«Στη χώρα που χιλιάδες μετανάστες μπαίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τη φοιτητική βίζα σε 12 νέους» αναφέρει μεταξύ άλλων
Τον απολογισμό από την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έκανε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης καταθέτοντας στο προσωπικό του προφίλ στο facebook τις εντυπώσεις του απ’ όλα όσα του έκαναν εντύπωση.
Αναλυτικά, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει:
-Οι τόνοι που ψαρεύονται τη Δευτέρα στην Θάσο, θα φύγουν την Τρίτη αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή θα είναι στις αγορές της Ιαπωνίας για να γίνουν σούσι. Κάθε ψάρι ανάλογα με την ποιότητά του θα έχει και διαφορετική τιμή.
-Αν αξιοποιούσαμε τα γεωθερμικά πεδία της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα μπορούσαμε να τροφοδοτούμε με πολύτιμο θερμό νερό βιομηχανίες αλλά και εκατοντάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής και ιχθυοκαλλιέργειες.
-Εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον πλανήτη ζητούν να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στη χώρα μας, αλλά το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην λειτουργία αγγλόφωνου προπτυχιακού τμήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
-Στην Καβάλα δεν καπνίζουν στα καφέ και στα εστιατόρια. Ένας νομίατρος και ένας αστυνόμος αποφάσισαν να εφαρμόσουν τον νόμο. Τόσο απλά!
-Το ΤΕΙ Καβάλας είχε φέτος 12 αιτήσεις φοιτητών από αφρικανικές χώρες για μεταπτυχιακά (που θα πλήρωναν βέβαια τα ανάλογα δίδακτρα). Όμως στη χώρα που χιλιάδες μετανάστες μπαίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τη φοιτητική βίζα στους 12 νέους που ήθελαν να έρθουν νόμιμα.
-Η χώρα μας εισάγει ζεόλιθο από Βουλγαρία και Τουρκία (αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως), για την γεωργία και την φαρμακευτική, αν και τα βουνά της Θράκης με επιφανειακή εξόρυξη θα μπορούσαν να δώσουν ζεόλιθο υψηλής καθαρότητας.
-Στο Διδυμότειχο υπάρχει το σημαντικότερο ίσως ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης το οποίο αναπαλαιώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού με την σύμφωνη γνώμη και της Μητρόπολης Διδυμότειχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου.
-Για άλλη μια φορά καθυστερεί ο καθαρισμός του ποταμού Έβρου από τις φερτές ύλες και την άγρια βλάστηση με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβούνται ότι η περιοχή θα πλημμυρίσει ξανά και αυτόν τον χειμώνα.
-Μπορεί ο Έβρος να πλημμυρίζει κάθε χρόνο, υπάρχουν όμως χωριά στον νομό που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας καθώς δεν υπάρχει κάποιο σύστημα αξιοποίησης των νερών του ποταμού.
-Από τη σιδερένια γέφυρα του Πυθίου (η μια πλευρά της γέφυρας ακουμπά στην Ελλάδα, η άλλη στην Τουρκία) περνούσε κάποτε το Όριεντ Εξπρές. Σήμερα περνάει μόνο μια εμπορική αμαξοστοιχία που μεταφέρει υπολείμματα βιομηχανιών.
-Οι αξιωματικοί του Ελληνικού και του Τουρκικού φυλακίου, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα αλλά και στις μεγάλες γιορτές των Μουσουλμάνων, ανταλλάσσουν δώρα στο μέσον της γέφυρας του Πυθίου.