Οι εθελοντές παρακολουθούν θεωρητικές παρουσιάσεις, αλλά και πρακτικά μαθήματα σε τομείς όπως η διάσωση, ο χειρισμός διάφορων σκαφών και οι πρώτες βοήθειες
Εκπαίδευση σε διαδικασίες θαλάσσιας διάσωσης παρακολουθούν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει συνάψει η ΕΟΔ -μετά την έκρηξη του προσφυγικού ζητήματος- με τη Νορβηγική Οργάνωση RS-Norwegian Society for Sea Rescue και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας.
Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί τέσσερις κύκλοι εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό κέντρο της Νορβηγικής Οργάνωσης στο Horten της Νορβηγίας. Οι εθελοντές παρακολουθούν θεωρητικές παρουσιάσεις, αλλά και πρακτικά μαθήματα στους τομείς: διάσωση, αεροδιάσωση, χειρισμό διάφορων σκαφών, πρώτες βοήθειες, διαχείριση ομάδων και τρόπους αναζήτησης, εκπαίδευση στον εξομοιωτή, πυρόσβεση κ.α.
Στα σεμινάρια, που η διάρκεια του καθενός ήταν πέντε μέρες συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Ροδόπης Στάθης Γκεβρέκης, αλλά και ο Σύμβουλος της Ομάδας, μέλος της Παραρτήματος Μαγνησίας, Χάρης Παπαμαρκάκης. Ο διασώστης, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών, από την ΕΟΔ και Διεθνείς Οργανισμούς συμμετείχε στον τέταρτο κύκλο, που αφορούσε στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών.
Ο εθελοντής επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεχούς εκπαίδευσης των διασωστών, τόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία, αλλά και γενικότερα. «Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Όταν μιλάμε για διάσωση τότε μιλάμε σαφώς για μια ακραία κατάσταση. Οι εκπαιδευμένοι με τους μη εκπαιδευμένους έχουν μια πολύ σημαντική διαφορά: οι μεν επιχειρούν βάσει της εκπαίδευσης, οι δε, βάσει του συναισθήματος κι εκεί είναι που μπορεί να γίνει η ζημιά», τόνισε και υπογράμμισε ότι με την εκπαίδευση ο διασώστης νιώθει προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια κατάσταση. «Πάντα λέμε ότι σε μια κατάσταση εκτός δυνατοτήτων μας, που δεν έχουμε εκπαιδευτεί γι’ αυτή ή κινδυνεύει άμεσα η δική μας ασφάλεια δεν επιχειρούμε».
Η διαρκής υποστήριξη της Νορβηγικής RS, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Ιούνιο του 2015, έχει αποδώσει τα μέγιστα στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, αφού με τη συνεχή εκπαίδευση και τεχνογνωσία των έμπειρων εθελοντών της στη θαλάσσια διάσωση, ενισχύει την επιχειρησιακή της ικανότητα, καθιστώντας την έτοιμη να ανταποκριθεί και στις πιο απαιτητικές επιχειρήσεις στη θάλασσα.
Παράλληλα, με κονδύλια από το ίδιο πρόγραμμα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει αγοράσει πέντε διασωστικά σκάφη, ενώ και η RS έχει δωρίσει στην ΕΟΔ της Κω ένα ακόμα σκάφος για επιχειρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συνεργάζεται τόσο στον τομέα της διάσωσης όσο και της εκπαίδευσης, με τέσσερις διασωστικές ομάδες από την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία.
Πρόγραμμα «Αιγέας»
Στους κύκλους εκπαιδεύσεων της Νορβηγικής Οργάνωσης συμμετέχουν εθελοντές απ’ όλα τα παραρτήματα της ΕΟΔ στη χώρα, με προτεραιότητα, βεβαίως στους διασώστες των Ομάδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, βασικός στόχος της ΕΟΔ είναι η κοινή εκπαίδευση. «Όλοι εκπαιδευόμαστε στα ίδια πράγματα, γιατί όλοι εμπλεκόμαστε στο προσφυγικό, αλλά και γενικότερα, σε κάθε κατάσταση διάσωσης. Όταν λοιπόν, θα επιχειρήσει ένας εθελοντής από τη Ροδόπη με έναν από την Καλαμάτα, θα πρέπει και οι δύο να ξέρουν τα ίδια πράγματα», σχολίασε ο διασώστης Παπαμαρκάκης.
Το πόσο σημαντική είναι η συνεχής και κοινή εκπαίδευση των εθελοντών, ξεκίνησε ήδη να έχει εφαρμογή: με την εκπόνηση της δεύτερης φάσης του «Αιγέα». Πρόκειται για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που υλοποιεί η κεντρική διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΟΔ στα Παραρτήματα Λέσβου, Σάμου και Κω, από τις Ομάδες όλης της χώρας, με εθελοντές αλλά και εξοπλισμό. Όπως και στην πρώτη φάση, εθελοντές από όλα τα Παραρτήματα και φυσικά και από τη Ροδόπη θα μεταβαίνουν κάθε εβδομάδα σε Λέσβο, Σάμο και Κω, για να συνδράμουν στις προσπάθειες των Παραρτημάτων των συγκεκριμένων νησιών, με στόχο τη διάσωση όσο περισσότερων ανθρώπινων ζωών. Τα κλιμάκια θα εργάζονται ανά βάρδιες και θα εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα.