίσκεται εκτός τάξης, παρότι ο νόμος 4415/2016 προβλέπει ότι οι απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι αιτιολογημένες και η τυχόν καταχρηστικότητά τους κρίνεται από συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας. Τέτοια απόφαση συμβουλίου δεν υπάρχει, όπως έχει αναφέρει και η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Και εύλογα, λόγος απόλυσης με αιτιολογία τη θρησκευτική πίστη δεν υφίσταται.
Αξίζει να τονιστεί ότι μετά από πρόταση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε ομόφωνα να τηρηθεί η απόφαση του ΚΥΣΔΕ, που αποφάσισε ότι η καταγγελία της σύμβασής του δεν γίνεται δεκτή, και παράλληλα να γίνουν σεβαστές οι διατάξεις του Ν. 4415/2016.
Ο πρόεδρος μάλιστα της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός μιλώντας σε τοπικό ΜΜΕ της Κομοτηνής έκανε λόγο για ευτυχές γεγονός που το σχολείο αποφάσισε να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία. «Είναι ευχάριστο ότι το ιδιωτικό σχολείο αναγνώρισε ότι πρέπει να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία όπως σε όλα τα άλλα ιδιωτικά σχολεία» σημείωσε ο κ. Κουρουτός, για να προσθέσει πως «θα είμαστε σε πολύ ευχάριστη θέση εάν τελικά το σχολείο υλοποιήσει και την απόφαση του τελευταίου Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την οποία επικαλείται. Η απόφαση του ΚΥΣΔΕ εξεδόθη στις 22 Δεκεμβρίου και είναι τεκμηριωμένη».
Προσπαθούν να τον «ξηλώσουν» με νύχια και με δόντια
Ενάντια στην απόφαση του ΚΥΣΔΕ αλλά και στην πρόταση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας τάσσεται η εκπρόσωπος των ιδιοκτητών στο σχολείο κ. Σαϊμέ Κιρλί Ντοκμέ η οποία προσπαθεί με κάθε μέσο να απομακρύνει τον καθηγητή από την θέση του.
Εκπαιδευτικοί κύκλοι που πρόσκεινται στο μειονοτικό σχολείο προσπαθώντας να εξηγήσουν την εμμονή της αυτή κάνουν λόγο για πιέσεις που δέχεται η ίδια από την Άγκυρα με «μοχλό πίεσης» την κόρη της, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αδριανούπολης και την οποία το καθεστώς Ερντογάν απειλεί με απομάκρυνση σε περίπτωση που η μητέρα της δεν καταφέρει να εκδιώξει τον Νιχάτ Χότσικα.
Ρόλο επίσης στην υπόθεση φαίνεται πως παίζει και πρώην μειονοτικός βουλευτής της Ροδόπης ο οποίος επιδιώκει την απομάκρυνση του εκπαιδευτικού προκειμένου να προσληφθεί στην θέση του ο ανιψιός του.
Την στάση αυτή των εκπροσώπων των ιδιοκτητών του σχολείου, του πρώην βουλευτή και των υπολοίπων εμπλεκομένων στην υπόθεση κατακρίνουν οι γονείς των μαθητών οι οποίοι, με τον φόβο μην χάσουν τα παιδιά τους την σχολική χρονιά λόγω των χαμένων διδακτικών ωρών, ζητούν την επιστροφή του κ. Χότσικα στην τάξη. Γι’ αυτό το λόγο έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί μια φορά στον Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής στον οποίο και εξέφρασαν τα έντονα παράπονα τους.
Η υπόθεση πάντως αναμένεται να συζητηθεί και στις δικαστικές αίθουσες καθώς έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα τα οποία πρόκειται να εκδικαστούν την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.