Αλήθεια, ποιος άραγε βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας δεκαετίας τώρα; Για ποιο λόγο εμφανίζεται σήμερα εξοργισμένος ο κ. Μητσοτάκης, αναρωτιέται ο Τάκης Χαρίτου
Παρέμβαση στις εξαγγελίες και στις αντιπολιτευτικές «κορώνες» του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ο πολιτευτής και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου.
Ο κ. Χαρίτου αναρωτιέται ποιος άραγε βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας δεκαετίας τώρα ενώ σημειώνει πως το μοναδικό αποτέλεσμα των κυβερνήσεων της ΝΔ, που διαχειρίστηκαν κονδύλια ύψους 7 δις μόνο για την Θράκη, ήταν μια ημιτελής Εγνατία οδός και μια ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής που σήμερα μοιάζει με «νεκροταφείο» εργοστασίων.
Η παρέμβαση του Τάκη Χαρίτου:
«Οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών στην περιοχή προκαλούσαν πάντα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της σημασίας της.
Η εξαγγελθείσα από καιρό επίσκεψη του κ. Κ. Μητσοτάκη και όσα ανακοίνωσε, προκάλεσαν περισσότερα ερωτήματα ακόμα και σε όσους είχε δημιουργήσει προσδοκίες. Είναι να αναρωτιέται κανείς. Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται μάλιστα ως εξοργισμένος δηλώνοντας ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής; Ή το ίδιο εξοργισμένος γιατί οι πόροι των κοινοτικών πλαισίων στήριξης δεν έπιασαν τόπο (!!!) και η Θράκη είναι τελευταία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως ο ίδιος είπε; Αλήθεια ποιος άραγε βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας δεκαετίες τώρα;
Δεν ήταν κυβερνήσεις της Ν.Δ. – και όχι μόνο- που διαχειρίστηκαν δυσθεόρατους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ύψους τουλάχιστον 6 με 7 δις μόνο για τη Θράκη; Τι απέμεινε τελικά από όλα αυτά; Το μόνο βασικά που έμεινε είναι η Εγνατία οδός και εκείνη ακόμα ανολοκλήρωτη. Μια ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής που μοιάζει περισσότερο με νεκροταφείο εργοστασίων και πολλών χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας, που εκτίναξαν την ανεργία στην περιοχή!
Αν δεν αναγνωρισθούν όλα αυτά, ποια αξιοπιστία άραγε μπορεί να έχει η εξαγγελία για ανασχεδιασμό του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής; Όταν μάλιστα αυτά που διατυπώθηκαν ως η μαγική λύση, είναι η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων στην περιοχή, υποσχέσεις που ανακυκλώνονται εδώ και χρόνια, αλλά ελάχιστες τελικά ήταν αυτές που ήρθαν. Μήπως αυτό που στην πραγματικότητα επιχειρείται να αποκρυφτεί είναι η προσπάθεια που γίνεται σήμερα στην περιοχή να κατευθυνθούν ευρωπαϊκοί πόροι, το αναβαθμισμένο πρόγραμμα Leader και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα, όσο και στον τουρισμό. Η προσπάθεια να αναζητηθούν βιώσιμες επιχειρησιακά λύσεις για σχολάζουσες, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή.
Αναμφίβολα τα έργα που αναβαθμίζουν ως κόμβο ενεργειακά την περιοχή, έχουν συνέχεια. Το έργο όμως κατασκευής των δικτύων σύνδεσης με φυσικό αέριο των πέντε μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, καρκινοβατούσε για πολλά χρόνια και η ένταξη του έργου στο λεγόμενο πακέτο Γιούνγκερ, ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Και είναι το λιγότερο υποκριτικό να αποκρύβεται αυτή η πραγματικότητα και να εμφανίζεται ως έργο της Περιφέρειας που ασφαλώς συμμετέχει, αλλά με ένα μικρό ποσοστό.
Αν πράγματι το Δ.Π.Θ. αποτελεί σήμερα για τη Ν.Δ. ένα σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή οφείλει να εξηγήσει γιατί οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Μητσοτάκης, το κρατούσαν σε οικονομική ασφυξία. Μήπως η επιμονή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που επανέλαβε και χθες, θα πλήξει πρώτα απ’ όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα υπονομεύσει το Δ.Π.Θ., ως αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής; Μήπως δεν άκουσε ότι σε συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, εντάχθηκαν η ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών των σχολών του Δ.Π.Θ.; Ή ότι μετά από πολλά χρόνια προκηρύσσονται ξανά θέσεις Δ.Ε.Π.;
Υπάρχει πράγματι ανάγκη για ένα συνεκτικό ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο αξιοποίησης των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, σχέδιο που δεν θα λαμβάνει υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία. Ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται να το συνδιαμορφώσουν, οι παραγωγικοί, οι κοινωνικοί φορείς και όσοι από θέσεις ευθύνης συμμετέχουν στα πράγματα. Μόνο έτσι θα είναι έτοιμη η περιοχή να διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί, την επόμενη ημέρα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το πέρασμα της χώρας στην περίοδο της κανονικότητας».